• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mačvan: Biće mnogo teško bez Evrope

Mučna atmosfera u svlačionici crno-bijelih poslije poraza od Armanija i ispadanja iz Evrolige...

 Mačvan: Biće mnogo teško bez Evrope Izvor: MONDO

Partizan je prošle decenije od redovnog, ali neuspješnog učesnika elitnog takmičenja, postao klub kojeg svako respektuje i od kojeg se apsolutno očekuje da svakog ljeta obnovi tim, tako da sa četiri, pet ili šest novih igrača opet odigra ozbiljnu ulogu u Evroligi.

Međutim, krčag ide na vodu dok se ne razbije...

Nije moguće u nedogled izvlačiti maksimum iz, ipak, ograničenih resursa. Kako je Duško Vujošević lijepo konstatovao jednom prilikom - "čarobnjaštvo je težak zanat".

Vlada Jovanović nije mogao da postane Merlin za sezonu i po na poziciji glavnog trenera, a pokazalo se da je ekipa povratkom Nikole Pekovića u Minesotu pretrpila nenadoknadiv gubitak, ostavši bez oslonca i igrača oko kojeg se praktično sve vrtilo.

Momci koji sada nose crno-bijeli dres dali su koliko su objektivno mogli i što prije shvate da su posljednja tri poraza u Evroligi bila realnost (surova, naravno), biće im lakše da se "prestroje" i motivišu za ABA ligu, kasnije domaći Kup i Superligu.

Nekima će to lakše poći za rukom, nekima teže.

Ako se mora procijeniti kome je u četvrtak najteže pala eliminacija sa evroscene (66:72 protiv Emporio Armanija), vjerovatno su to bili Milan Mačvan i Ejsi Lo.

Mačvan jer je zbog Evrolige i došao u Partizan iz Makabija, a Lo jer je svjestan da poslije četiri godine provedene na NBA marginama ni ovdje nije ispunio očekivanja trenera i navijača. Ne samo zato što je promašio dva slobodna bacanja u penal-završnici.

"Sami smo sebe pobijedili. Odlično smo počeli treću četvrtinu, poveli sa 11 razlike, ali smo počeli da pravimo gluposti kada je Armani stao u zonu. Poslije je došlo do izražaja njihovo mnogo veće iskustvo. Igralo se 'koš za koš', pokazali su da to znaju mnogo bolje od nas", rekao je Mačvan.

"Moramo da se podignemo i počnemo opet da pobjeđujemo. Sigurno će biti jako teško bez evropskih utakmica. Zbog toga se živi".

Ejsi Lo djelovao je toliko razočarano svojom igrom, da nije pretjerano zapitati se kako će uspjeti da nastavi da igra za Partizan.

"Nismo igrali dobro kada je bilo najvažnije, nismo uradili dovoljno za pobjedu. Izbacili su nas iz ritma zonskom postavkom u odbrani i to je bio ključni taktički potez sa njihove strane", procijedio je kroz zube.

Upitan šta se dogodilo u posljednjem minutu, kada je promašio dva slobodna bacanja, Lo je dugo ćutao i potom samo odmahnuo glavom.

Raško Katić borio se kao lav, u finišu dobio prednost u odnosu na Raduljicu, dao jedan važan koš i poslije toga dva bacanja koja su "morala" da se daju. Ipak, snosi dio odgovornosti za slabu odbranu i skok pod svojim košem...

"Šteta što nismo uspjeli da nagradimo navijače, sebe i prevashodno Partizan, koji kao klub zaslužuje da igra Top 16 Evrolige. Veći dio jeseni je bio odličan po nas. Naišla je kriza u zao čas, a sigurno bismo je mnogo lakše prebrodili da smo prošli dalje", rekao je centar crno-bijelih.

"Prednost od 11 poena bila je itekako opipljiva, ali kada smo došli do nje, nismo odigrali ni pametno, ni strpljivo. I platili smo ceh... Oni su počeli da pogađaju, mi smo ušli u njihov ritam i moralo je ovako da se završi".

Katić je spremno prihvatio kritiku zbog daleko boljeg učinka Janisa Burusisa u drugom poluvremenu.

"Dozvoljavali smo mu da primi loptu na pozicijama sa kojih je opasan, a kada takav igrač primi loptu, onda je 70 odsto teže braniti ga. I to je deo velikog pada koncentracije, koji nije smio da nam se dogodi".

On je podsjetio da već za tri dana slijedi "vječiti derbi".

"Imamo mnogo tešku utakmicu protiv Zvezde. Moramo da smognemo snage da to dobijemo, pa da vidimo kako ćemo u drugi dio sezone. Vjerujem da samo radom možemo da isplivamo na površinu".

Kapiten Petar Božić, koji već nekoliko sezona važi za produženu ruku trenera, konstatovao je da je utakmica izgubljena zbog ishitrenih rješenja, koja je Armani kao iskusnija ekipa znao da kazni.

"Porazi su sastavni dio sporta. Poenta je da što prije ustaneš. Bitno je da to pokažemo već sutra na treningu i u derbiju koji slijedi", podvukao je Božić.

Lijepo je biti igrač Partizana kada se pobjeđuje, ali je još teže kada zaredaju porazi. Ova ekipa, u kojoj ima dosta mladih i nedovoljno afirmisanih košarkaša, sada se nalazi na velikom testu karaktera.

Da bi ga položila, biće joj preko potrebna podrška kluba, koji je prethodnih sezona praktično zaboravio šta znači neuspjeh i kako se postaviti prema njemu.

(I. B. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC