• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA: Makabiju pobjeda, Zvezdi aplauzi

Crvena zvezda "muški poginula" protiv Makabija. Radnički pobijedio Helios poslije produžetka. Cedevita deklasirala Cibonu, Široki šokirao Olimpiju.

 ABA: Makabiju pobjeda, Zvezdi aplauzi Izvor: MONDO

Da će Makabi u "Pioniru" protiv Crvene zvezde zabilježiti pobjedu "znalo se" i prije meča 10. kola regionalne ABA Lige. Ali, da će ekipa Svetislava Pešića biti u igri za pobjedu do samog finiša meča malo ko je mogao da pretpostavi.

Za manje od 48 sati Makabi je ponovo igrao u "Pioniru". Prije dva dana porazio ga je Partizan. Crvena zvezda Beograd je bila blizu da uradi copy/paste. Ali, i pored časnog poraza, navijači domaćeg tima aplauzom su ispratili igrače u svlačionicu. Zaslužili su ih.

Crvena zvezda Beograd - Makabi 76:83 (25:17, 16:19, 25:23, 17:17). Makabi je i dalje bez poraza u ABA Ligi, Zvezdin skor je dvije pobjede i osam poraza.

Može se reći da je Makabi odigrao meč sa pola snage, umoran od boja sa Partizanom. Da je želio da "odradi" ovo gostovanje. Ali, to nikako ne može da umanji činjenicu da je Crvena zvezda, bez ijednog stranca (Adam Morison je u međuvremenu otišao iz kluba), namučila mnogo skuplji tim.

Trener Makabija Dejvid Blat u jednom tajm-autu u drugoj četvrtini čak je svojim pulenima rekao: "Čega se plašite? Igrajte!". Da li bi neko prije ove utakmice mogao da očekuje da će čuti tako nešto od Amerikanca na klupi Makabija.

Makabi je gotovo svo vrijeme vodio (Crvena zvezda je imala 8:7), ali je pobjeda "Ponosa Izraela" u nekoliko navrata bila ozbiljno ugrožena. Bila je ekipa Svetislava Pešića na -2 (73:75), ali je Makabi i u toj situaciji pokazao hladnokrvnost i iskustvo.

Odlični Petar Popović pružio je najbolju partiju za Zvezdu u ovoj sezoni (17 poena, 8 skokova) Andrija Milutinović je šutirao trojke bez promašaja (3-3), Nemanja Nedović je još jednom pokazao da je veliki talenat srpske košarke...

Kakav je samo dribling "prodao" Nedović igračima Makabija tokom treće četvrtine, a potom se lavovski izborio za loptu...Podigao je "Pionir" na noge.

Makabi je, dakle, vodio tokom cijelog meča i kad god bi Crvena zvezda Beograd priprijetila, izraelski tim bi pokazivao da je kvalitet na njegovoj strani. Kažnjavali su svaki propust u odbrani domaćina, a kada se "lomilo" nije rizikovao - lopta na ogromnog Sofoklisa Skorcanidisa koji bi razgrtao sve pred sobom kao traktor.

Zvezda je prišla Makabiju na 44:46 u trećoj četvrtini, ali su gosti potom napravili seriju 8-0 za 54:44. Tu prednost Makabi je, manje-više održavao do kraja meča.

Nisu se domaći predavali. Uspijevali su čak i da naprave neke egzibicione poteze, poput ali-upa Milutinovića pri rezultatu 62:56 za goste.

Posljednja nada kod navijača Crvene zvezde pojavila se u finišu meča, kada je ekipa Svetislava Pešića prišla na 75:73. Uspio je Makabi tada da pogodi trojku (inače, bilo je ovo očajno šutersko veče gostiju), ali je Zvezda potom prokockala nekoliko napada u kojima je mogla da učini meč mnogo neizvjesnijim.

Iskusna ekipa Makabija nije dozvolila iznenađenje. Cilj je bila pobjeda i ona je ostvarena. Makabiju bodovi, Zvezdi aplauzi.

RADNIČKI JEDVA PROTIV HELIOSA

Mnogo muke, znoja i živaca potrošili su košarkaši Radničkog ne bi li u Domžalama savladali jednu od nalošijih ekipa (po rezultatima) u ABA Ligi.

Helios je pružio snažan otpor ekipi iz Kragujevca, a malo je nedostajalo da slovenački tim zabilježi treći trijumf u sezoni. Radnički je tek u produžetku slomio Helios i ostvario četvrtu pobjedu.

Helios - Radnički 90:98 (32:24, 15:23, 19:20, 18:17), poslije produžetka. Poslije 40 minuta bilo je 84:84.

Samo šestorica igrača Heliosa postigli su poene na ovoj utakmici. Dakle, šestorica su pravila problem Mutinoj dvanaestorici. Stiven Marković, ali i Amerikanci Dejvid Sajmon i Makl Skot bili su najzaslužniji za tešku pobjedu Radničkog u Sloveniji protiv "rudarske" ekipe Zmagoslava Sagadina.

Da će Radničkom biti teško u Domžalama pokazao je početak meča. Helios je vrlo lako napravio +12 (27:15), a imao je i vođstvo 30:19. Prvi dio meča završen je u korist domaćina - 32:34, da bi u drugoj četvrtini Radnički uzvratio serijom 13:4 i preokrenuo (38:37).

Egal je bila treća četvrtina, a kada je ekipa iz Srbije početkom posljednje četvrtine napravila seriju 7-0 (74:68) činilo se da će to biti prelomno za pobjedu. Ali, mladi Klemen Prepelič je trojkom nagovjestio uzbuđenja.

Uzvratio je Helios još žešće, serijom 9-0 i preokrenuo je tok utakmice u svoju korist - 80:76. Boris Bakić uzvratio je trojkom, ali je Erl Gej vezao četiri poena i Helios je u samom finišu imao 84:79. Danilo Mijatović je novom trojkom vratio nadu Radničkom. Helios je mogao da riješi meč u svoju korist, ali se igračima slovenačke ekipe "stegla ruka", da bi potom Boris Bakić imao tri penala za potpuni preokret. Pogodio je dva i ušlo se u produžetke.

U "dodatku meča" iskusni stranci u redovima Radničkog napravili su ključnu razliku - Sajmon je dao četiri poena, Skot dva i Kragujevčani su se "odlijepili" na +6 (90:84) što je bilo odlučujuće.

Stiven Marković je odigrao odličnu utakmicu za Radnički - 27 poena (četiri trojke iz sedam pokušaja) i čak 11 asistencija! Skot je takođe ostvario "dabl-dabl" učinak - 19 poena i 12 skokova, Sajmon 18 poena, Stefan Sinovec 13.

U ekipi Heliosa samo šestorica igrača davali su koševe, od toga trojica čak 73 - Gej 27 poena, devet asistencija, Prepelič 26, Pašalić 20.

Zagrebom vlada Cedevita. U derbiju glavnog grada Hrvatske, Cedevita je deklasirala Cibonu 95:69! Nakon što je Zagreb ostavljen na -46, Cedevita je još jednom pokazala da je najkvalitetnija hrvatska ekipa. Do ubjedljivog trijumfa Cedevita je stigla zahvaljujući šutem za tri poena.

REZULTATI 10. KOLA:

petak:

Zlatorog - Hemofarm 76:68

subota:

Helios - Radnički 90:98 ***poslije produžetka (84:84, poluvrijeme 47:47)

Cedevita - Cibona 95:69

Crvena zvezda Beograd - Makabi 76:83

Olimpija - Široki 50:78

Zagreb - Krka 85:80

nedjelja:

Budućnost - Partizan (17h)

TABELA: Makabi /-1/ 9-0, Cedevita 8-2, Partizan /-1/ 7-2, Olimpija 7-3, Cibona 6-4, Budućnost /-1/ 5-4, Široki 5-5, Zagreb 5-5, Hemofarm /-1/ 4-5, Radnički 4-6, /-1/ Krka 2-8, Crvena zvezda 2-8, Helios 2-8, Zlatorog 2-8.

(MONDO - foto: MN Press i KK Radnički)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC