• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovanović: Sve u vezi Partizana shvatam lično

Trener crno-bijelih priča o emotivnom odnosu prema poslu koji obavlja, o ispadanju iz Evrolige i zašto mladim igračima daje šansu "na kašičicu".

 Jovanović: Sve u vezi Partizana shvatam lično Izvor: MONDO

Vlade Jovanović postao je trener Partizana mt:s pre godinu i po dana. Dobio je povjerenje predsjednika Predraga Danilovića, iako je do tada samostalno vodio samo mlađe klupske i reprezentativne selekcije.

U međuvremenu je osvojio tri trofeja i stajao pored aut-linije na oko 90 zvaničnih utakmica, ali se, kako sam kaže, još ne osjeća komforno na poziciji šefa struke slavnog kluba.

"To je nemoguće. Komfor ti ne daje istorija Partizana i to što se od tebe svake godine očekuje najviše. Traže se uvijek novi igrači i novi uspesi. Uvijek si pod pritiskom", rekao je Jovanović nakon promocije klupskog kalendara za 2012. godinu.

Sa ponosom ističe da je u Partizanu već 14 godina i da ga smatra svojom familijom. Takav odnos povlači i poseban doživljaj svake pobjede ili poraza.

"Ovo je za mene lična stvar. Rad u Partizanu ne shvatam kao bilo koji posao, u smislu da sam otišao negdje da radim, pa ako ide dobro - ide, ako ide loše - nije važno. Teško preživljavam poraze i zato što znam koliko napora ulažu ljudi u klubu, stručni štab i igrači. Nekad sve to, jednostavno, nije dovoljno da se pobijedi kvalitetniji protivnik".

Na trofeje Kupa Radivoja Koraća, Jadranske lige i Superlige Srbije pala je prašina zaborava, iako je posljednji od tih uspjeha ostvaren prije samo šest mjeseci.

Dio javnosti "mjeri" Jovanovićev učinak isključivo kroz rezultate od oktobra naovamo, a to je period u kojem je tim iznenada ostao bez Nikole Pekovića, dok je Milan Mačvan sve vrijeme bio bez prava nastupa u ABA ligi.
Kritičare nije puno briga što tim nije mogao da se stabilizuje kroz kontinuitet zajedničkog igranja - prosto ističu da crno-bijeli prvi put od sezone 2005/06 nisu prebrodili prvu fazu Evrolige.

"U grupi koja je bila jako teška, doveli smo sebe u situaciju da jednom utakmicom kod kuće riješimo plasman u Top 16. Nismo je iskoristili, kao ni prethodne dve meč lopte, ali sam lično ipak zadovoljan ukupnim nastupom. Ostaje žal što nismo izdržali pritisak, međutim, ostaju zapisane i pobjede nad kompletnim Makabijem i Realom, koji se ne pobjeđuju svake godine. To je potvrda da momci koji su u Partizanu imaju kvalitet".

Jovanović je ponovio da je povratkom Pekovića u Minesotu nastala praznina, koju je trebalo popuniti "jako brzo i na pravi način".

"Nismo to uspjeli da odradimo dovoljno efikasno. Trebalo nam je više vremena, a utakmice su se gomilale. Tu smo izgubili korak u oba takmičenja..."

Mada nije nikoga konkretno optužio, trener crno-bijelih vjeruje da je i oštar sud javnosti, odnosno medija, uticao na produbljivanje krize.

"Real na svom terenu pobijedi Makabi i Efes sa više od 20 poena razlike, a kada istom razlikom pobijedi i nas, krenu priče da nismo pružili dostojan otpor u Madridu. Totalna nebuloza, ali odatle kreće negativno kreiranje javnog mnjenja, na šta igrači nisu imuni. Onda mi uđemo u negativno raspoloženje, pa ne odigramo ni utakmice u Jadranskoj ligi kako bi trebalo".

"I zbog toga nam je bila neophodna pobjeda za kraj godine. Nije važno što je to bila Zvezda, ali važno je što smo dobili velikom razlikom i počeli da vraćamo samopouzdanje. Očekujem da ćemo se dobro spremiti za nastavak sezone".

Početkom januara će se ABA liga igrati u ritmu srijeda-subota, a onda će se Partizan svesti na jedan meč nedjeljno. To će biti prilika da se pažljivije razmotri potencijal talentovanih mladih igrača, kojih crno-bijeli imaju kao nikad u prethodnih desetak godina.
Ipak, dok navijači priželjkuju da vide Miljenovića, Bogdanovića ili Bešovića, često na parketu nema mjesta ni za iskusnije Anđušića, Jaramaza, pomalo zaboravljenog Đekića...

"Imamo dosta mladih igrača i želimo da im pružimo maksimalan tretman. Sigurno ćemo provjeriti da li kroz treninge i pojačan rad neko može da se nametne za minutažu u Jadranskoj ligi".

Talentovani plejmejker Nenad Miljenović u nedjelju je postigao prve poene za seniorski tim Partizana, a odmah zatim otkrio da će ostatak sezone provesti na pozajmici u Mega Vizuri. Jovanović kaže da je takva odluka dobra i logična.

"Nenad je pametan momak i razumije da ove sezone teško može da mu se otvori prostor u Partizanu. Jurimo trofeje na svim frontovima, jurili smo plasman u Top 16 i tu ima malo mogućnosti za eksperimentisanje".

"Naravno da bi mladi trebalo da dobiju priliku, ali morate da znate jednu stvar - ako se ta prilika ne iskoristi na pravi način, onda konsekvence ne trpi samo igrač, nego i klub. Smatram da će biti najbolje da Nenad u Megi odigra srpsku ligu, nadamo se i Superligu, da sazri uz dobar rad i na ljeto se opet priključi nama".

(I. Bogunović - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC