• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Thunderstruck!

Počelo je veliko NBA finale. I počelo je "grmljavinom"... U Oklahomi, Durent i Vestbruk postigli su više od Majamija u drugih 24 minuta!

 Thunderstruck!  Izvor: MONDO

"Kada me sin bude pitao šta je to Oklahoma Siti Tander, reći ću mu da tako nešto ne postoji".

Tim riječima legendarni Šakil O'Nil prokomentarisao je 2008. godine gašenje slavnih Sijetl Supersoniksa i selidbu "franšize" u studentski grad Oklahoma Siti, gdje je osnovan novi klub Tander.

Ta "grmljavina" ličila je na proljećnu kišicu na početku prve sezone u novom gradu, koju je počela sa tri pobjede i 24 poraza.

A, onda GRMLJAVINA!

Mladi, talentovani, precizni i brzi tim Oklahoma Sitija ubjedljivo je počeo svoje prvo veliko NBA finale. Pred svojim navijačima, Kevin Durent, Rasel Vestbruk i ostali, deklasirali su Majami Hit u drugom poluvremenu prve utakmice serije.

Oklahoma Siti - Majami 105:94 (22:29, 25:25, 27:19, 31:21)!

Tander vodi 1:0, druga utakmica je u srijedu rano ujutru po našem vremenu...

"Oni to stalno rade, samo napadaju i dolaze. Oni su neumorni", rekao je trener Majamija Erik Spolstra.

"Dobro... Oni momci (iz Majamija, prim. aut) su izašli napaljeni, igrali su kao na 'vatri'. Dobro su dodavali loptu, pogađali šuteve. Dok smo gubili, samo smo željeli da igramo bolje. Utakmica dugo traje i sve vrijeme nam je trener govorio: 'Igrajte jače, igrajte tvrđe'. Kad smo to uradili - dobili smo", rekao je Durent, najefikasniji debitant u velikim finalima sa 38 poena.

Kevin Durent i Rasel Vestbruk dobili su prvu od mogućih sedam rundi protiv teškaša sa Floride, Lebrona Džejmsa i Dvejna Vejda. Tandem Oklahome postigao je više od cijelog Majamija u drugom poluvremenu (41:40), a taj dio igre domaći su dobili sa 18 poena razlike, nakon što su na poluvremenu gubili sedam.

Šta je proizvelo takav "kambek"?

Tabo Sefološa!

Ovaj neumorni Švajcarac preuzeo je "Kinga" Džejmsa u drugom poluvremenu, oslobodio defanzivnih stresova trostrukog najboljeg strijelca lige Durenta, najboljeg igrača Majamija spustio sa 58 odsto uspješnosti na svega 29, a Durantuli prištedio energiju za napadačke minijature.



Rezultat?

Tander - Hit 58:40 u drugom poluvremenu, Durent 17 od 36 poena u četvrtoj četvrtini, Džejms sedam od 30 u posljednjoj dionici, sa svega jednim ubačenim košem od 8:15 do kraja!

I to je to!

"Iskreno, mislim da smo igrali sa mnogo više intenziteta u odbrani. Učinili smo da nas osjete malko...", rekao je Vestbruk.

Poslije lošeg šuterskog početka, emotivni Vestbruk poveo je ekipu u preokret u trećoj četvrtini, a kada je Tander konačno došao u vođstvo, više se nije osvrnuo. Posao je dovršio Durent koji je letio po parketu u četvrtoj četvrtini.

Jednom je samo Hit stigao na četiri poena razlike (87:83), ali je momentalno Durent ubacio dva koša, a Vestbruk jedan i 3:35 prije kraja bilo je deset poena prednosti za ekipu koja debituje u velikim finalima. Vratićemo se još jednom odluci trenera Tandera Skota Bruksa da "svičuje" Durenta i Sefološu u odbrani nad Džejmsom.

Iako je "King" konačno ubacio 30 u tek 11. utakmici velikog finala u karijeri, on nije bio produktivan kada je to bilo najpotrebnije za njegov tim, a uz loše šutersko veče Vejda (19 poena, 7/19 iz igre), Hit nije mogao da počne bolje drugo uzastopno finale.

Prije godinu dana, Majami je dobio prvu utakmicu protiv Dalasa, potom poveo i 2:1, ali izgubio tri u nizu i ostao bez titule.

"Jednostavno, pogodili su više šuteva od nas. Pokupili su neke skokove u napadu i povrijedili nas. Iz toga, došli su im otvoreni šutevi i to nas je gurnulo u zaostatak, iz kog se nismo vratili", rekao je Vejd.



Trener Majamija Erik Spolstra igrao je sa svega osmoricom igrača, ali praktično sedmoricom, jer je Džoel Entoni proveo svega dva minuta na parketu. Džejms je igrao 46, Vejd i Šejn Batije po 42 minuta, a Batije je postigao 17 poena, što mu je plej-of rekord karijere.

Ostali su bili preskromni - Judonis Haslem četiri poena, uz 11 skokova, Mario Čalmers 12 poena, dva skoka, šest asistencija.

Džejms je pored 30 poena (11/24 iz igre) imao i devet skokova, četiri asistencije, četiri ukradene i izgubljene lopte, Vejd je sakupio i četiri skoka, osam asistencija, jednu ukradenu i tri izgubljene lopte.

Na drugoj strani, pored Durenta (36, 8 sk, 4 as, 1 bl, 2 izg) i Vestbruka (27, 8 sk, 11 as, 1 ukr, 2 izg), niko se više nije izdvojio u košgeterskom učniku, ali nije ni bilo potrebno. Bruks je igrao sa devetoricom, mada je Dekuan Kuk bio na parketu samo tri minuta.

Serž Ibaka imao je deset poena, Sefološa devet, Nik Kolison osam, a najbolji šesti igrač NBA lige Džjems "Brada" Harden svega pet, za 22 minuta u igri, što veoma čudi.

Džejms je Durentu ubacio 17 poena, uz 58 odsto uspješnosti u šutu, a Sefološi sedam poena, uz 29 odsto uspješnosti u šutu. Okla je postigla 20 poena više iz reketa od Majamija, a u lakim poenima iz kontre bilo je 11:0 za domaće.

TOP 5

DETALJI S UTAKMICE

POTEZ MEČA


(N. J. - MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC