• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Francuzi pobijedili svoje demone!"

"Nije bilo najvažnije da bude lijepo, već da bude uspješno", piše ugledni L' Ekip o pobjedi "trikolora" nad "furijom".

 "Francuzi pobijedili svoje demone!" Izvor: MONDO

Aktuelni šampion Starog kontinenta, ipak, neće i drugi put odbraniti titulu. Reprezentacija SFR Jugoslavije ostaće, do daljeg, posljednja koja je uspela da na tri uzastopna kontinentalna šampionata osvoji zlato ('73, '75, '77).

Novi prvak Evrope postaće Francuzi ili Litvanci. "Trikolori" su u petak uveče svrgli Špance sa trona, u meču koji neće ostati upamćen po ljepoti košarke, već po uzbuđenjima i nevjerovatnoj partiji Tonija Parkera.

"Nije bilo najvažnije da bude lijepo, već da bude uspješno", konstatovao je francuski list "L' Ekip", na početku izvještaja sa uzbudljive utakmice.

Ključna figura cijelog meča bio je plejmejker "trikolora". Sa tom ocjenom se složio i Antoan Dio, strijelac dvije izuzetno važne trojke.

U razgovoru sa novinarima, otkrio je kako su Francuzi uspjeli da u drugom poluvremenu nadoknade zaostatak od 14 poena.

"Parker je bio fenomenalan. Jasno je da je on naš lider. Okupio nas je u svlačionici, zajedno sa Borisom (Dijaoom) i kritikovao nas. To je timski duh. Nakon toga, svi smo se dogovorili da se borimo jedni za druge i zato smo se vratili u meč", izjavio je on.

Toni Parker odigrao je partiju koja neodlučne klince podstiče da uzmu 'basketaru' i izađu da se igraju pod koševima. Na terenu je proveo 37 minuta, ubacio 32 poena, bez promašaja za tri (2/2) i uz šest skokova.

Stoga, naravno da nije potrebno isticati ko je najzaslužniji za plasman Francuza u njihovo četvrto finale. Do sada su sva tri izgubili.

"Ostvarili smo veliku pobjedu za francusku košarku. Možda i najveću u istoriji. Ušli smo u drugo uzastopno finale Evropskog prvenstva. To je ogroman rezultat. Oni koji poznaju košarku znaju koliko je teško do uraditi", izjavio je Parker poslije meča i opomenuo:

"Ipak, pobjeda nad Španijom nije dobra kao i zlato. Moramo da ostanemo skoncentrisani... Možemo da budemo ponosni na to što smo uradili, ali moramo da kontrolišemo svoju igru i u subotu ponovo vratimo koncentraciju, jer je Litvanija 'krupan zalogaj'. Ove večeri ćemo uživati... Ali, bez alkohola. Samo emocijama".

Foto: MN Press
Francuzi su za poluvrijeme ubacili samo 20 poena. Parker 14.

"Neću gledati snimak prvog poluvremena, jer sam bio veoma bijesan na pauzi. Osjetio sam naš strah, osjetio sam da smo se uplašili... Rekao sam saigračima da je meč dugačak, da ima još da se igra i da dobro znam šta mi se dogodilo sa Spursima u NBA finalu ove godine (poraženi su od Majamija 3-4, iako su rivala držali 'u šaci' tokom šeste utakmice)"

"Ali, u drugom poluvremenu... Baš sam ponosan na saigrače. Drugi dio je učinio ovu pobjedu još ljepšom. Reagovali smo na pravi način, nastavili smo da vjerujemo, a nije baš lako kada protiv tima kao što je Španija gubite 14 poena i igrate loše...".

Na sreću Francuza, u timu imaju jednog od nekoliko najboljih plejmejkera na svijetu. Sa njim na čelu, u nedelju će imati ogromnu priliku da osvoje svoje prvo zlato.

"Kada su 'Plavi' uspjeli da se u petak vrate iz 'pakla', ne vjerujemo da se upravo ne piše zlatna stranica istorije francuske košarke", podvlači "L'Ekip".

(Izvještač MONDA iz Slovenije, Mladen Šolak)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC