• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP (U-19): "Orlići" drugi na svijetu

Juniori Srbije dobro su se nosili sa Litvanijom nepune tri četvrtine, a onda je protivnik "prelomio" finale serijom od 13:0. Cvetković u idealnoj petorci turnira.

 SP (U-19): "Orlići" drugi na svijetu Izvor: MONDO

Srpski košarkaši do 19 godina starosti osvojili su srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Litvaniji.

"Orlići" nisu imali snage i koncentracije da pariraju odličnom protivniku, navijačima Litvanije koji su dobro popunili tribine dvorane u Rigi, ali i povremeno veoma lošim sudijama.

Litvanija - Srbija 85:67 (18:13, 21:19, 23:15, 23:20)!

Momci sa Baltika bili su bolji, prije svega za centra Jonasa Valančijunasa, kojeg je Toronto na nedavno održanom draftu uzeo sa pete pozicije.

Član Lijetuvos Ritasa zabilježio je 36 poena, osam skokova, po tri blokade i ukradene lopte, u jednoj od najdominantnijih partija koje se pamte na ovom nivou takmičenja. Na parketu je proveo svih 40 minuta!

Litvanci su Srbiju ubjedljivo pobijedili i u drugoj fazi takmičenja (71:54).

U finalu su takođe vodili glavnu riječ, ali su izabranici Dejana Mijatovića borbenošću i upornošću dugo uspjevali da se održe u igri za zlato. Međutim, platili su ceh lošem napadu na različite zonske odbrane protivnika, koji je svaku izgubljenu loptu i promašaj "orlića" nemilosrdno kažnjavao u kontrama.

Srbija je velike, nedopustive rezultatske padove, bilježila krajem druge i treće četvrtine.

Đorđe Drenovac trojkom je smanjio na 32:31 u 19. minutu, na šta su Litvanci uzvratili serijom od 7:1 za 75 sekundi. Sporo vraćanje u odbranu, pa trojka Dejvidasa Pukisa (prva na utakmici za Litvaniju) i onda koš Čižauskasa uz zvuk sirene.

U 21. minutu je Valančijunas povisio na 32:41, ali se Srbija opet vratila i trojkom Bogića Vujoševića sredinom treće dionice izjednačilia na 44:44 - posljednji put.

Bogdan Bogdanović je neoprezno faulirao Valančijunasa (udarac po glavi), Nikola Silađi protestovao i dobio tehničku. Litvanci su dali pet poena iz slobodnih bacanja, Bogdanović je trojkom (47:49) nagovijestio šou kakav je imao u polufinalu protiv Argentine, ali ništa od toga...

Previše su griješili srpski košarkaši, dok su Litvanci ušli u ritam koji im odgovara i serijom lakih poena (koševi uz dodatna bacanja, ukradene lopte, na kraju i izmišljena nesportska lična Cvetkovića...) otišli na nedostižnih 49:62 na isteku 30. minuta.

Time je sve bilo riješeno i novi prvaci svijeta su u nekoliko navrata imali i "plus 20"...

Drenovac je sa 14 poena bio najefikasniji u reprezentaciji Srbije, Bogdanović je dodao 13, a Vujošević i Cvetković po 11.

Aleksandar Cvetković, koji je kao član Crvene zvezde jedini imao zapaženu minutažu u seniorskoj konkurenciji, izabran je u idealnu petorku Mundobasketa.

Srebrne medalje osvojili su: Aleksandar Cvetković, Bogić Vujošević, Petar Lambić, Nemanja Krstić, Bogdan Bogdanović, Luka Mitrović, Marko Gujaničić, Nikola Silađi, Nemanja Bešović, Đorđe Drenovac, Luka Igrutinović, Nemanja Dangubić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC