• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković: Italija nas opominje

Strateg "orlova" pokušaće ovog ljeta da afirmiše što više mladih igrača, ali nijednog trenutka neće gubiti iz vida glavni cilj - plasman na EP.

 Ivković: Italija nas opominje Izvor: MONDO

Peti put od povratka na klupu reprezentacije, Dušan Ivković saopštio je širi spisak kandidata za najvažniji dres jednog sportiste.

Ako je u prva dva navrata bilo "šokova", kada su izostavljane u tim trenucima najveće zvijezde, vremenom su takve reakcije iščeznule, jer se košarkaška javnost navikla na to kako iskusni stručnjak razmišlja i po kom osnovu poziva momke u nacionalni tim.

Spisak od 24 igrača na koje Ivković računa za kvalifikacije za Evrobasket 2013. godine u Sloveniji, može se posmatrati kao miks već osvjedočenih "orlova" i onih koji bi u narednom periodu to trebalo da postanu.

Čak sedmorica momaka prvi put su doživjela čast da ih selektor "pročita" pred novinarima. To su Anđušić, Nedović, Jaramaz, Milutinović, Lučić, Musli, kao i Raković, koji je bio na spisku prošle godine, ali nije mogao da se odazove, pa i dalje važi za debitanta.

"Što se spiska tiče, na njemu je uglavnom nepromijenjena grupa nosilaca igre iz prethodnog preioda. To su igrači koji su nosili dres reprezentacije u prethodne četiri godine, a imamo i sedam debitanata, koji do sada nisu bili na spisku. Tu je i Dragan Labović, koji ranije jeste bio pozivan, ali u posljednje vrijeme nije... Pratio sam ga ove sezone, igrao je jako dobro", rekao je Ivković i dodao:

"Ostale novajlije su članovi trofejne generacije igrača rođenih 1990. i 1991. godine, prvaci Evrope. Tu je i Dejan Musli, koji bi u našem projektu za budućnost trebalo da bude jedan od nosilaca igre i probaću da radim malo sa njim, da vidim kako da ga afirmišemo što prije, kakav je na polju individualne tehnike i taktike".

Ivković, pored rada sa mlađom gardom, iz koje očekuje da se momentalno nametne nekoliko igrača, podvlači da je primarni cilj, ipak, plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine i da to neće biti lako ostvariti.

"Imamo iskustva iz kvalifikacija (Evrobasket 2009, prim. aut) i siguran sam da motivacioni problem neće postojati. Ovi igrači uvijek su davali cijelog sebe za nacionalni dres, ali već sada ih podsjećam da ne bismo smjeli da zaboravimo primjer Italije, koja je bila sa nama u grupi u kvalifikacijama prije četiri godine. Oni tada su tada ispali i praktično nestali sa scene... Nije ih bilo poslije ni na EP, ni na SP", podsjeća Ivković i naglašava:

"To je i nama poruka da kvalifikacije ne smijemo da shvatimo olako".

Ivković je obrazložio i zbog čega je sa spiskom od 24 kandidata izašao još 14. juna, dok traje plej-of našeg prvenstva.

"Obećao sam da ćemo spisak objaviti prije završetka plej-ofa, a radimo to da bismo našoj ljekarskoj komisiji dali prostor da reaguje u slučaju povreda. Imam već najava da bi pojedini igrači morali na tretmane odmah po završetku sezone", rekao je Ivković.

"U kontaktu sam sa igračima, razgovarao sam sa Veličkovićem, koji nije bio sa nama prošlog ljeta u Litvaniji. On osjeća ozbiljne posljedice povrede sa kojom igra u Realu. Zato, dajemo sebi prostor da napravimo korekciju ukoliko to bude neophodno i da onda 25. juna izađemo sa spiskom od 18 igrača, koji će početi završne pripreme za start kvalifikacija".

Selektor je otkrio da u ovom trenutku ne zna ni tačan sastav stručnog štaba.

"Tendencija je da imamo kontinuitet rada u stručnom štabu, međutim treneri iz našeg tima su profesionalci, koji se trenutno nalaze u pregovorima oko inostranih angažmana. Ne bih želio da imenujem nekog člana stručnog štaba i da onda u hodu ostanem bez njega".


POLAZNA OSNOVA LOŠIJA NEGO 2008.

Ivković apostrofira da ligaški sistem kvalifikacija, odnosno odsustvo stresa zvanog veliko takmičenje, ostavlja prostor da se mladi igrači kroz rad nametnu i da izbore mjesto među 12.

"Srećna okolnost je da je sistem ligaški i da ćemo kroz trenažni ciklus dati šansu nekolicini mlađih igrača da se nametnu. Ne mogu sada da kažem koliko od njih će uspjeti to da uradi, ali to je generacija u koju je Savez mnogo ulagao i vrijeme je da počnu da stiču afirmaciju i u seniorskom timu", nagovijestio je Ivković nastavak ciklusa podmlađivanja nacionalnog tima, koji je uveliko sve, ali ne star.

On je igračima poslao i poruku da, uprkos tome što pripreme počinju 9. jula, svako ko se bude javio i zatražio individualne treninge i oporavak ranije - biće mu otvorena vrata.

"Ima igrača koji su ranije završili sezonu i u slučaju da im je potrebna bilo kakva pomoć, postoji mogućnost da počnemo da radimo i 2. jula, u ponedeljak. To, ako je potrebno, može da bude čak i ranije. Stručni štab i ljekarski tim reprezentacije uvijek su bili i biće u funkciji igrača, kako bi se oni što spremniji pojavili na pripremama".

Selektora, kao i tokom nekih prethodnih sezona, brine to što nosioci igre našeg tima nisu standardni u svojim klubovima.

"Pojedini nosioci igre reprezentacije na individualnom planu nisu napravili očekivani napredak, ako se napravi četvorogodišnja analiza. Sve je, tada 2008. godine, krenulo uzlaznom putanjom, ali se od tada promijenilo dosta toga. Recimo, Veličković, Tepić i Tripković su bili u sjajnoj formi dok su igrali za Partizan, ali u ovom trenutku igraju znatno manje. Mogu da kažem da nam je, iz tog ugla, polazna osnova lošija nego 2008. ili 2009. godine".

U plej-ofu španske ACB lige briljirali su Novica Veličković i Nemanja Bjelica, što Dudu raduje, ali...

"Pitanje je u kojoj mjeri bi oni igrali da nije došlo do povreda Nikole Mirotića i Andresa Noćionija", realan je Ivković.

On je dodao da Tripkovića nema na spisku, jer je i dalje u procesu oporavka od operacije, a da ovog puta nije bilo Vasilija Mićića i Vladimira Micova, koji su u planovima za budućnost, ali...

"Njih dvojica imali su povrede ukrštenih ligamenata i ovog puta ih nema, ali u najskorijoj budućnosti računam na te igrače. Bio sam u Evroligi u grupi sa Kantuom i vidio da Micov zaista dobro igra, da je 'olaraund' igrač, koji može da pomogne. S druge strane, Mićić je 18-godišnjak, a znamo da su neki naši selektori imali hrabrosti da gurnu 18-godišnjake u vatru i da im se to dobrim vratilo. Namjeravao sam", završio je Ivković.

(N. Janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC