• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković: Koncentracija je najveći problem "orlova"

Selektor Srbije, poslije novog ubjedljivog poraza, mogao samo da konstatuje kako želja i odnos prema igri nacionalnog tima nisu bili na neophodnom nivou.

 Ivković: Koncentracija je najveći problem "orlova" Izvor: MONDO

Drugi meč u Viljnusu i drugi veoma neugodan poraz reprezentacije Srbije.

Da ne kružim kao "kiša oko Kragujevca" i tražim eufemizme, napisaću da su Španci izašli na teren i razbili Srbe kao zvečku. Zašto se to dogodilo, pokušao je da objasni selektor Dušan Ivković.

"Reći ću vam ono što sam rekao i igračima u svlačionici: nije mi jasno kako je moguće da španski tim, sa igračima koji su osvajali NBA prvenstva, šampionate Evrope i svijeta, više poštuje nas, nego što smo mi poštovali njih. Mislim na odnos prema igri, koncentraciju, želju, donošenje odluka na terenu... Sve to je danas bilo na njihovoj strani".

Ivković vjeruje da su izabranici Serđa Skariola bili dodatno motivisani porazom u četvrtfinalu SP 2010, kao i negativnim skorom (1:2) na prethodna dva velika takmičenja.

"Ali, ne vjerujem da je to razlog našeg jako lošeg mentalnog pristupa, ili to što smo, možda, čuvali snagu za Tursku. To ne mogu da prihvatim kao objašnjenje".

Strateg "orlova" rekao je da su "tehnička pravila igre i koncentracija igrača naš najveći problem".

"Na poluvremenu se dogovorimo da probamo da dobijemo drugi dio utakmice. Mi smanjimo sa 11 razlike na devet i onda Španija napravi seriju 14:0, a da mi ne izađemo iz bonusa. To su neke stvari koje moramo što prije da rješavamo. Čestitke španskom timu i treneru, koji su danas bili bolji od nas".

Ivković se prvi put osvrnuo na problem, koji je u medijima potenciran mjesecima prije Evropskog prvenstva - mala minutaža i sporedne uloge srpskih reprezentativaca u klubovima.

Iskusni stručnjak je na početku priprema mislio da će to biti dodatni motiv igračima da se dokažu na EP, ali...

"Padovi koncentracije tokom utakmice su normalna stvar za igrače koji ne igraju puno za klubove tokom sezone, a onda se nađu pod određenim pritiskom. To su objektivne stvari, stvari na kojima se radi. Ne treba kritikovati i optuživati igrače".


"Pogledajte Špance, oni su nama otkidali ruku pri svakom faulu, šta dalje da vam objašnjavam. Moramo da se potrudimo da koncentracija bude na višem nivou i da u eliminacionim utakmicama, koje kreću od nedjelje, ne dozvolimo protivniku da lako postiže koševe".



"NE SUMNJAJTE U OVU GENERACIJU"

Na pitanje da li igrači mogu sami da se "skupe" pred okršaj sa Turskom, ili im je neophodna pomoć trenera i stručnog štaba, Ivković je odgovorio da on za to snosi najveću odgovornost.

"Što se tiče igrača, siguran sam da će biti spremni za Tursku. Pitanje njihove želje i našeg timskog duha i jedinstva se uopšte ne postavlja. Ako neko sumnja u to koliko oni žele to da urade, pravi veliku grešku. Niko ne smije da sumnja u ovu generaciju".


Djelimično zbog povrede i neigranja Aleksandra Rašića, selektor je protiv Španaca neuobičajeno mnogo "miješao karte". Ivan Paunić odigrao je rekordna 23 minuta, Nemanja Bjelica rekordnih 19, Boban Marjanović se prvi put u Litvaniji podigao sa klupe...

"Nije alibi, ali nam je Rašić strahovito nedostajao na ovoj utakmici. Da li će biti spreman do Turaka, ja mislim dosta teško, jer mu je ovo već druga povreda istog dijela tijela u posljednjih mjesec dana".


Što se tiče Marjanovića, rekao je da ga ostatak tima nije zaštitio na pravi način, onako kako je bilo dogovoreno, pa se Pau Gasol u prvom poluvremenu "prošetao" do 15 poena uz šut 6/6.

"Dogovor je bio da ga zaštitimo: da Pau Gasola drži naš igrač broj 4, a Marka broj 5. Mi smo ušli u kontra raspored, dali Pau Gasolu šansu da igra 'jedan na jedan' i on je završio prvo poluvrijeme sa šutom 6/6... Bobi je zaslužio da igra i ranije, ali njegova forma sigurno nije na nivou da bi pružio kvalitetnu partiju. Opet, gledajući kompoziciju turskog tima, moguće je da će opet dobiti šansu".


Nedjelja, 14.30, Srbija - Turska. Bez obzira na sve ostale rezultate, nas pobjeda u tom meču vodi među osam najboljih u Evropi.

"Imaćemo veliku šansu. S obzirom na sastave timova, kvalitet i formu, da nam je neko prije početka EP ponudio da sami rješavamo pitanje plasmana u četvrtfinale i dalje realizaciju našeg glavnog cilja, što je plasman na Olimpijadu 2012, mi bismo bili vrlo zadovoljni", odgovorio je Ivković.

"Samo ne smijemo da prihvatimo da je to momenat nekog revanša za poraz od prošle godine, jer se ova utakmica igra u potpuno drugačijim okolnostima".

Posljednje pitanje odnosilo se na tehničke greške, koje u posljednje vrijeme "pljušte" po srpskoj klupi.

"Današnje tehničke greške su bile plod moje priče sa (italijanskim sudijom) Fakinijem. Sigurno je da ubuduće moramo to da izbjegnemo. Protiv Turske ne smije da nam se dogodi nijedna tehnička greška".


Eliminacione borbe na ovom turniru počinju u četvrtfinalu, a u slučaju reprezentacije Srbije - jednu utakmicu ranije.

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC