• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko ostaje u Partizanu? Željko Obradović je potpisao, a ko će da igra? Pola tima ostaje bez ugovora

Ko će da ostane u Partizanu, kome ističu ugovori, ko bi sve mogao da dođe sada kada je Željko Obradović produžio ugovor.

 Koji košarkaši odlaze iz Partizana Izvor: ABA liga/Dragana Stjepanović/MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Partizan se bori za dva trofeja u tekućoj sezoni, a u isto vreme razmišlja o narednoj. Željko Obradović produžio je ugovor, ostaje na klupi. Zoran Savić, sportski direktor tima, već je krenuo da traži pojačanja i prvo na tom spisku trebalo bi da bude Vanja Marinković. Spekuliše se i da bi Aleksa Avramović mogao da ode. Šta će sve da se dogodi i ko će da ode, a ko da ostane?

Odgovor na to pitanje nećemo saznati tako brzo, prvenstveno zbog činjenice da je u toku završnica ABA lige i da se čeka početak Superlige. Dok se ne završe ta dva takmičenja izvjesno je da niko iz redova crno-bijelih neće previše da priča o sastavu za narednu sezonu. Međutim, neke stvari se već znaju.

Pod tim misli se na igrače kojima ističe ugovor, među njima je Mateuš Ponitka koji ima ugovor na 1+1 sezonu i klub je taj koji će donijeti konačnu odluku oko toga da li će saradnja da se produži na narednu sezonu ili ne.

Ovako izgleda trenutni sastav Partizana: Aleksa Avramović, Kevin Panter, Ognjen Jaramaz, Džejlin Smit, Uroš Trifunović, Danilo Anđušić, Džejms Naneli, Pi Džej Doužer, Mateuš Ponitka, Zek Ledej, Alen Smailagić, Balša Koprivica, Frenk Kaminski, Bruno Kaboklo.

OSMORICI ISTIČE UGOVOR

Od spomenutih igrača Partizana osmorici ističe ugovor. U pitanju su Naneli, Kaminski, Doužer, Smit, Anđušić, Trifunović, Smailagić I Ponitka.

Mateuš (30) došao je ljetos i tek je u završnici sezone počeo da pokazuje sav svoj potencijal. Dobio je nešto veću minutažu i ostavio je dobar utisak. Prvenstveno u defanzivi. Ukoliko tako nastavi Partizan bi mogao da aktivira "+1" opciju u ugovoru i da ga zadrži. Vjerovatno će dosta da zavisi od partija u preostalim mečevima.

Pi Džej (27) stigao je direktno iz NBA lige, igrao je tamo i sa Nikolom Jokićem i u prvoj sezoni u Evropi imao je dosta oscilacija. Njegov talenat i potencijal su vidljivi i golim okom, može dosta toga da uradi, prvenstveno u napadu, ali ima trenutke kada "nestaje". Tačnije, kada izgubi koncentraciju i napravi neke neobjašnjive greške. Hoće li pokušati da se vrati u NBA ili ne, to je glavno pitanje...

Frenk (31) je takođe stigao direktno iz NBA lige u Beograd i pokazao je brzo sve svoje vrline i mane. Napadački arsenal mu je nevjerovatan. Može da pogodi za dva, za tri, odličan je oko obruča, dobar je i u skoku. Pokazao je u prethodnih par mjeseci šta sve može. Posebno u periodu kada Zek Ledej nije igrao zbog smrti oca. Ono što mu je najveća mana svakako je igra u odbrani. Brzina mu nije jača strana, ima sporije reakcije i to su protivnički igrači znali da iskoriste.

Džejms (33) je na iznenađenje mnogih odlučio da produži ugovor prošle sezone i da ostane još godinu dana. Igrao je sa dosta oscilacija u stilu toplo-hladno. Najstariji je u timu Partizana i male su šanse da će ostati, pošto u julu puni 34 godine. Mada, male su šanse bile i prošle godine...

Džejlin (29) došao je krajem decembra i više vremena proveo je na klupi nego na parketu. Kada se povredio Doužer dobio je veću šansu i to je iskoristio na pravi način. Pogađao je trojke, igrao veoma dobro u odbrani i ostavio dosta dobar utisak. Ne bi bilo čudo da dobije produžetak saradnje.

Danilo (33) je zamjenik kapitena i jedan od iskusnijih članova tima. Tokom sezone je čas bio na parketu, čas na klupi u civilu i teško je procijeniti kakav je plan Obradovića i stručnog štaba sa njim. U finalnoj seriji ABA lige protiv Crvene zvezde je prošle godine imao veoma bitnu ulogu, pogodio je neke veoma važne šuteve. Ostaje da se vidi da li će tako nešto uspjeti i u završnici ove sezone.

Uroš (23) dobio je povjerenje od Obradovića, bio je i kapiten na nekoliko utakmica i to je najbolji pokazatelj šta iskusni stručnjak misli o njemu. Krasila ga je uvijek dobra odbrana, sada je poboljšao igru u napadu i realno je očekivati da će sa njim da bude produžen ugovor.

Alen (23) igra sa dosta oscilacija tokom sezone. Imao je neke veoma dobre partije, neke slabije i jasno je da mu nedostaje kontinuitet. Jedan je od mlađih u timu, potencijal nije sporan i nešto slično bi moglo da se očekuje kao sa Trifunovićem. Povremeni je srpski reprezentativac i ne bi bilo iznenađujuće da dobije produžetak saradnje.

OD EVROLIGE DOSTA ZAVISI

Izvor: Antonio Ahel/ATAImages

Od čega sve zavisi? Odgovor je dosta jednostavan - od Evrolige. Da li će Partizan biti član elitnog takmičenja i naredne sezone? Ukoliko osvoji ABA ligu to će biti sigurno, ako ne podigne pehar, onda će se pojaviti problemi i čekaće se "specijalna pozivnica". Već postoje najave da se format neće menjati i da će skoro svi timovi iz ove sezone biti u Evroligi, uz Pariz koji je osvojio Evrokup.

Zbog svega toga se u klubu nadaju da će dobiti licencu.

"Ta 'A' licenca je pitanje biznisa, ne košarke, jer donosi stalno vlasništvo i suvlasništvo, dok se 'B' licenca daje na tri godine, nemate vlasništvo, već garanciju da ćete u dužem periodu igrati. Ne vjerujem u prvo, jer je to bazirano na realnosti. Bili bismo srećni i sa 'B' licencom, jer bismo mogli da formiramo budžet dugoročno, ugovore igrača... Teško je preuzeti velike obaveze, a da namate garanciju da ćete igrati Evroligu", rekao je Ostoja Mijailović.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC