• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROKUP: Galatasaraj zaustavio Zvezdu!

Meč 2. kola L grupe odigran pred krcatim tribinama, Turska ekipa zasluženo slavila. Crveno-bijeli u Laktašima, pa u Kazanju.

 EVROKUP: Galatasaraj zaustavio Zvezdu!  Izvor: MONDO

Ekipa Galatasaraja preuzela je vođstvo u četvrtom minutu i nije ga ispuštala do kraja utakmice.

Tim Ergina Atamana sve vrijeme je kontrolisao igru, a pitanje pobjednika u prepunom Pioniru praktično je riješio već na polovini treće dionice, kada je poslije serije od 10:0 stekao 15 poena prednosti - 61:46.

U finišu je Galatasaraj imao i "plus 21", da bi Crvena zvezda Telekom učinila poraz nešto podnošljivijim - 74:91 (18:22, 24:27, 18:22, 14:20)!

Iznenađujuća pobjeda Ulma nad Uniksom u Kazanju doprinijela je da se sve četiri ekipe nađu poravnate, sa skorom 1-1, pri čemu još niko nije uspio da trijumfuje pred svojim navijačima!?

Ostaje da se vidi hoće li biti promjena po tom pitanju, kada se idućeg utorka, odnosno srijede, sastanu Galatasaraj - Ulm i Uniks - Crvena zvezda.

Džamont Gordon predvodio je Galatasaraj sa 22 poena, Karlos Arojo dao je 19, a Bonifejs Ndong 15. Milan Mačvan, Dejvid Hokins i Ender Arslan dodali su po 10 poena, a u listu strijelaca upisao se još samo Ervin Dadli.

Igor Rakočević je uprkos 16 postignutih poena bio odlično čuvan i time je "legija stranaca" iz Istanbula odradila najveći dio posla u fazi odbrane.

Demarkus Nelson zabilježio je 13 poena, dok je Raško Katić usljed problema sa stomačnim virusom junački odigrao prvo poluvrijeme, u toj fazi bio daleko najefikasniji sa 12 poena, ali je zaradio i tri prekršaja, pa ga u nastavku Vlada Vukoičić praktično nije ni slao na parket.

Boris Savović, kao "mister dabl-dabl" ABA lige, sveden je na po devet poena i uhvaćenih lopti, a Zvezda nije dobila ni poen sa pozicije niskog krila, pošto su Simonović za 19 i Skot za sedam minuta šutirali ukupno 0/6 iz igre.



Zvezda je pokazala da su ovako veliki mečevi za nju nešto novo, kako u igračkom, tako i u organizacionom smislu.

Odavno nije vladalo ovoliko interesovanje za neki meč crveno-bijelih košarkaša, na dan utakmice pojavile su se i falsifikovane ulaznice (na šta je klub upozorio, ali prekasno), tako da je Galatasaraj dočekan pred možda i 8.000 ljudi!

Sudeći po broju onih koji su ostali ispred Pionira - neki i sa ulaznicama u rukama! - nema sumnje da je mogla da se napuni i dvorana daleko većeg kapaciteta.

Ako se izuzmu uvrede na račun Milana Mačvana, kakve jedan reprezentativac Srbije svakako ne zaslužuje da dobije u Beogradu (vrijeđali su i Grobari Miloša Teodosića, tako da to nije ništa novo), atmosfera na tribinama bila je fenomenalna i nedostajalo je "samo" da Zvezda pruži bolju partiju.

Ta konstatacija pogotovo se odnosi na igru u odbrani u prvom poluvremenu, kada se Gordon nebrojeno puta "ušetao" u koš. Dovoljno je reći da je nekadašnji član Cibone i CSKA prvi šut za dva poena promašio tek u 35. minutu(!), kada ga je izblokirao Radivojević.

Pomenimo da su treneri Vukoičić i Ataman mogli da računaju na najjače sastave, iako se spekulisalo mogućnošću izostanka Katića, odnosno Hokinsa i Akjola, koji su u prethodna 24 sata imali ozbiljnih problema zbog trovanja hranom.



Očekivalo se da huk sa tribina ponese Rakočevića i drugove ka trijumfu, a da protivničkim igračima ulije strah u kosti, ili ih makar poremeti. Na terenu se vrlo brzo pokazalo da u košarci stvari ne funkcionišu baš tako jednostavno.

Ne kada se na jednoj strani nalazi Arojo, plejmejker solidnog NBA iskustva, koji je sa reprezentacijom Portorika pobijeđivao i američki "drim tim" na Olimpijskim igrama. Ili Ndong, osvajač Evrolige sa Barselonom, ili prekaljeni Hokins, sa pet evroligaških sezona "u nogama".

Nervoza nekih Vukoičićevih izabranika vidjela se po promašenim zicerima, po pasivnosti ili preteranoj agresivnosti u odbrani, oklijevanju prilikom šuta...

Džamont Gordon izdvojio se u prvom poluvremenu sa čak 18 poena, uglavnom iz brzih prodora, koje Zvezdina odbrana nikako nije umjela da "zatvori".

Crveno-bijeli su vodili 7:6, Galatasaraj preokrenuo na 14:21 i od tog trenutka sjajno djelovao u igri "mačke i miša", mada je Zvezda prijetila i uspijevala da održi priključak do pred kraj poluvremena.

Pri rezultatu 36:39 su bekovi gostiju imali čak 37 poena na svom kontu, a onda su ih sjajno odmjenili Ndong i Mačvan. Njihovi koševi donijeli su crveno-žutima 40:46 u 20. minutu.

Katić je, takoreći, igrao simultanku na drugoj strani, ali je Arojo svojom drugom "otvorenom" trojkom iz lijevog ćoška povisio na rekordnih 40:49. Gosti su potom propustili šansu da odu u dvocifreni "plus", da bi Savović na dodavanje Nelsona preko cijelog terena položio loptu u koš sa zvukom sirene.

Umjesto sa "minus 11", Zvezda je na poluvremenu zaostajala podnošljivih 42:49, ali joj u nastavku nije bilo spasa.

Crveno-bijeli u drugih 20 minuta nisu znali šta je to pogodak za tri poena (0/4), u reketu nisu mogli ništa od maestralnog Ndonga, koji je i u napadu demonstrirao zavidan kvalitet.

U pomenutoj seriji od 10:0, za vođstvo od 61:46, dva puta je poentirao iz akcija sa Hokinsom, dok je Arojo kao od šale ubacio nove dvije trojke... Loš defanzivni skok i dvije-tri sporne sudijske odluke potom su i definitivno slomile otpor Beograđana.



Dadli je u posljednjem sekundu treće četvrtine pogodio za 60:71, Arslan prekinuo seriju promašaja na startu četvrte četvrtine tako što je ubacio trojku na zonsku odbranu (60:74), a tačka na ovaj meč stavljena je tehničkom greškom klupi Zvezde u 33. minutu.

Mačvan je dao tri od četiri slobodna bacanja, Ndong sa distance pogodio preko ruku Brauna i na semaforu je zasijalo nedostižnih 62:79.

Zvezda nema za čim da žali, ali može da se potrudi da nauči neke lekcije. Galatasaraj je selektirao tim za najviše domete u Evrokupu, crveno-bijelima je daleko važnije kako će da prođu u ABA ligi.

Tamo ih u subotu čeka derbi sa prvoplasiranom Igokeom. Pobjeda u Laktašima dovela bi ih na korak od lidera, a poraz odredio drugo mjesto kao vjerovatni maksimum uoči Fajnal fora.

CRVENA ZVEZDA TELEKOM: Cvetković, Braun 10, Subotić 2, Rakočević 16 (4/8 za dva, 1/2 za tri, 5/6 bacanja, 3as), Lazić 5, Simonović, Milovanović, Savović 9 (9sk), Katić 12 (5/8 za dva), Radivojević 7 (3as), Nelson 13, Skot.

GALATASARAJ: Gordon 22 (9/10 za dva, 0/2 za tri, 4/5 bacanja, 4sk), Korkmaz, Acur, Sanli, Akjol, Aldemir, Ndong 15 (7sk, 3blk), Mačvan 10 (5sk, 4ukr), Arojo 19 (5/8 za tri), Arslan 10 (4as), Hokins 10 (5as, 4izg), Dadli 5.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC