• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh srpske košarke i učitelj Željka Obradovića! Najveći se u Beogradu poklonili profesoru Nikoliću

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Dvorana Aleksandar Nikolić je dobila bistu proslavljenog trenera čije ime nosi.

 Patrijarh srpske košarke i učitelj Željka Obradovića! Najveći se u Beogradu poklonili profesoru Nikoliću Izvor: MN PRESS

Popularni Pionir od 2016. nosi ime profesora Aleksandra Nikolića - simbolično, na stogodišnjicu njegovog rođenja danas je zvanično otkrivena bista košarkaškog trenera. Svojim prisustvom čast su odale brojne poznate ličnosti, tako su se u dvorani našli predsjednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković, trener Partizana Željko Obradović, novi predsjednik Košarkaškog saveta Srbije Nebojša Čović, ministar sporta Zoran Gajić... Bistu su svečano otkrili Maljković i Obradović.

Sinonim za Aleksandra Nikolića je bio otac jugoslovenske košarke, što dovoljno govori o tome koliko je Profesor doprinio razvoju ovog sporta. Poticao je iz bogate porodice, ali kao svaki ambiciozni momak želio da ostavi drugačiji trag. Studirao je Pravni i Medicinski fakultet u Beogradu i poslije toga je bio profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, pa je tako i dobio čuveni nadimak - Profesor.

Profesor na treningu Partizana, maj 1992, kada je bio savetnik u stručnom štabu Željka Obradovića.
Izvor: MN PRESS

Život mladog sportiste
Igračku karijeru je započeo u Crvenoj zvezdi davne 1945., bio je deo čuvene grupe kojoj su pripadale legende Nebojša Popović, Raša Šaper i Bora Stanković. Potom je igrao u Jugoslovenskoj armiji i 1945. osvojio je Prvenstvo Jugoslavije.

Zatim je igrao u Partizanu, ali se 1946. vratio u crveno-bijeli dres u kojem je osvojio tri prvenstva Jugoslavije (1947, 1948. i 1949). U poslednjim godinama profesionalne karijere je igrao za Železničar i BSK Beograd, upisao je minute na terenu i za reprezentaciju Jugoslavije u 10 utakmice.

Trenerska karijera
Od 1951. je patike okačio o klin i uplovio u trenerske vode, tako se našao na čelu reprezentacije Jugoslavije s kojom je osvojio zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1959, zatim srebro na Evropskim prvenstvima 1961. i 1965, a između toga, odnosno 1963. na istom takmičenju njegov tim je osvojio bronzanu medalju. Na Svjetskom prvenstvu iste godine Jugoslavija se okitila srebrom.

Dugačak je niz klubova koje je vodio poslije velikog uspjeha na klupi reprezentacije. Krenuo je iz Partizana, zatim je uslijedio angažman na prostoru Jugoslavije, ali i van tadašnjih granica. Bio je na čelu OKK Beograda, Padove, Vareze, Crvene zvezde, Borca iz Čačka, Virtusa, Venecije, Pezara, Udine.

Izvor: MN PRESS

Internacionalna karijera odvojila ga je od domovine, ali se poslije 11 godina ponovo našao u ulozi selektora i zabilježio nevjerovatan uspjeh. Jugoslavija je osvojila dvije zlatne medalje, najprije na Evropskom prvenstvu 1977, a onda i godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu.

Dragan Kićanović je 1991. imao poseban zadatak za Profesora - mjesto savjetnika u Partizanu, dok je ulogu trenera imao Željko Obradović u svom prvom mandatu na toj poziciji. Da je saradnja tekla kako je bilo planirano potvrdila je i činjenica da je ekipa iz Humske osvojila krov Evrope iste sezone.

Nagrade...

Nikolić i Obradović vode trening.
Izvor: MN PRESS


Aleksandar Nikolić je preminuo u Beogradu 12. marta 2000. i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Iza sebe je ostavio brojna priznanja - FIBA mu je 1995. dodelila Orden časti, a našao se i na listi prvih pet trenera koji su uvršteni u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije. A, u Košarkašku kuću slavnih je primljen 1998.

Tokom trenerske karijere Nikolić je imao odnos pobjeda i poraza 357-200 dok se nalazio na čelu kluba i 101-39 kao selektor reprezentacije. Kakav je uticaj imao na svoje igrače govori i činjenica da su mnogi željeli da "ukradu" zanat, ali su samo rijetki uspjeli... Bio je mentor dvojici trenera koji su, takođe, dobili mjesto u Kući slavnih - Borisavu Stankoviću i Krešimiru Ćosiću.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC