• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mačvan: Izbjegavamo priču o Litvaniji

Iza Milana Mačvana je burna godina: transfer u Makabi, NBA draft, Evropsko prvenstvo, pozajmica Partizanu...

 Mačvan: Izbjegavamo priču o Litvaniji Izvor: MONDO

Stekao je Mačvan (22 godine, 206 cm) dosta iskustva. Prvi put u karijeri nastupio je na Fajnal foru Evrolige, sa Makabijem osvojio prve trofeje na seniorskom nivou, na jesen (neočekivano) dobio priliku da zaigra za klub koji nosi u srcu.

Konačan utisak o 2011. bio bi znatno bolji, da je reprezentacija Srbije na Evrobasketu u Litvaniji zauzela makar šesto mjesto i plasirala se u dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre.

Mada nije bio nosilac igre "orlova", mladi krilni centar osjeća odgovornost za neuspjeh.

Osjećaju ga i ostali, pa valjda zato i ne vole da se dotaknu te teme, kada između klupskih obaveza stignu da uspostave vezu putem telefona ili interneta...

"Najviše se čujem sa Stefanom Markovićem, koji mi je jedan od najboljih drugova i van terena, zatim sa Veličkovićem, Bjelicom, Teodosićem... Iskren da budem, malo pričamo o reprezentaciji i Evropskom prvenstvu. Svi igraju dosta utakmica sa svojim klubovima i onda nam je to glavna košarkaška tema", kaže Mačvan.

"Litvanija nam je stvarno bolna tačka. Za nju nas ne vežu nimalo lijepa sjećanja i kao da se svi trudimo da izbjegnemo priču o tome... Lično sam očekivao mnogo bolji rezultat, posebno što znamo da je takmičenje bilo kvalifikaciono za Olimpijadu. To je san svakog sportiste i meni još može da se ostvari, nadam se da će biti prilike".

Narednog ljeta "orlovi" će igrati kvalifikacije za EP 2013, kao 2008. za Poljsku.

"Sigurno je da će nam Crnogorci i Izraelci biti najopasniji protivnici. Nema šta, moramo da se kvalifikujemo - odnosno, trebalo bi - pa da u Sloveniji odigramo mnogo značajniju ulogu nego na posljednjem EP".



Iza Mačvana su specifična dva mjeseca, tokom kojih je srijedom ili četvrtkom igrao evroligaške utakmice, a vikendom se "sušio". Kao peti košarkaš Evrolige po indeksu korisnosti (19,8) mnogo je nedostajao crno-bijelima u ABA ligi.

"Mislim da od 16-17. godine nisam igrao ovako malo utakmica. Meni je bilo čudno, a ekipi je predstavljalo veliki problem, ali sada je i to gotovo. Stičem pravo nastupa u pravom trenutku, jer će januar biti veoma naporan mjesec".

Ostaće žal za plasmanom u Top 16, ali to je sada već zatvorena knjiga, misli se polako okreću nastavku regionalnog takmičenja i Kupu Koraća.

"Mislim da u Jadranskoj ligi imamo dobar skor. Bez kiksa u Laškom, bilo bi još bolje. S obzirom na to da u drugom dijelu dočekujemo Makabi i Cedevitu, koji su trenutno ispred nas, imamo šansu da odemo na sam vrh i onda na Fajnal foru napadnemo trofej, što je sigurno cilj Partizana".

Kao član Hemofarma izgubio je mnogo polufinala i finala upravo od crno-bijelih. Sada sa njima može da nadoknadi dio onoga što je propustio.

"Definitivno sam u Srbiji ostao gladan trofeja. Imaćemo lijepu priliku, kad smo već ispali iz Evrolige, biće vremena za trening i kvalitetnu pripremu svake utakmice. Opet kažem, sljedećeg mjeseca čeka nas dosta težak raspored, u februaru imamo završnicu Kupa i time praktično počinje sezona, u smislu raspodjele trofeja. Gledaćemo da tada budemo maksimalno spremni".

Kada se priča o Mačvanovim uspesima u 2011, nezaobilazno mjesto pripada draftu NBA lige, na kojem su ga "rezervisali" Klivlend Kavalirsi.

"Ja sam 2009. propustio šansu da budem draftovan sa više pozicije, jer je to bila godina kada sam igrao na 'Hups samitu' u Americi i bio MVP. Imao sam želju, ali tog ljeta se igrala Univerzijada u Beogradu i zbog priprema nije bilo moguće da se pojavim na tzv. vorkautima prije drafta", prisjeća se Mačvan.

"Ali zadovoljan sam i ovako, nikad ne bih rekao da 54. mjesto može toliko da usreći čovjeka. Osjećaj je lijep, čak i ako se nikad ne oprobam u NBA ligi", zaključio je krilni centar Partizana mt:s.

(I. Bogunović - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC