• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Nova pobjeda Francuske, pala Turska

Francuska je u uzbudljivoj završnici pobijedila Tursku 68:64 (12:14, 19:13, 26:17, 11:20) i zadržala perfektan skor u novoformiranoj Grupi E.

 EP: Nova pobjeda Francuske, pala Turska Izvor: MONDO

Poslije "triler" ulaska u drugu fazu Eurobasketa, pobjedom nad Španijom, Turci su pokušali da ostvare neočekivanu pobjedu nad još jednim favoritom, ali im to nije pošlo za rukom. Zamalo.

Najzaslužniji za takav ishod su mirna ruka Tonija Parkera u penal završnici, "kasno paljenje" Turaka, koji su se razigrali tek u posljednjoj četvrtini (dobili je rezultatom 20-11), kao i nevjerovatna odbrana Francuza u samoj završnici meča.

Stizali su vicešampioni svijeta francusko vođstvo od druge četvrtine, uspjeli u tome trojkom Emira Preldžića na sedam sekundi do kraja meča, ali dvije sekunde poslije toga isti igrač nije znao kome da ubaci loptu iz auta, pa su je sudije dodijelile Francuzima i omogućile da Parker mirnim izvođenjem slobodnih bacanja donese pobjedu svom timu.

Među "pijetlovima" su najefikasniji bili Toni Parker (20, 6sk, 5 as) i Batum (13), dok su dva turska igrača imala "dabl-dabl" učinak - Iljasova (10, 10 sk) i Ašik (10, 11sk).

Turski reprezentativci su bolje počeli utakmicu, "nadskočili" protivnika i poveli 10:2, ali im vođstvo nije potrajalo. Izabranici Orhuna Enea su u uvodnoj fazi meča mijenjali odbranu zavisno od pozicije na kojoj igra Toni Parker. Kada je organizovao napade Francuza igrali su zonsku odbranu, kada je igrao beka igrali su individualnu odbranu.

U drugoj četvrtini je proradio Francuz Batum, realizovao nekoliko prodora, pa su "pijetlovi" krajem poluvremena preokrenuli protiv visoke turske postave (prosječna visina 2,16) i u 18. Minutu poveli 30:25.
Početkom drugog poluvremena slika na terenu se nije promijenila. Turci su aktivno igrali odbranu na cijelom terenu, ali bez kreativnih rješenja u napadu.

Turska je bila blizu izjednačenja na 1:49 do kraja treće četvrtine, kada je Kanter smanjio prednost Francuza na tri poena, poslije čega su Dijav i Parker slobodnim bacanjima održali vođstvo, Kahudi i Želabal je trojkama povećali, a seriju 10:0 završio je Traore košem za 59:44.

Ponovo su Francuzi bili prinuđeni da brane svoje vođstvo na 3:30 do kraja i pri rezultati 61:54, kada je Nova zakucao i vratio prednost na +9 pred publikom u kojoj su sjedeli i srpski selektor Duda Ivković i njegov pomoćnik Aleksandar Kesar.

Turci su tada nastaviil sa pritiskom na Francuze i jakom odbranom odbranili svoj koš duže od tri minuta. Šanse za preokret dodatno je povećao Preldžić sa dva poena sa linije slobodnih bacanja, kao i Iljasovina rampa Batumu, poslije koje je imao koš i faul za francuskih "-2".

Ipak, do konačnog preokreta nisu mogli.

Grupa E

Tabela: Francuska 3-0, Španija 2-1, Srbija 1-1, Litvanija 1-1, Turska 1-2, Njemačka 0-3

Njemačka - Španija 68:77

Turska - Francuska 64:68

Srbija - Litvanija (20.00)

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC