• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: "Orlovi" na skeneru (I dio)

Dojučerašnji selektor Dušan Ivković analizirao je pojedinačni učinak svih reprezentativaca na minulom Eurobasketu.

 EP: "Orlovi" na skeneru (I dio) Izvor: MONDO

U prvom dijelu objavljujemo Ivkovićevu analizu učinka bekova, dok će se u drugom dijelu naći krila i centri.

Vasilije Micić (19 godina, odigrao 11 utakmica)

Prosječni učinak - 4.4 poena, 1.5 skokova, 1.3 asistencija, 1.4 izgubljenih lopti i 0.4 ukradenih lopti za 14 minuta.

Šut - za dva poena: 41 odsto (9/22); za tri poena: 50 odsto (7/14); slobodna bacanja: 75 odsto (9/12).

Kao debitant, pokazao i dokazao vanserijski talenat. Vrlo brzo je uvidio razliku između seniorske i juniorske košarke. Imao je peh da je dugo vukao povredu, ali postigao je veliki napredak u prijemu informacija i komunikaciji sa igračima na terenu. Posljednja njegova partija, protiv Italije, dokazala je da ga opravdano ubrajaju u najveće evropske talente.

Nije se u dovoljnoj mjeri nametnuo saigračima, u smislu kreacije i organizacije igre. Pod velikim pritiskom, usljed neiskustva, napravio je grešku da je više gledao kako da razigra sebe, nego druge igrače. Što je jako bitno za plejmejkera, odnos asistencija i izgubljenih lopti mu je bio negativan, ali je ovo za njega bila velika škola, koja će mu, uvjeren sam, mnogo pomoći.



Stefan Marković (25 godina, odigrao osam utakmica)

Prosječni učinak - 8.3 poena, 4.3 skokova, 2.8 asistencija, 1.5 izgubljenih lopti, 0.9 ukradenih lopti i 0.1 blokada za 27 minuta.

Šut - za dva poena: 71 odsto (17/24); za tri poena: 33 odsto (8/24); slobodna bacanja: 67 odsto (8/12).

Odigrao je prvenstvo vanserijski. Iza njega je ozbiljna povreda (leđa) zbog koje je počinjao treninge sat vremena ranije i ostajao duže. Nažalost, ta povreda ga je opet zadesila (usred takmičenja) i vjerovatno da je njegovo neigranje protiv Španije, odnosno nedovoljna oporavljenost u susretu sa Slovenijom - protiv Francuza smo to uspjeli dosta srećno da riješimo - uticala da pretrpimo ubjedljive poraze.

Dao je primjer kako bi trebalo da se igra i bori za tim. Interesantan je bio jedan naš razgovor, u trenutku kada praktično nije osjećao obje noge. Rekao sam mu: 'Šteta, Stefane, dobro si igrao, pogotovo što nemaš potpisan ugovor sa klubom', na šta je on odgovorio da ga to uopšte ne interesuje i da zadovoljstvo koje doživljava u reprezentaciji ne može da nadoknadi nijedan ugovor. Ovo govorim da bi čuli svi mlađi igrači.

Bio je naš daleko najbolji i najagresivniji defanzivac 'na lopti', ali ne smijemo da zaboravimo i njegov ogroman učinak u napadu. Imao je izuzetno pozitivan odnos asistencija i grešaka i daleko najbolji procenat šuta za dva poena (u timu), čitavih 71 odsto. Čak je dvijema trojkama protiv Italije i tu prešao 30 odsto, a nekad se pričalo da mu je to glavna mana.



Nemanja Nedović (22 godine, odigrao 11 utakmica)

Prosječni učinak - 8.9 poena, 2.6 skokova, 2.5 asistencija, 1.8 izgubljenih lopti, 1.0 ukradenih lopti i 0.1 blokada za 26 minuta.

Šut - za dva poena: 44 odsto (21/48); za tri poena: 28 odsto (14/51); slobodna bacanja: 61 odsto (14/23).

Mislio sam da ovo EP treba da bude njegova priprema za ulazak u NBA, bitna škola, kako bi se lakše adaptirao, jer je i sam prilikom 'workouta' u Americi osjetio da će biti izložen velikim pritiscima - ne samo na terenu - jer tamo domaći igrači gledaju NBA kao svoje tržište i svoj sport.

Odigrao je dobro, pokazao veliki potencijal, međutim, nedostaje mu određeno iskustvo. Jednom sam morao da ga pitam: 'Ima li bilo kakvih problema u odnosu trenera i tebe', jer je u mojoj filozofiji rada teško odraditi kvalitetan posao, dokle god trener ne uđe u psihu igrača i uvidi u čemu je njegov problem. On je odgovorio da je problem samo njegov, lični i vjerujem da je to jedan od razloga što je uprkos svom talentu završio EP sa skromnim procentom šuta.

Mislim da je rijetko talentovan mladić, iz fine sportske porodice i da će mu ovo što je prošao biti veliko iskustvo.



Danilo Anđušić (22 godine, odigrao 11 utakmica)

Prosječni učinak - 3.7 poena, 0.5 skokova, 0.6 asistencija, 0.3 izgubljenih lopti i 0.3 ukradenih lopti za 12 minuta.

Šut - za dva poena: 31 odsto (4/13); za tri poena: 31 odsto (7/23); slobodna bacanja: 71 odsto (12/17).

Izraziti šuter, igrač sa 'zlatnom', mekanom rukom, što je ogroman kvalitet u modernoj košarci. Međutim, njemu je nedostajao jedan kreator, kao što bi recimo bio Teodosić, jer je on tipičan šuter 'iz trouglova', koji vrlo teško može da iskreira svoj šut. U situaciji gdje smo mi pribjegli drugačijem načinu igre, njegovi procenti su bili niski.

Ono što je evidentno - on je mlad igrač - morao bi da unaprijedi rad nogu i još neke fizičke manjkavosti, kako bi postao kompletan bek. Izuzetno dobro se ponašao, pomagao na poziciji 'jedan'.



Bogdan Bogdanović (21 godina, odigrao 11 utakmica)

Prosječni učinak - 9.4 poena, 4.3 skokova, 2.0 asistencija, 0.9 izgubljenih lopti, 0.4 ukradenih lopti i 0.3 blokada za 26 minuta.

Šut - za dva poena: 45 odsto (18/40); za tri poena: 42 odsto (18/43); slobodna bacanja: 52 odsto (13/25).

Sa njim i Kalinićem smo nadoknadili ključni nedostatak prethodnih selekcija, posebno one koja je učestvovala u kvalifikacijama za EP, a to je nedostatak vrhunskih atletskih sposobnosti, koje traži savremena košarka.

Ne volim previše da hvalim igrače, ali komunikacija i prijem informacija i u najtežim momentima, prihvatanje određenih analiza, kroz dobro i kroz greške, pokazali su da je to igrač od koga se sigurno mogu očekivati najviši dometi. Bio je naš treći skakač, sa visokim procentima šuta. Kada god je imao veliki izazov, rješavao ga je dobro i ukazanu šansu koristio na najbolji način, iako je jednu specifičnu povredu vukao čitavih mjesec dana.



Nemanja Krstić (22 godine, odigrao pet utakmica)

Prosječni učinak - 2.0 poena, 0.2 skokova i 0.2 izgubljenih lopti za sedam minuta.

Šut - za dva poena: 40 odsto (4/10); za tri poena: 40 odsto (2/5).

Mlad igrač, koji ima izuzetnu stabilnost, dobru glavu i dobru selekciju šuta. Nedostaje mu nešto više fizikalija. Po visini ga smatraju 'trojkom', ali njegova igra je bazirana dosta daleko od koša i više liči na poziciju 'dva'. Dobio je prednost u odnosu na druge mlade igrače, koji su takođe mnogo pokazali tokom priprema, gdje mislim na Dangubića i Mitrovića.

Nije bilo prostora za previše rotacija, ali kada god je dobio šansu, bilo tokom pripremama ili na EP, iskoristio ju je na najbolji način i opravdao mjesto među 12 najboljih.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC