• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Slavljenik Savanović promašio pobjedu

Srbija poražena od Francuske poslije produžetka 96:97. Slavljenik Duško Savanović usamljen sa dva metara šutirao za pobjedu... I promašio.

 EP: Slavljenik Savanović promašio pobjedu Izvor: MONDO

Reprezentacija Srbije doživjela je prvi poraz na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. U posljednjem kolu Grupe B izgubila je od Francuske poslije produžetka - 96:97 (25:24, 16:19, 23:19, 16:18, 16:17).

Zato će u narednu fazu takmičenja "galski pijetlovi" prenijeti učinak 2-0, dok će "orlovi", kao i ekipe iz Grupe A, Španija, Litvanija i Turska, startovati u drugoj rundi sa skorom 1-1. Nijemci imaju 0-2.

Svih 45 minuta efektivne igre u derbiju Grupe B u Šauleju stalo je u jedan trenutak - šut Duška Savanovića dvije sekunde prije kraja. Na dan kada slavi 28. rođendan - promašio je otvoreni šut sa dva metra za pobjedu! Srbi su krenuli u posljednji napad u produžetku, nije djelovao organizovano, ali je Stefan Marković ugledao usamljenog saigrača i uposlio ga. Djelovalo je da će "orlovi" pobijediti...

Ipak, Savanoviću se "skratila" ruka i na semaforu je ostalo 90:91.

Teško je bilo Savanoviću, teško i igračima i srpskim navijačima. Slavljenika su tešili čak i Francuzi, Floran Pjetrus i Boris Dijao.

Tako je ostala nenaplaćena fantastična partija Marka Kešelja, strijelca 25 poena, od kojih je dao sedam trojki iz devet pokušaja, baš kao i odlična rola kapitena Nenada Krstića - 22 poena.

Između dvojice srpskih reprezentativaca na listu strijelaca "umuvao" se Toni Parker - 24.

Srećom po Dušana Ivkovića i njegove igrače prilika za popravni će biti.

Sve prije šuta Savanovića bila je velika, izjednačena borba. Rezultatska klackalica se klatila skoro sve vrijeme. Čas poen, dva prednosti za jedne, čas za druge. Najveće vođstvo Srbija je imala na početku - 12:6, a "trikolori" 52:44 u uvodu treće dionice.

Srbija je bolje počela, ali je Parker uspio da u prvoj četvrtini meč vrati u ravnotežu. Već tada je zabilježio deset poena, koliko i Krstić, a Kešelj je sa dva pogotka van linije 6,75 nagovijestio da će imati "pucačko" veče.

Drugu dionicu obilježile su greške na obe strane, a kada su u ranoj fazi drugog poluvremena Francuzi stekli "plus osam", razgoropadili su se Ivkovićevi izabranici i napravili seriju 13:0! Kešelj je ponovo ubacio dvije trojke, onda jednu i Aleksandar Rašić za 55:52, a seriju je završio Mačvan - 57:52. Međutim, odreagovali su Parker i drugovi i nisu dozvolili rivali da se odlijepi.

Poen vamo, poen tamo... Nastavljeno je u tom ritmu i u posljednjoj dionici.

U posljednji minut ušlo se sa vođstvom Francuza - 80:78.

Rašić je na drugoj strani izgubio loptu, Nikolas Batum je krenuo u kontru, Miloš Teodosić ga je zaustavio, a sudija mu pokazao petu ličnu grešku i to nesportsku! Međutim, "galski pijetlovi" to nisu iskoristili. Batum je promašio oba penala, a u nastavku akcije ni Boris Dijao nije bio precizan.

"Orlovima" je preostalo 20 sekundi...

Batum je prekršajem zaustavio Krstića poslije polovine tog vremena. Kapiten Srbije je sa linije bacanja izjednačio na 80:80. Parker je u posljednji napad krenuo sam, digao se i šutirao - i promašio. Sirena je označila da će se igrati produžeci.

Osjetniju prednost Srbija je stekla u produžetku poslije šeste trojke Kešelja - 87:84. Ali, po jedno promašeno bacanje Krstića i Rašića iskoristio je Želabal. Ubacio je prvu trojku za Francuze - 93:91. Nedugo zatim uzvratio je Kešelj, pucao je iz punog trka, iz bloka i sedmi put bio precizan za tri poena vrativši prednost na stranu "orlova" - 96:95.

Preostalo je 24 sekundi do kraja produžetka. Poslije pet sekundi fauliran je Parker, koji je bio nepogriješiv "penaldžija", poslije čega je Srbima ostalo 19 sekundi za napad. Ostalo je sada već istorija...

SRBIJA: Teodosić 11 poena (7as), Tepić 2, Rašić 11, Paunić, Bjelica 2, Marković 3, Savanović 10, Kešelj 25, Krstić 22, Perović 4, Marjanović, Mačvan 6.

FRANCUSKA: Noa 14 (9 sk), Batum 18, Sarafin 11, Albasi, Kalhudi 4, Parker 22, Traore, Pjetrus, De Kolo, Dijao 15, Šišambu, Želabal 11.

"Orlovi" će u Grupi E startovati sa Turcima u sredu (17 sati), zatim će se u petak sastati sa Španijom (15,30) i na kraju sa Litvanijom u nedelju (20,00). Četiri ekipe obezbediće plasman u četvrtfinale.

(MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC