• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Put sa kojeg povratka nema...

Košarkaši Memfis Grizlisa imali su šut za pobjedu kojim bi povećali šanse da se prvi put u istoriji plasiraju u veliko finale NBA lige. Nije ušao.

 NBA: Put sa kojeg povratka nema...  Izvor: MONDO

Sada će biti potreban istorijski presedan kako se San Antonio Sparsi ne bi plasirali u peto NBA finale, u kojem će se boriti za petu NBA titulu.

U trećoj utakmici finala Zapada, Sparsi su izborili produžetak i u njemu deklasirali Grizlise na njihovom terenu, pa sada imaju vođstvo od 3:0 u seriji, a odakle se nikad niko nije vratio - 93:104, 86:86.

Trojka veterana Toni Parker (26), Tim Dankan (24, 10 sk) i Manu Đinobili (19) ubacili su zajedno 69 poena i praktično okončali posao u finalu konferencije, nakon što je cijeli tim Sparsa u prvoj četvrtini napravio osam izgubljenih lopti i pao u zaostatak od 18 poena.

Kultni trener Greg Popovič, bijesan, tada je zamijenio kompletnu prvu petorku i do poluvremena deficit smanjio na četiri poena (44:40), što je utakmicu u nastavku učinilo neizvjesnom i napetom, a epilog je stigao u posljednjih 20-ak sekundi.


Prvo je Đinobili promašio trojku, poslije čega je Memfis imao napad za pobjedu. Izbor je pao na Majka Konlija, koji je pokušao da pronađe ulaz pod koš, ali je visoki Tijago Spliter natjerao omalenog pleja na "flouter" van balansa i meč je otišao u produžetak.

A, tamo... Drugi put u tri meča serije, Sparsi su pokazali Grizlisima šta je iskustvo, disciplina i mir.

Budući član "Kuće slavnih", Dankan, u 38. godini riješio je prethodni produžetak postigavši šest od osam poena svog tima u njemu, a ovog puta ubacio je sedam poena u produžetku, odnosno prvih pet.

"Imali smo osam izgubljenih lopti u prvoj četvrtini. Izgleda da su ti momci (starteri) još spavali od druge utakmice, pa smo morali, kao što ste vidjeli, da pošaljemo pet novih tijela na teren kako bismo bar počeli da se suprotstavljamo protivniku i da ne budemo nespretna grupa turista na terenu", rekao je Popovič.

On se sa Sparsima bliži petom finalu NBA lige, u kojem nema poraz. Samo još Čikago Bulsi mogu da se pohvale da nikada nisu izgubili veliko finale, s tim da oni imaju šest titula u eri Majkla Džordana, odnosno trenera Fila Džeksona.

Koliko je Dankan "vruć", toliko Zak Rendolf nije. Čovjek koji je u prvom kolu plej-ofa terorisao Los Anđeles Kliperse, a njih je Memfis eliminisao poslije 0:2 na startu serije, ne može da se prepozna protiv Sparsa. Rendolf je u trećoj utakmici stigao do 14 poena i 15 skokova, ali uz šut iz igre 5/14. Mark Gasol imao je 16 poena i 14 skokova. To nije bilo dovoljno da Memfis izbjegne prvi plej-of poraz kod kuće ove sezone, nakon što je izbacio Kliperse i prošlogodišnje finaliste Oklahoma Siti Tander.

Pomenuti Konli imao je 20 poena, ali taj 22. učinio bi ovu seriju znatno zanimljivijom i garantovao povratak u Teksas na petu utakmicu. Ovako, sve može da bude gotovo već u noći između ponedeljka i utorka, kada se igra četvrta utakmica u Memfisu.

Za kraj, još nešto o Dankanu. Njemu je ovo bio 144. "dabl-dabl" u plej-ofu, čime je na vječnoj listi pretekao Vilta Čemberlejna, a ispred njega ostao je samo još Medžik Džonson.

(MONDO, foto: Beta/AP/Rogelio V. Solis)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC