• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP (U-18): "Orlićima" čast, Španiji kruna

Srpska košarkaška reprezentacija izgubila od Španije u finalu Evropskog prvenstva za igrače do 18 godina. Španci bez poraza do titule.

 EP (U-18): "Orlićima" čast, Španiji kruna Izvor: MONDO

Poljska je izgleda suđena košarkašima Srbije i Španije u raznim uzrastima. Prije dvije godine, te dvije reprezentacije igrale su u finalu seniorskog Evropskog prvenstva u Katovicama, a danas je Vroclav bio poprište finalne bitke te dvije selekcije za igrače do 18 godina.

Ishod je bio isti kao i kod seniora.

Španija je pobijedila Srbiju 71:65 (43:39) i osvojila svoju treću evropsku krunu u ovom uzrastu bili su prvaci i 1998. i 2004. godine).

Srbija je takođe igrala za svoju treću evropsku titulu, ali nije uspjela (Srbija je bila prvak 2007. i 2009. godine).

Španije je bez ijednog poraza na ovom turniru došla do evropkog trona. Potpuno zasluženo.

Jedan od razloga poraza srpskog tima bio je u lošem izvođenju slobodnih bacanja. Od 21 puta, "orlići" su pogodili samo 12. Španci neuporedivo bolji - od 30 pokušaja čak 24 ubačena poena.

Španija je bila u vođstvu tokom cijelog prvog poluvremena. Prva četvrtina završena je blagom prednošću Španaca (16:14), a u drugom su "orlići" bili u zaostatku od dva do šest poena. Bilo je 23:17, potom 26:21..Došla je Srbija i na -1 (29:30), ali je Španija ponovo napravila razliku 39:33.

Mogli su srpski košarkaši da naprave preokret, ali su griješili u napadu i brzopleto šutirali za tri poena. Taj dio igre završen je 27:22 u korist Španije, odnosno ukupnim vođstvom od 43:36.

Zanimljivo je da su Španci u prvom poluvremenu šutirali čak 16 penala, a pogodili 15, a "orlići" samo dva(!) i ubacili jedno. Obje ekipe su bile "tu negdje" u ostalim elementima igre. Odnos skokova 21-19 u korist Španije, šut za tri: Srbija 3/8, Španija 2/8.

Ista slika i u trećoj četvrtini. Španci su održavali blagu prednost od četiri, pet poena...Odličnom solo prodorom Nenada Miljenovića, Srbija je na minut pre kraja tog dijela igre prišla na -3 (49:52), ali je Horhe Sans uzvratio i ponovo vratio +5 za Španiju (54:49).

Treća četvrtina završena je rezultatom 15:11 u korist Srbije, ali je ukupna prednost i dalje bila na strani Španije.

U posljednjih 10 minuta, Španci su ušli sa prednošću od +3 (54:51). Poenima raspoloženog Sansa, Španija je otvorila odlučujući dio meča, a Srbija puna tri minuta nije uspjela da pogodi koš rivala.

Minute bez poena, prekinuo je Aime Fernandez najprije odličnim solo prodorom, a potom i preciznim izvođenjem penala za vođstvo Španije 60:51.

Ništa nije polazilo za rukom srpskim košarkašima u uvodnim minutima te četvrtine, a Španci su prodorima ka košu išli na iznuđivanje faulova. I uspijevali.

Bilo je vrijeme za tajm-aut Marka Ičelića. Ni to nije donijelo rezultat. U prvom narednom napadu, Nikola Janković pravi korake pod košem Španije...Prošlo je više od četiri minuta, kada je Srbija zabilježila prvi poen u posljednjoj četvrtini. Janković je šutirao dva penala, pogodio jedno.

Luka Mitrović potom pogađa uz faul, a potom ubacuje i dodatno bacanje za 55:60. Vasilije Micić potom pogađa jedno od dva penala i dodatno smanjuje prednost Španaca.

Španci preko Danijela Dijeza pogađaju i vraćaju +6 (62:56), ali Micić je u narednom napadu poslije sjajnog solo prodora ponovo vratio -4 (58:62). Novim poenima Micića (pogodio oba bacanja), Srbija je potom prišla na -2 (60:62) na nešto više od dva minuta prije kraja.

Ali, Fernandez je potom lako probio srpsku odbranu (64:60), ali Vasilije Micić (ukupno 13poena) je novom sjajnom akcijom održavao Srbiju u igri . 64:62 za Španiju na minut prije kraja. Uzvratio je Alehandro Suarez. Ruka mu nie zadrhtala sa linije bacanja.

Ali, na žalost jeste Luki Mitroviću. Nije uspio da pogodi nijedno bacanje, Španci su uhvatili loptu i zaradili brz faul. Alehandro Redondo je potom ubacio jedan penal, a novi pokušaj srpskih košarkaša za tri poena završio je na obruču...Srbija je ostala na tri pogođena šuta za tri poena, a i Španci su ubacili toliko (dakle, samo jednu u drugom poluvremenu, Srbija nijednu).

Horhe Sans, koji je ukupno postigao 22 poena, bio je neumoljiv sa penala - 69:62 za Španiju na 27 sekundi prije kraja. Sve je bilo odlučeno...

Španija je novi evropski prvak za igrače do 18 godina. Za utjehu srpskog timu je da ima dvojicu igrača u idealnoj petorci šampionata. To su Nenad Miljenović i Vasilje Micić. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Španac Alehandro Abrines Redondo, koji sutra puni 18 godina. Njegovo proglašenje za MVP-a šampionata propraćeno je pjesmom Tine Tarner sa razglasa: "You are simply the best".

"Lako je pričati poslije utakmice, poznato je da su svi generali kad se bitka završi. Ne mogu da se oslobodim utiska da smo mogli da dobijemo utakmicu i dođemo do zlatne medalje. Ponovo su nas skupo koštala slobodna bacanja, koje loše izvodimo tokokom čitavog šampionata. Španci su izveli čak 30 slobodnih bacanja i bili veoma precizni. To je presudilo. Uprkos svemu, čestitke igračima na sjajnom radu, više od dva mjeseca smo se naporno pripremali, igrali su sjajno i ponašali se na samom šampionatu. Velika zahvalnost i svim članovima stručnog štaba, bili smo jedinstveni u svim situacijama i zajedno stigli do srebrne medalje", rekao je srpski selektor Marko Ičelić.

Pomiješana osjećanja među "orlićima". Medalja je uzeta, ali ostaje žal što nije najsjajajnija.

"Trebalo bi da budemo srećni, ali trenutno zaista nije tako. Očekivali smo zlato, vjerovali da možemo do pobjede u finalu. Španci nisu bolji, imali su samo malo više sreće u finišu, bolje šutirali slobodna bacanja. I u ovom meču smo pokazali da se nikad ne predajemo i zato mi je žao što nismo imali koncentracija za još jedan preokret", rekao je Stefan Popovski Turunjanin.

SRBIJA: Radičević, Dangubić, Micić 13, Popovski Turanjanin 10, Avramović 3, Mitrović 13, Miljenović 10, Krstić 3, Janković 5, Milošević 4, Bezbradica, Mišković 4.

ŠPANIJA: Vives Torent 5, Medori, Eernangomez 5, Fernandez 6, Sans 22, Dijez 8, Suarez 2, Abrines 18, Homs, Perez 3, Olaizola 4, Gomez.

Bronzana medalja pripala je juniorima Turske, koji su ranije u nedjelju pobijedili vršnjake iz Italije 69:65 (19:21, 13:20, 19:9, 18:15).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC