• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: "Stotka" u košu Srbije!

Košarkaši Srbije poraženi su u prvoj utakmici druge faze takmičenja. Raspucani Litvanci ubacili su "stotku" - 90:100 (24:26, 20:28, 24:24, 22:22)!

 EP: "Stotka" u košu Srbije! Izvor: MONDO

Pala je i prva "stotka" na Evrobasketu. Nažalost, u srpski koš...

Najbolji košarkaši Srbije, iako su dali sve od sebe, nisu uspjeli da prekinu 40-minutnu demonstraciju tradicionalne litvanske vještine zvane pogađanje koša iz svih mogućih pozicija.

Domaćini Evropskog prvenstva su pred 11.000 svojih, bučnih navijača, održali šuterski čas u srijedu uveče i okrenuli srpske momke ka onome što slijedi, a to su utakmice sa Španijom i Turskom gdje će "orlovi" tražiti prolaz u četvrtfinale.

U prvom kolu druge faze takmičenja, u novoformiranoj Grupi E: Srbija - Litvanija 90:100 (24:26, 20:28, 24:24, 22:22)!

Pogledajte foto-galeriju.

U posljednjim sekundama drugog poluvremena, Rimantas Kaukenas pogodio je iz kontre za 44:54, što je u tom trenutku bila najveća razlika na utakmici u korist litvanskog tima, ujedno i konačan rezultat prvog poluvremena. Šta god da su pokušali u nastavku, Srbi nisu uspijevali da smanje tu razliku.

Ostalo je deset razloga na semaforu da se pitamo da li smo ove večeri mogli snažnije u odbrani, jer kada se domaćinu ubaci 90 poena, onda napad svakako nije razlog za poraz.

Svi košarkaši Srbije, stručni štab i mi koji smo bili uz njih ove večeri, nadali smo se da po nekom nepisanom pravilu Litvance mora da napusti šut, koji je u prvom poluvremenu bio iritantan po nas (7/10 za tri, 15/22 iz igre). E, to nepisano pravilo ove večeri nije pronašlo svoju potvrdu na terenu.

U nastavku, Litvanci jesu donekle "oborili" procenat šuta, tačnije na to su ih natjerali srpski bekovi pokretljivijom odbranom, ali su momci Keštutisa Kemzure i dalje pogađali kada je to bilo najpotrebnije. A, najpotrebnije bilo je u nekoliko navrata kada smo se približavali na sedam, osam poena zaostatka.



Baš tada, Litvanci su imali i "podršku" naših igrača, koji su najbanalnije greške pravili baš kada su bili "u igri", a nekako se dogodilo da se gospodin Luiđi Lamonika i njegova dva pomoćnika baš tada "drznu" na nekoga u bijelom dresu.

Sve u svemu, mora se priznati da smo drugu fazu počeli porazom od raspoloženijeg tima, koji je utrošio ogromnu energiju tokom svih 40 minuta. Mi smo do sada uglavnom ritmom lomili protivnike, ali smo ovog puta naišli na sebi ravnog u tom smislu, ali i nešto šuterski prezinijeg rivala.

Ako su u (šokantnom) porazu protiv Francuza, srpski momci imali za čim da žale, ovog puta nisu. Najbolje bi bilo da se što prije okrenu utakmicama sa Španijom (petak, 14.30) i Turskom (nedjelja, 14.30), od kojih ova druga - bar iz ove perspektive - izgleda kao presudna u borbi za četvrtfinale!

Otpor srpskog tima definitivno je slomljen tri minuta i 20 sekundi prije kraja, kada je na semofaru bilo ispisano 81:95. Okruglo 180 sekundi ranije, ličilo je kao da smo im za vratom!

Trojke u nizu postigli su Miloš Teodosić (2) i Duško Savanović (1), što je srpsku reprezentaciju dovelo na 73:86. A, da u međuvremenu Teodosić nije promašio dva slobodna bacanja, pritisak na Litvancima bio bi još jači. Na period dobre igre, "orlovi" su se nadovezali najgorim minutima od starta meča i jednostavno skočili u ubjedljiv poraz.

Poslije Kemzurinog "tajmauta", Šarunas Jasikevičijus je promašio "divlji" šut, ali je Simas Jasaitis uhvatio loptu u napadu i prisilio Teodosića da ga jako faulira. Sudije su procijenile da je to bilo prejako, sasvim dovoljno za nesportsku ličnu. Iz tog napada, Litvanci su naknadnom trojkom Paulijusa Jankunasa došli do četiri poena, a na sve to nadovezao se kapiten Nenad Krstić izgubljenom loptom, pa su kola nezaustavljivo krenula nizbrdo...



Iako su ponovo promašili, Litvanci su povratili posjed tako što su sudije dosudile smiješan faul Savanoviću, a kada se Litvancima da druga šansa, treća je nepotrebna. Stvorila se nesnosna buka u dvorani poslije zakucavanja Javtokasa za 14 poena razlike, svega tri minuta prije kraja - odatle povratka nije bilo!

Trebalo je samo sačuvati obraz, a to srpski momci jesu uradili, jer nisu pali na "minus 20", već stvari ostavili onako lošim kako su izgledale već sredinom druge četvrtine.

Još smo jednom u drugom poluvremenu, doduše u trećoj četvrtini, bili na putu da se vratimo u egal.

Zbunjen od ponedjeljka kada je promašio zicer za pobjedu protiv Francuza, Savanović je prve poene postigao tek na početku treće četvrtine i kada ih je vezao šest (56:63), uslijedila je nepotrebna (iako opravdana) ljutnja Teodosića na sudije. Za prigovor sa klupe, Teo je zaradio tehničku, poslije čega je Jasikevičijus vratio rezultat na "bezbjednih" 56:67.

I to nije bilo sve od zelenih u trećoj!

Kaukenas je pogodio za dva, večeras odlični Jonas Valančijunas zakucao je, a onda je i Martinas Pocijus pogodio iz ugla. Bilo je 62:74, morali smo sve iz početka.

U zloslutni minus upali smo poslije dobro odigrane prve četvrtine, u kojoj smo kratko imali pet poena prednosti (14:9) i u kojoj smo pokazali da smo hrabar tim, koji ne reaguje na 11.000 Litvanaca, kao što prije godinu dana nije reagovao ni na 17.000 Turaka.

Ali, nažalost, nismo imali pravu reakciju na početak šuterske serije domaćih, koja je zvanično bila otvorena krajem prve, a intenzivirana početkom druge četvrtine. To je zaista bilo teško gledati i kako su Litvanci pogađali u prvom poluvremenu, tih "minus 10" bio je itekako pozitivan rezultat.

Ipak, prostora za preokret nije bilo...

Poslije 40 minuta jurnjave za zelenima, procenat šuta iz igre litvanskih košarkaša ostao je visok, iako ne onako kao u prvom poluvremenu - 60,3 odsto (38/63). Srbija je iz igre šutirala korektno, ali nedovoljno dobro 50 odsto (31/62).

Litvanci su pogodili 11 trojki iz 20 šuteva, mada su u jednom trenutku imali 7/10 (55%), dok su "orlovi" šutirali 7/18 (39%). U jednom trenutku, odnos poena igrača sa klupe bio je 32:9 za Litvance, koji su takođe u jednom periodu utakmice, kada su pravili prednost, imali 15 asistencija na 22 pogotka iz igre!?

SRBIJA: Teodosić 16 (4/6 za tri), Tepić 12, Rašić 3, Paunić, Bjelica 2, Marković 2, Savanović 16 (sve u drugom poluvremenu), Kešelj 6 (2/3 za tri), Krstić 21 (4 sk), Perović 4, Marjanović, Mačvan 8.

LITVANIJA: Kaukenas 8, Kalnietis 19 (5/7 za tri, 7 as), Delininkaitis, Pocius 13 (2/3 za tri), Jankunas 13 (7 sk), Songaila 2, Jasaitis 9 (6 sk), Valančiunas 18 (5 sk), Lavrinovič, Jasikevičius 14 (2/3 za tri, 7 as), Petravičius, Javtokas 4 (5sk).

GRUPA E

TABELA: Francuska 3-0, Španija 2-1, Litvanija 2-1, Srbija 1-2, Turska 1-2, Njemačka 0-3.

Njemačka - Španija 68:77
Turska - Francuska 64:68
Srbija - Litvanija 90:100

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC