• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mega u pohod na ABA ligu ide sa najmlađom ekipom u Evropi!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Jedanaestu sezonu u ABA ligi Mega ima najmlađi tim u čitavoj Evropi, kada je riječ o najvišem rangu takmičenja.

 Mega ponovo ulazi u sezonu sa najmlađim timom u Evropi Izvor: Ivica Veselinov/Ivica Veselinov

Košarkaški klub Mega MIS ove sezone obilježava jubilej - 25 godina od osnivanja kluba. Klubradi sjajan posao sa mladim igračima i postala je rekorder jer ima najviše draftovanih igrača u NBA – čak 15 , i u svjetskim okvirima postao je veoma cijenjen i prepoznatljiv. Na Svjetskom prvenstvu takmičilo se deset bivših igrača Mege od kojih su trojica osvojili srebrnu medalju sa Srbijom, dok će u narednoj NBA sezoni nastupiti devetorica igrača koji su nosili dres Mege.

Sad već tradicionalno, Mega već jedanaestu sezonu u ABA ligi započinje kao najmlađi tim u čitavoj Evropi, kada je riječ onajvišem rangu takmičenja, a tom prilikom se obratio Goran Cakić - generalni menadžer kluba.

"Prosek godina naše ekipe je 19,9, mlađi smo nego prošle sezone. Već smo navikli na taj rizik da talentovanim, ali i neiskusnim igračima pružamo šansu na velikoj sceni. Imaju naše poverenje, koje je ove sezone možda i najveće do sada imajući u vidu da će najiskusniji košarkaš u timu biti naš povratnik i kapiten Uroš Plavšić koji dolazi nakon završenog koledža u SAD. I pored toga, naše ambicije su i ove takmičarske sezone nepromenjene. To su pre svega razvoj i promocija mladih talenata, a što je jedino moguće uz naporan rad i maksimalni pristup svakom treningu i utakmici. Prošla je bila i više nego uspešna, a nadamo se da ćemo ovu jubilarnu 25. sezonu obeležiti dobrim igrama i još boljim rezultatima", kaže Goran Ćakić koji već 11 godina na pomenutoj funkciji.

Mega već šest sezona ima odličnu saradnju sa OKK Beogradom, što nam govori i podatak da je na 15 seniorskom spisku, više od dve trećine igrača je nastupalo za OKK Beograd, što još jednom upućuje da je sistem u Megi besprekoran.

"Nikola Topić, Stefan Miljenović, Timotej Malovec, Andrija Jelavić, Luka Paunović, Filip Jović i Mihailo Milutinović imali su odličnu prošlu sezonu u OKK Beogradu, koja je krunisana plasmanom u Superligu Srbije. Radom sa trenerom Vuletom Avdalovićem spremno su dočekali prelazak u seniorski tim Mege, gdje se nadamo da će uz Nikolu Đurišića, koji je sa svojih 19 već četvrtu sezonu prvotimac, povratnika Plavšića, starosjedioca Kovačevića i Kobzistija i novajlije Popovića i Ilijasolua, napraviti pravu hemiju, igrati lijepu i dobru košarku i napredovati iz dana u dan", konstatuje Ćakić.

Izvor: Ivica Veselinov/Ivica Veselinov

Veoma uspješnu debitantsku sezonu imao je trener Marko Barać gdje je ostvaren plasman u plej-of ABA lige i u finale Kupa Radivoja Koraća, a za njegov rad sa mladim igračima pristiglo priznanje iz NBA lige kroz pozivnicu da u Ljetnoj ligi bude dio stručnog štaba aktuelnih NBA šampiona Denver Nagetsa:

"Trener Barać je jako posvećen radu i svom daljem usavršavanju. U prilog tome svjedoči podatak da je odmah po završetku sezone otišao u Ameriku na poziv Nagetsa gdje je bio dio stručnog štaba tokom Ljetne lige, te će ove sezone biti bogatiji još za to veoma lijepo i korisno iskustvo", konstatovao je Ćakić i potom dodao:

"Njegov stručni štab će ove sezone izgledati drugačije. Otišao je jedan od najvažnijih šrafova u Meginom sistemu prethodnih šest godina – kondicioni trener Marko Sekulić i to u Bešiktaš, ali ga je na njegovom mjestu zamijenio Pavle Tasić, njegov dugogodišnji saradnik u Megi. Drago nam je da su naši bivši pomoćni treneri Ilić i Tomović našli nove, dobre angažmane, pa će uz šefa stručnog štaba Marka Baraća i tim menadžera Novicu Veličkovića, asistenti u novoj sezoni biti Miloš Mitrović i Branislav Božović koji sa sobom donose nova iskustva i znanja. Pored njih, tu su pomoćni trener Dejan Pejić koji je pored toga i trener pionirske selekcije kluba, kao i fizioterapeuti Vanja Radojević i Miloš Savić koji su dugi niz godina u stručnom štabu Mege, čime se trudimo da u tom segmentu ostvarimo kontinuitet koji je takođe veoma važan u razvoju igrača", govorio je Ćakić i potom istakao:

"Moram posebno da naglasim da je svaki član stručnog štaba ovako velikog sistema kao što je Mega jako bitan, a igrači koji nam stižu iz juniorskog pogona su dobro pripremljeni i obučeni na stil igre zahvaljujući našim trenerima mlađih kategorija. Iako su rezultatski imali još jednu sjajnu sezonu iza sebe gdje su osvojene tri titule uz još jedno odlično učešće u juniorskoj Evroligi, ipak je najvažnije da ti igrači što spremniji dočekaju izazove seniorske košarke, a ovogodišnja selekcija kluba, kao i prethodne, pokazuju veoma uspješan rad mlađih kategorija i u tom segmentu“, rekao je Ćakić.

Izvor: MN Press/KK Mega

Mega je sa treninzima je starovala još 24. jula, među prvim klubovima u Evropi. "Počevši od utakmica sa Univerzitetom Južna Kalifornija na Mikonosu i ostalih kontrolnih duela, pa sve do ABA Super kupa u Podgorici, moramo biti zadovoljni onim što je ekipa pokazala. Dobili smo dosta pozitivnih komentara od strane učesnika Super kupa kao i brojnih košarkaških radnika, jer smo u Podgorici odigrali tri zaista dobre utakmice i pokazali vrlo dopadljivu košarku. To nam pokazuje da smo na dobrom putu i daje nam za pravo da verujemo da ono što stručni štab radi ide u pravom smeru. Ali, svesni smo i da ćemo kao mlada ekipa imati i dosta izazova i oscilacija tokom sezone i na to smo spremni".

I ove sezone Mega MIS će kao domaćin svoje mečeve u ABA ligi igrati u Hali sportova „Ranko Žeravica“. Glavni plejmejker Nikola Topić će sigurno privući publiku, koji je svojim igrama u 2023, godini skrenuo pažnju čitave košarkaške javnosti i zaslužio poziv selektora Pešića na širi spisak nacionalnog tima tokom priprema za Mundobasket u Manili.

"Drago nam je što je Topić član Mege ove sezone. Desile su mu se sjajne stvari kroz minulu polusezonu koju je imao u OKK Beogradu. Osvojio je i zlatnu medalju na juniorskom prvenstvu Evrope i zasluženo ponio MVP titulu šampionata. Iako je izuzetno mlad, pokazuje veliki stepen smirenosti i zrelosti na terenu za svoje godine. Uvjeren sam da je Mega prava sredina za njega, a da će on svojim radom i igrama tokom sezone učiniti sebe i svoje saigrače još boljim", istakao je Generalni menadžer Mege.

Mega MIS će u prvom kolu ABA lige gostuje u Ljubljani ekipi Cedevita Olimpija, a potom je domaćin u petak 6. oktobra od 20 časova u Hali sportova Ranko Žeravica protiv ekipe Borca. Ulaz na ovu utakmicu će biti besplatan, kao i za najveći broj utakmica Mege u predstojećoj sezoni:

"Pozivamo Novobeograđane, kao i sve ljubitelje košarke da podrže našu mladu ekipu već od prve utakmice u Hali sportova protiv Borca. Podrška sa tribina je jako važna našoj mladoj ekipi i nadamo se da će Hala sportova biti lijepo ispunjena tokom cijele sezone, a mi ćemo se potruditi da uživaju u lijepoj i atraktivnoj košarci u našoj jubilarnoj 25. godini kluba", zaključio je Ćakić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC