• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"ORLIĆI": Nismo gubitnici!

Novi vicešampioni svijeta doputovali su iz Rige u ponedjeljak u ranim popodnevnim časovima...

 "ORLIĆI": Nismo gubitnici! Izvor: MONDO

Ako se po jutru dan poznaje, ovo bi za srpsku košarku moglo da bude veoma uspješno ljeto!

Selektor Dejan Mijatović i njegovi izabranici, rođeni 1992. i 1993. godine, zadali su ostalim nacionalnim selekcijama Srbije težak "domaći zadatak" osvajanjem srebra na Mundobasketu u Letoniji.

Mlađim i starijim kolegama pokazali su pravi put, ali su najvažniju stvar uradili za sebe same, jer su poslije petog mjesta na kadetskom EP 2008, odnosno četvrtog na prošlogodišnjem EP za igrače do 18 godina, konačno dokazali da imaju potencijal za velika djela.

"Na prethodnim takmičenjima smo imali nesreću da nam koševi primljeni u posljednjim sekundama odnose polufinala i finala. Sada smo pokazali da nismo gubitnička generacija i da možemo da napravimo mnogo više. Čast je biti kapiten ovim momcima", rekao je krilni igrač Đorđe Drenovac.

Iako najmlađi u timu - jedini koji još nije proslavio punoletstvo - Aleksandar Cvetković je na SP u Letoniji napravio veliki individualni proboj, zasluživši mjesto u idealnoj petorci turnira.

Plejmejker Crvene zvezde istakao je da individualna priznanja nikada ne mogu da budu ispred timskih.

"Srebrna medalja proizvod je jedne dobre družine koju smo stvorili. Hvala svim momcima i stručnom štabu, mislim da smo uradili izvanredan posao. Naravno da mi prija i godi što sam u prvoj petorci SP, međutim, ta priča mora da ide u drugi plan, kada se poredi sa uspjehom kolektiva", jasan je Cvetković.

Dejan Mijatović zahvalio se predstavnicima medija na podršci tokom Mundobasketa, istakavši da je i to uticalo da ekipa dobije snagu da istraje i ode do same završnice.

"Sve izgleda nestvarno. Malo ko je vjerovao u ovakav scenario, ali sam ja od prvog dana vidio da ova generacija ima volju i karakter, da je velika budućnost srpske košarke i da ima igrače koji će jednog dana konkurisati za 'A' tim, što je i primarni cilj našeg rada", rekao je selektor.

Mijatović je pohvalio svoje momke, naglasivši da su se lako uklopili u timski koncept, na kojem je on insistirao.

"Nije bilo promocije jednog ili više igrača, već su pojedinci došli do izražaja kroz uspjeh tima".



Što se tiče finala sa Litvanijom, kao razloge poraza naveo je odsustvo svježine u drugom poluvremenu, veliku podršku publike koju je imao protivnik, a donekle i suđenje, mada tek kada mu je postavljeno konkretno pitanje.

"Mislim da smo na turniru generalno imali dobro suđenje. Ne mogu da kažem da je u finalu bilo tendencije da nas oštete, ali je bilo prestrogih tehničkih i nesportskih grešaka. Suđeno nam je i dosta faulova na niskom postu, gdje smo jedino 'skupljanjem' i pomaganjem Bešoviću i Mitroviću mogli da pariramo sjajnom Valančijunasu", objasnio je Mijatović.

"Znali smo šta nas čeka i koliko je Litvancima stalo do titule. Oni su doveli hiljade navijača, povukli su Valančijunasa iz seniorske reprezentacije, bili su fizički dominantni... Od mojih igrača sam tražio samo da se bore svih 40 minuta, čak i kada ne ide, a oni su to u potpunosti ispunili".

Strateg "orlića" smatra da je sada neophodno obaviti analizu i pametnim radom spriječiti da se ovi momci "izgube" na prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju.

Mijatović je video i gdje leže mane srpskih košarkaša, odnosno na šta bi trebalo staviti akcenat u njihovom daljem razvoju.

"Današnja košarka traži ubrzanje, igru u tranziciji, sposobnost da jedan igrač pokrije više pozicija. Ako se tu prilagodimo, napravićemo dosta asova i za NBA ligu".

(I. B. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC