• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pešić za MONDO: Ugledajte se na Peđu!

"Stojaković je eklatantan primjer koliko je za otklanjanje nedostataka važan individualni rad", kaže nekadašnji selektor Jugoslavije.

 Pešić za MONDO: Ugledajte se na Peđu! Izvor: MONDO

Dejan Bodiroga, Predrag Stojaković i Svetislav Pešić su imena za koja se najviše vežu posljednji grandiozni uspjesi srpske košarke - zlatne medalje na Evrobasketu u Turskoj 2001, pa na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine.

To je bilo vrijeme slogana "Dobrodošli u zemlju košarke", reklame "Ima li ko jači", majica sa natpisom "European Nightmare"... sa razlogom, jer smo stvarno imali sjajnu reprezentaciju.

Ona iz očiglednih razloga nije mogla da bude dominantna, kao što su bili timovi uoči raspada SFR Jugoslavije, ali je imala velike majstore i šampionski "pelcer".

Jedan od tih majstora u ponedjeljak je objavio kraj karijere, u 35. godini...

"Žao mi je što ga više nećemo gledati, ali poznajući Peđu, znam da je dobro razmislio prije nego što je donio tu odluku. Nedostajaće nam u svakom smislu. Vrlo ga volim, cijenim i poštujem i zahvalan sam mu na svemu što je uradio za reprezentaciju dok sam ja bio selektor", rekao je za MONDO Svetislav Pešić.

Šef stručnog štaba Crvene zvezde Beograd naglasio je da o Peđinim koševima nema mnogo toga da kaže i da bi radije pričao o njegovim ljudskim i mentalnim kvalitetima.

"Peđa je osvajao medalje, zato što je bio persona za primjer. On je jedan od onih koji su talenat i ljubav prema košarci uspjeli da pretvore u vrhunski kvalitet. Bio je spreman na odricanja svih vrsta i to je ono što moraju da vide svi mladi igrači, koji imaju ambiciju da jednog dana postanu asovi".

Pešić se prisjetio anegdote iz vremena kada je Stojaković u Sakramento Kingsima postizao više od 20 poena po utakmici.

"Način na koji je igrao i trenirao je vrlo specifičan. Ja sam svojevremeno proveo tri mjeseca u Sakramentu, želeći da sagledam kakav je režim rada i treninga u NBA klubu. Ako je cio tim trenirao, recimo od 10 do 12 sati, Divac i ja bismo onda otišli na ručak ili na kafu, a Peđa je uvijek ostajao da radi sam. I nerijetko nam se poslije nekog vremena javljao da ga ne čekamo!"

"On je eklatantan primjer koliko je za otklanjanje nedostataka važan individualni rad", zaključio je Pešić taj dio priče.

Iako je u to vrijeme već bio Ol star košarkaš, Stojaković na pripremama reprezentacije nije tražio nikakve privilegije - naprotiv, tvrdi Svetislav Pešić.

"Imao sam njegovu maksimalnu podršku što se tiče taktike ili načina igre. Bio je spreman da preuzme maksimalnu odgovornost i u odbrani, što vrhunski napadači često ne prihvataju. Peđa nije bježao od specijalnih zadataka. Prihvatao je, da ne kažem prljave, ali teške defanzivne zadatke i time davao motiv ostalim igračima".

Pešić kaže da će pamtiti Stojakovića kao igrača kojem je tim uvijek bio na prvom mjestu.

"Nikada nije moglo da se primijeti da sebe ističe u prvi plan, zato su ga svi i voljeli".

Trofejni stručnjak kaže da bi mu bilo teško da Stojakoviću odredi mjesto na rang listi asova koji su ponikli na ovim prostorima.

"Veoma cijenim sve naše velike igrače, a bilo ih je mnogo... Peđa je bio sigurno jedan od najboljih, ne u bivšoj Jugoslaviji, nego na svijetu. Pokazao se u svim takmičenjima koja je igrao - prvo u Grčkoj i u Evroligi, a zatim u NBA i konačno na internacionalnom planu".

Pogledajte rijetke slike Peđe Stojakovića!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC