• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija uGASOLila Srbiju!

Španija ubjedljivo pobijedila Srbiju 84:59 u drugom meču Grupe E na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Braća Gasol izvanredni.

 Španija uGASOLila Srbiju! Izvor: MONDO

Prošle godine na Svjetskom prvenstvu, Srbija i Španija odigrali su sjajan meč, koji je pripao "orlovima" poslije fenomenalne trojke Miloša Teodosića u posljednjim sekundama meča (92:89).

Danas, u meču 2. kola druge faze Evropskog prvenstva u Litvaniji, ni približno takav meč. Španija je deklasirala Srbiju 84:59 (23:14, 20:18, 27:17, 14:10), uz fenomenalne partije braće Gasol - Pau i Marka. Bila je Španija tokom meča i blizu +30 (70:41), ali ni krajnja razlika nije utješna.

Pogledajte foto-galeriju.

Treći uzastopni poraz Srbije na EP, ali sada treba podići glavu kad je najvažnije. U nedjelju je meč protiv Turske (14.30h), koji bi Srbiji mogao da donese četvrtfinale.

Kao da su nesrećan poraz od Francuske, a potom i litvanske haubice, ostavile traga na srpske igrače. Uz to, ako protiv sebe imate takvu ekipu kao što je Španija, a pritom raspoloženu braću Gasol (Pau 26 poena i osam skokova, Mark 20 poena i 10 skokova), onda vam se ne piše dobro ako niste na maksimalnom nivou.

A Srbija nije bila na svom nivou. Loša organizacija napada, ništa bolje u odbrani, bez pomaganja, trčanja, agresivnosti...Brine i ovaj podatak - Srbija je u sva tri poraza primala mnogo poena (od Francuske 97, od Litvanije 100, sad od Španije 84), a protivnici su hvatali lopte pod obručem "orlova" kao kruške.

Španija je, recimo, imala 11 skokova više u napadu!

Realno gledano, Španija je bolja od Srbije. Ali, Srbija je u ovom meču pomogla Španiji da lako dođe do trijumfa.

Španci su od početka meča nametnuli svoju igru, diktirali ritam. Vrlo brzo Španija je imala solidnu prednost na svom kontu (15:9, 18:11, 23:14). Početkom druge četvrtine Srbija je vezala dvije trojke (Ivan Paunić i Duško Savanović) što je ulilo nadu da bi mogli da nađu svoj ritam, dođu do preokreta...

Ivković je u tom dijelu ubacio u igru Bobana Marjanovića, koji je tako debitovao na velikim takmičenjima za A tim. Na parketu su tada bili Marković, Paun, Bjelica, Savanović i Marjanović, a ostaće zabilježena sjajna "banana" koju je Bjelica udijelio Rudiju Fernandezu.

Međutim, od tog trenutka krenula je serija Španaca (11-0), za najveće vođstvo u tom dijelu igre od +17 (39:22). Poenima Miloša Teodosića sa linije slobodnih bacanja, a potom i novom trojkom Savanovića i polaganjem Tepića, Srbija je prekinula seriju Španije i smanjila na podnošljivih 39:29.

Ali, Fakini potom svira novu tehničku grešku Srbiji (dosuđena je jedna i u prvoj četvrtini), tačnije Ivkoviću, a Navaro je sa penala bio neumoljiv. Potom novi poeni Pau Gasola i Španija je opet otišla do +14.

Početkom drugog poluvremena ili treće četvrtine (kako vam drago), Srbija postiže koš preko Milana Mačvana. I to bi bilo to od Srbije u tom dijelu igre. Uslijedila je serija Španije (14-0) koja je tako opravdala svoj nadimak - "furija".

Od 43:34, Španija je otišla na 57:34...Seriju je pokrenuo Pau Gasol trojkom (kao da nam nije bilo dovoljno da gledamo kako pogađa iz reketa), potom tri poena i za Kalderona...Dlanom o dlanom, serija Španije 14:0! Malo je nedosatajalo i da bude +30 za Španiju (70:41).

Bilo je jasno da utakmica ide u jednom pravcu...

Ali, tada je Španija stala. Gotovo pet minuta Španija je bila bez poena, što je srpski tim iskoristio da napravi seriju od 13-0 i tako spusti prednost protivnika na "samo" '54:70. Taman kad je Srbija počela da igra, razigrao se i Mark Gasol.

Vezao je četiri poena i vratio je utakmicu u mirnije vode. Ivković se u tim trenucima već bio pomirio sa porazom. Na klupi su ostali Teodosić, Savanović, Kešelj...

Vratio je u igru kapitena Nenada Krstića, koji se koliko-toliko borio pod koševima. Na kraju je zabilježio 12 poena i sedam skokova. Savanović je svih svojih 11 poena da u prvom poluvremenu.

Svih 12 igrača Španije upisalo se u strijelce. I to nešto govori...

Sada je na srpskim košarkašima da iskoristi subote da odmore glave. I da se sjete Istanbula prošle godine.

(MONDO - foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC