• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Podvig "trikolora", Španci bez finala!

Francuska nadoknadila "minus 14" sa poluvremena i trijumfovala u produžetku - 75:72 (14:18, 6:16, 23:15, 22:16, 10:7).

  EP: Podvig "trikolora", Španci bez finala! Izvor: MONDO

Ništa od treće uzastopne titule prvaka Evrope za Špance!

U nedjelju oko 23 časa dobićemo novog kontinentalnog vladara i biće to Litvanija, koja je zlato osvajala tri puta (1937, 1939, 2003), ili Francuska, čiji maksimum su srebrne medalje iz 1949. i 2011!

Španija i Hrvatska u predigri će se boriti za treće mjesto, a nama ostati utjeha, da je Srbija u dvije grupne faze slavila pobjede nad oba učesnika velikog finala.

"Trikolori" su u petak u Ljubljani napravili krupan korak ka svojoj prvoj tituli u seniorskoj konkurenciji - na bilo kom od tri velika takmičenja (SP, EP, OI) - tako što su se revanširali ekipi koja ih je prije dvije godine deklasirala u finalu Eurobasketa, a potom eliminisala u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Londonu 2012.

Imala je Španija 34:20 na poluvremenu, ali su Francuzi u nastavku meča nadmašili sebe.

Znalo se da oni imaju kvalitet da odigraju odličnu odbranu, ne i da su u stanju da pogode devet od 11 šuteva za tri poena i to "čupajući" se iz dvocifrenog deficita!

Pošto su se tim receptom (odbrana + trojke) vratili u život i izborili produžetak, dodatnih pet minuta donijelo je borbu nerava, u kojoj su Francuzi ostali bez Borisa Diaoa (pet ličnih), dok je kod Španaca umor stigao Marka Gasola, Rudija Fernandeza, Serhija Rodrigeza...

Više od tri i po minuta, rezultat je bio 2:0 za Španiju, a onda je Ažinsa izjednačio. Šampion nikako nije mogao do koša, dok je Parker šutirajući slobodna bacanja 4/4 odveo Francusku na prag pobjede - 71:67.

Nisu Francuzi baš znalački čuvali tu prednost u posljednjih 40 sekundi, fenomenalni Rodrigez davao je posljednje atome snage da sačuva san o "tripleti", međutim, Antoan Dio smogao je mira i koncentracije da ubaci sva četiri bacanja, da bi Mark Gasol pod budnom pažnjom Florana Pjetrusa šutnuo trojku za drugi produžetak i pogodio samo "prvi" obruč...

FRANCUSKA:
Lovernj 2, Batum 3, Dio 10, Petro 2, Kaudi, Parker 32 (6sk, 5izg), Ertel, Pjetrus 5 (8sk), De Kolo 3, Diao 8 (8sk), Ažinsa 3 (6sk), Želabal 7 (5sk).

ŠPANIJA: Agilar 3, Fernandez 17, Rodrigez 11 (6sk, 9as), Rej 2, Kalderon 4, Rubio 2 (4izg), Klaver 3 (4sk), San Emeterio 5, Ljulj 6, Gasol 19 (9sk, 6izg), Gabriel, Mumbru.



Španija je u prvom poluvremenu "zaključala" je sve francuske igrače osim Tonija Parkera i nalazila se na najboljem putu ka četvrtom uzastopnom finalu Evropskog prvenstva.

Dok se u redovima "crvene furije" čak 10 igrača upisalo u listu strijelaca, poene za protivnika su pored Parkera (14) dali samo još Diao, Lovernj i Petro - po dva!

Rezultat 34:20 djeluje nevjerovatno, ako se ima u vidu da je Johan Petro u 11. minutu izjednačio na 18:18.

Španci su trojkama Agilara, Rodrigeza i San Emeterija, uz par fenomenalnih Rodrigezovih asistencija, napravili seriju od 13:0, koju je poslije gotovo sedam "posnih" minuta Francuske prekinuo sjajni Parker.

"Trikolori" šutiraju trojke 0/8, nemaju igru na centre i ne uspijevaju da izbore makar odlazak na liniju slobodnih bacanja. Uz to, njihov drugi najbolji igrač Nikola Batum rano je dobio dvije lične greške, pa je proveo na klupi više od pola poluvremena.

Međutim, u nastavku se slika drastično promijenila. Poslije još jednog promašaja iza linije 6,75 metara, Dio, Želabal i ostali su do kraja regularnog toka šutirali nestvarnih 9/11 i upravo trojkom Parkera poveli 64:63, dva minuta prije kraja.

Oba tima su u finišu imala šansu da osiguraju pobjedu i finale, ali su kod Španaca bili neprecizni Rodrigez (polaganje) i Kalderon (trojka iz ugla), dok je Fernandez između dvije neuspjele akcije svojih saigrača blokirao Parkera u solo prodoru.

(MONDO, foto: Beta/AP/Darko Bandić)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC