• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA: Još jedna pobjeda Partizana

Košarkaši Partizana pobijedili su Crvenu zvezdu rezultatom 84:69. Zvezda je bila u igri do pred kraj, kada je Nikolić promašio oba penala za -4.

 ABA: Još jedna pobjeda Partizana Izvor: MONDO

Za kraj ABA "regularnog" dijela sezone 2011/12:

Crvena zvezda DIVA - Partizan mt:s 69:84 (14:17, 15:17, 17:24, 23:26).

Košarkaši Partizana i treći put ove sezone nadigrali su "vječitog rivala" pod obručima, s tim što ovog puta utakmica nije nosila nikakav rezultatski značaj. To derbiju nije oduzelo borbenost, strast, nervozu, zadovoljstvo pobjede i gorčinu poraza.

Iako se igralo samo za prestiž i podizanje (ili obrnuto) samopouzdanja, i ovog puta pred oko 3.000 navijača u "Pioniru" pobijedili su crno-bijeli. Treći put u sezoni, 15. put u 19 mečeva u ABA regionalnoj ligi, a 124. put u 208. susretu u višedecenijskom rivalitetu.

Još od ranije bilo je poznato da će Partizan mt:s igrati protiv Cedevite u polufinalu Final Four turnira u Tel Avivu, kao i da Crvena zvezda i u slučaju eventualne pobjede neće moći da poboljša svoj položaj na tabeli, koja kaže da crveno-bijeli naredne sezone neće igrati Evropu.

Stoga, igrači dva tima pokušali su da iskoriste ovu utakmicu za ono što je pred nama, a to je Superliga Srbije, koja startuje narednog vikenda. Tu će ponovo svi biti na "nuli", s tim da se ponovilo i to da Partizan igra bolju košarku od Crvene zvezde kada je to najbitnije.

Slično kao i u prethodna dva duela, u 13. kolu ABA lige, kao i finalu Kupa Srbije u Nišu, u odlučujućim momentima utakmice crveno-bijeli su promašivali, a crno-bijeli ubacivali loptu kroz obruč. Tako je bilo i ovog puta, kada se Crvena zvezda DIVA  vratila iz "minus 14" u trećoj dionici (40:54) i pet minuta prije kraja meča imala dva slobodna bacanja za "minus 4" (61:67).

Borbeni centar Uroš Nikolić promašio je oba (!?), poslije čega je Vladimir Lučić zakucao na zonsku odbranu Zvezde, a minut kasnije dvije trojke vezali su Dominik Džejms i Milan Mačvan za nedostižnih - 65:76. Pokušao je tada trener crveno-bijelih Svetislav Pešić da minutom odmora još jednom pokrene svoj tim u juriš, ali dogodilo se suprotno - potpuni pad u novi ubjedljivi poraz.

U početku, bila je to tvrda utakmica sa mnogo uložene energije u odbrani pod oba koša. Partizan je bio u prednosti od polovine prve četvrtine, kada je serijom 6:0 došao do rezultata 6:12. Dobrom igrom visokih igrača Raška Katića i Milana Mačvana, crno-bijeli održavali su prednost nad Pešićevim momcima, ali ona do poluvremena nije prelazila sedam poena razlike - 27:34.

Poluvrijeme je završeno poenima Nikolića uz sirenu, poslije igre "2 na 2" sa Bojanom Popovićem, ali je po povratku sa odmora uslijedila četvrtina u kojoj je šampion ABA lige potpuno neutralisao ofanzivni skok protivnika, ušao u ritam koji nikako nije odgovarao crveno-bijelima i očas posla stvorio pomenutih 14 poena razlike.

"Alej-ap" akcija Danila Anđušića i Lučića za 40:54 nije demotivisala Crvenu zvezdu, koja je energiju za povratak u meč pronašla prije svega u nepokolebljivosti plejmejkera Popovića. On je uspijevao da remeti Džejmsa u organizaciji igre, ukrade mu po koju loptu i dođe do lakih poena, pa je tako Zvezda za kratko vrijeme od 53:65 stigla do 61:67 i... stala.

Da se ne igra prijateljska utakmica, moglo je da se nasluti po nekoliko oštrih duela, a za čarke su tehničkim greškama kažnjeni Džejms i Branko Lazić, dok su navijači dva tima vrijeđali Petra Popovića i Milana Mačvana.

Poslije svega, Partizan je upisao još jednu pobjedu. Nakon 85:67 u prvom delu lige i 64:51 u finalu Kupa, bilo je 84:69.

Može li Zvezda u Superligi da prekine ovaj niz?

CRVENA ZVEZDA: Lešić 6, Milutinović, Nedović 8, Čović 8, P. Popović 8, B. Popović 10, Marković, Nikolić 4, Lazić 2, Tomas 16, Subotić 5, Ilić 2.

PARTIZAN: Raduljica 8, Mačvan 18, Džejms 20, Kecman 2, Bertans 3, Milosavljević 2, Lučić 8, Bogdanović 3, Katić 10, Bešović, Čakarević, Anđušić 10.

"Svaki meč sa Crvenom zvezdom je jako težak, bez obzira na pozicije koje ekipe zauzimaju na tabeli - derbi ostaje derbi. Pritisak koji u 'vječitom derbiju' postoji zbog obaveze prema navijačima donosi određenu težinu i nije lako igrati takve utakmice. Dugo se igralo 'koš za koš', da bismo mi u trećem periodu uspjeli da prelomimo. Jako smo dobro šutirali, a ono što nije valjalo to je veliki broj izgubljenih važnih lopti u četvrtoj dionici. Ipak, pokazali smo zrelost u napadu", rekao je poslije meča za "Arenu sport" trener Partizana Vlada Jovanović.

Crno-bijeli u meču sa Zvezdom nisu mogli da računaju na povrijeđenog kapitena Petra Božića.

"Imamo samo jednog pravog pleja. Protivnik je igrao jako na njemu sa željom da ga umori. Znali su da ima veliki broj minuta na parketu i da će mu pasti koncentracija. Normalno da nam nedostaje Pera, ne samo kao igrač. Međutim, u ekipi imamo iskusne igrače kao što su Kecman i Katić, koji vrlo dobro znaju da iznesu teret ovakvih duela", naveo je trener Partizana.

Jovanović ističe i važnost pobjede na kraju regularnog dijela ABA lige.

"Dosta nam znači pobjeda! Kao što su iz Zvezde govorili prije meča da bi im trijumf donio samopouzdanje pred početak Srpske lige, isto i nama donosi. Finiš je sezone i svaka pobjeda je važna, bez obzira što nam rezultatski nije značila", zaključio je Jovanović.

Svetislav Pešić čestitao je rivalu na zasluženoj pobjedi.

"Dobro je što smo mi dali određen otpor. Partizan je imao više mirnoće, iskustva... Mi smo u trećoj četvrtini primili previše koševa, čak smo u jednom momentu počeli da razmišljamo o porazu, što ne smije da se dešava. Izgubili smo vjeru da je moguća pobjeda. Međutim, u nastavku smo imali dobru reakciju, došli smo na minus šest, ali smo jureći rezultat portošili previše snage i to se vidjelo po promašenim slobodnim bacanjima", ocijenio je iskusni stručnjak sa Zvezdine klupe.

On nije želio da umanji pobjedu crno-bijelih okolnostima koji su pratile crveno-bijele pred derbi.

"Imali smo teško putovanje, pojedini igrači imaju problema sa zdravljem, ali to ne bi trebalo da bude opravdanje i da umanji pobjedu Partizana. Momci su dali maksimum u ovom trenutku, idemo dalje, spremamo se za domaću ligu", rekao je Pešić.

REZULTATI 26. KOLA:

Crvena zvezda Diva - Partizan mt:s 69:84

U subotu:

Makabi - Radnički 92:76
Zlatorog - Krka 57:67
Cibona - Helios 87:72
Cedevita - Hemofarm 80:64
Olimpija - Budućnost 72:68

U petak:

Zagreb - Široki 48:72

TABELA: Makabi 24-1, Cedevita 19-7, Partizan mt:s 19-7, Budućnost 17-8, Široki 15-11, Olimpija 14-12, Cibona 13-13, Radnički 12-14, Zagreb 12-14, Crvena zvezda Diva 11-15, Krka 9-17, Hemofarm 7-19, Helios 7-19, Zlatorog 2-24.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC