• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković nije više selektor Srbije!

Dušan Ivković više nije na čelu košarkaške reprezentacije Srbije.

 Ivković nije više selektor Srbije! Izvor: MONDO

Poslije osvajanja sedmog mjesta na Eurobasketu u Sloveniji i plasmana na Mundobasket 2014. u Španiji, Dušan Ivković obratio se javnosti na konferenciji za medije u Beogradu.

Tom prilikom saopštio je da odlazi sa mjesta selektora "orlova".

"Ispunio sam moj dio dogovora, da vodim reprezentaciju do Evropskog prvenstva u Ljubljani. Ja ću ostati prisutan, kao što sam uvijek i bio. Lično osjećam da bih mogao to da radim i dalje, ali ipak je došlo vrijeme da se pojavi neko drugi, mlađi i prihvati posla"
, izjavio je Ivković.

"Biti selektor za mene je bilo veliki izazov i zadovoljstvo, a nadam se da će moji saradnici, prije svih Dejan Bodiroga, potpredsjednik KSS za mušku košarku, imati lakši posao u narednom periodu, utoliko što smo u Sloveniji sa mladim timom obezbijedili nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji".


Dušan Ivković sa ponosom je istakao da je u prethodnom periodu radio volonterski, bez ugovora sa KSS, da zbog toga "nikada neće zažaliti", iako je ljeta 2012. odbio ponudu neimenovanog kluba (najvjerovatnije Fenerbahčea), da za dvije sezone zaradi tri miliona evra.

"Ovo mi je bilo veće zadovoljstvo, nego to što sam odbio. Normalno je, onda, da me pogađaju priče da sam dobio i uzeo... Da, ja sam od ovog grada i zemlje dobio mnogo toga, ali porodica Ivković - osim svih tih priznanja - nikada nije dobila nijedan kvadrat bilo čega", napravio je trofejni stručnjak malu digresiju.

Na pitanje da li ima ideju, ili prijedlog, ko bi mogao da ga naslijedi, odgovorio je uopšteno.

"Imamo izuzetno mnogo talentovanih trenera, tu se uopšte ne postavlja pitanje. Ako me neko bude pitao, imaću određene prijedloge, mada mislim da imamo kvalitetne ljude koji vode košarku i koji će znati kako dalje",
rekao je Ivković, koji će krajem oktobra napuniti 70 godina.

Duda Ivković preuzeo je reprezentaciju Srbije na proljeće 2008. godine i sa njom učestvovao na tri Evropska šampionata, kao i na Svjetskom prvenstvu 2010. Do dva od tih takmičenja, morao je "orlove" da odvede putem kvalifikacija.

Najveći uspjeh ostvario je 2009. na Eurobasketu u Poljskoj kada je osvojena srebrna medalja. Dvije godine kasnije u Litvaniji, Srbija je osvojila osmo mjesto, dok su na SP 2010. u Turskoj "orlovi" stigli do četvrte pozicije.

Ivkoviću je postavljeno pitanje kakav bi savjet dao svom nasljedniku, posebno u pogledu brojnih otkaza igrača, sa kojima se suočavao, naročito uoči kvalifikacija 2012. godine.

"Ne znam kako je Upravni odbor KSS tretirao te otkaze, nisam u tome učestvovao, ali mislim da je reprezentacija izazov za svakog igrača i svakog trenera, bez izuzetka. Bilo je prijedloga da igrači koji otkazuju budu kažnjeni i da se protiv njih podnose disciplinske prijave, ali ja sam bio izričito protiv toga. Kako riješiti taj problem? Igrati dalje sa onima koji to žele... Ali, slijedi nam Svjetsko prvenstvo, kao mnogo veći izazov, pa mislim da će i otkaza biti manje".

Dosadašnji selektor dodao je da mu je ovog ljeta samo Milan Mačvan unaprijed saopštio da ne želi da igra.

"Igračima je potrebno vrijeme za odmor i saniranje povreda po završetku klupske sezone. Program ovakav kakav jeste, pretrpan je za košarkaše i ako se nastavi ovako, biće sve teže i teže. Moj savjet bio bi da se svaki igrač prije objavljivanja spiska kandidata izjasni da li može i želi da igra za reprezentaciju".

Ivković je upitan i čime planira dalje da se bavi, da li je moguće da zadrži neku ulogu vezanu za nacionalni tim, ili da preuzme funkciju u Savezu.

"Napravili smo najbolje nacionalno udruženje trenera u poređenju sa svim ostalim zemljama i planiram da nastavim da pomažem na tom polju. Takođe, mislim da je važan moj uticaj na donošenje bitnih normativnih akata KSS, pošto sam delegat Udruženja trenera u Skupštini",
odgovorio je Ivković i objasnio da konkretno misli na aktuelne prijedloge, vezane za povećanje broja stranaca u seniorskoj konkurenciji, kao i onaj koji se tiče dozvole da strani košarkaši budu registrovani i u juniorskim pogonima klubova.

"Kada je zaživjela juniorska liga Srbije - protiv koje su klubovi prvobitno bilii, smatrajući da za to nema novca, mada to nije bio pravi razlog - i kada su se stekli uslovi da raširimo bazu mladih igrača, dolazi nezapamćen prijedlog, da bi stranci trebalo da igraju našu juniorsku ligu!? Potrudiću se da nastavim sa radom u interesu srpske košarke, jer je čitava moja porodica od košarke dobila mnogo i ne znam koliko smo adekvatno mogli to da vratimo".

Pet medalja sa Jugoslavijom

Tokom izuzetno uspješne karijere Dušan Ivković je kao selektor Jugoslavije osvojio ukupno pet medalja.

On je reprezentaciju vodio do tri titule prvaka Evrope (1989, 1991, 1995), do zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu (1990) i srebrnog odličja na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC