• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" iščupali pobjedu protiv Portugala: Igra za brigu, za plasman na Olimpijske igre BiH će morati mnogo bolje

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Tek u posljednjih pet minuta meča sa Portugalcima, košarkaši BiH zaigrali su onako kako se od njih očekuje, te su na kraju zabilježili trijumf u prvom meču pretkvalifikacija za Olimpijske igre.

 Portugal BiH pretkvalifikacije za Olimpijske igre Izvor: FIBA

Bosna i Hercegovina upisala je prvi trijumf u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, ali daleko teže nego što se očekivalo.

"Zmajevi" su se dugo mučili u duelu sa Portugalom, u prvom poluvremenu imali i dvocifreni zaostatak, ali su na kraju ipak na krilima trojice svojih najboljih igrača, Džanana Muse, Luke Garze u Jusufa Nurkića, pobjedom 84:75 započeli put ka Olimpijskim igrama u Parizu.

PORTUGAL - BIH 75:84 (24:17, 16:20, 14:21, 21:26)

Velika borba vodila se tri i po četvrtine, da bi u posljednjih pet minuta košarkaši BiH dodali gas i na kraju stigli do sigurne pobjede. Portugalci su se držali dok ih je služio šut za tri poena. Pogodili su 12 trojki, ali su šutirali čak 31 put!

"Zmajevi" su preko Atića stigli do prvih poena i vođstva 2:0, ali je uslijedila strašna serija Portugalaca 11:2. Briljirao je u tim trenucima Travante Vilijams, koji je nakon nešto više od polovine četvrtine sakupio 13 poena - istovremeno kompletan bh. tim na svom kontu imao je 15 - 18:15.

Približila se BiH na poen zaostatka u posljednjem minutu prve četvrtine (18:17), ali su uslijedile dvije brze trojke Portugalaca, koji su na pauzu otišli sa sedam poena prednosti - 24:17.

Nisu "zmajevi" ni u drugom kvartalu uspijevali da uhvate svoj ritam. Tim sa Pirineja držao je protivnika konstantno na odstojanju, a u 14. minutu imao je maksimalnih deset poena prednosti - 33:23.

Iako Portugalce nije služio šut za dva poena, za tri su pogađali veoma dobro. U prvom poluvremenu postigli su sedam trojki iz 14 pokušaja, u odnosu na skromnih 2/8 "zmajeva" van linije 6,75.

Kada im procenat šuta sa distance opao, košarkaši BiH uhvatili su priključak, prije svega pogađavši šuteve sa linije penala, pa su tri minuta pred poluvrijeme smanjili na 34:30, a onda trojkom, odnosno prvi poenima Amara Gegića na utakmici, na 36:33 minut kasnije.

Ipak, uspjeli su Portugalci da odbiju nalete BiH i na odmor odu s tri poena prednosti - 40:37.

Tek u trećem minutu treće četvrtine, nakon zakucavanja Muse, košarkaši BiH stekli su prvi prednost nakon uvodnih 2:0. Četiri minuta prije kraja ove dionice, BiH je stigla do četiri poena prednosti, prvi put na meču (44:48) i konačno je tada tim Adisa Bećiragića mogao da zaigra opuštenije.

U tim trenucima Portugalce je potpuno stao šut, ali "zmajevi" nisu iskoristili tu situaciju da naprave osjetniju prednost. Ipak, s obzirom da su u prvom poluvremenu imali i dvocifreni zaostatak, da su se dugo mučili, četiri poena prednosti uoči odlučujućih deset minuta (54:58) bili su više nego povoljan rezultat. Bh. tim ovaj period igre riješio je u svoju korist rezultatom 21:14.

Zaprijetili su Portugalci osam minuta pred kraj, kad su još jednom trojkom smanjili minus na samo jedan poen (59:60), pa je Bećiragić morao da reaguje i zatraži minut predaha.

Izvor: FIBA

Odmah nakon tajm-auta, istim oružjem uzvratio je Garza. Razigrao se u tim trenucima Luka, pogodio dvojku, pa trojku, vezao osam poena, za 63:68.

Konačno su u finišu bh. košarkaši zaigrali angažovanije, stekli deset poena prednosti dva i po minuta prije kraja (67:77), te tako pokazali da su ipak pokazali da su kvalitetniji tim od Portugala.

Musa sa 21 poenom bio je najefikasniji u pobjedničkom sastavu, Garza je ostvario dabl-dabl učinak - 15 poena i 12 skokova, dok je Nurkić dodao 17 poena, uz šest skokova.

U timu Portugala u drugom poluvremenu razigrao se Rafael Lisboa, koji je ubacio 22 poena, dok je Travante Vilijams meč završio sa 19 poena. Dvocifren učinak  imao je još Rikardo Monteiro - 10 poena.



Standings provided by Sofascore

Sljedeću meč BiH će igra sa domaćinom turnira Poljskom 14. avgusta od 20.30, a dva dana kasnije rival "zmajevima" su Mađari. U prvom meču grupe B ranije danas Poljska je slavila minimalno protiv Mađarske 83:81.

Dvije prvoplasirane ekipe ukrštaju se sa grupom u kojoj su Izrael, Češka, Sjeverna Makedonija i Estonija, a pobjednik turnira izboriće plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre 2024. godine, koje će biti održane u Parizu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC