• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po čemu ćemo pamtiti Eurobasket 2013?

Kontinentalni šampionat je za nama. Koji potezi, treneri, igrači i utakmice će nam najduže ostati urezani u sjećanje? Ovo je MONDOV posljednji osvrt.

 Po čemu ćemo pamtiti Eurobasket 2013? Izvor: MONDO

U danima nakon završetka Evropskog prvenstva u Sloveniji, pratili smo hvalospjeve o krunisanim šampionima, Francuzima, saznali da će Srbija na Svjetski kup pod vođstvom novog trenera i čitali selektorovu analizu učinka svakog igrača "orlova".

Posljednje kontrolne utakmice pred početak nove klupske sezone u Evropi uveliko stavljaju u drugi plan priču o kontinentalnom šampionatu. Stoga, u posljednjem osvrtu na EP, nije zgoreg postaviti pitanje: "Po čemu ćemo zapamtiti Sloveniju?"

U Srbiji, najviše po tome da su "orlovi" u Ljubljani, protiv Italije, posljednji put igrali pod vođstvom Dušana Ivkovića.

Iskusni trener rekao je dva dana poslije finala: "Vrijeme je za mlađe".

Osvajač tri evropska i jednog svjetskog zlata sa reprezentacijama Jugoslavije, dva olimpijska srebra i jednog kontinentalnog, sa Srbijom, odveo je državnu selekciju na posljednjem takmičenju do sedmog mjesta, koje joj obezbjeđuje plasman na Svjetski kup u Španiji, 2014. godine.

Početak Eurobasketa Ivković i ekipa dočekali su suočeni sa velikim brojem otkaza (Mačvan, Erceg, Micov, Veličković, Savanović) i povrijeđenim važnim igračima (Teodosić i Lučić). Srpski tim je u Sloveniju otputovao sa devet debitanata i tamo ostvario primarni cilj.

"Orlovi" su predugo prvenstvo (od 4. do 22. septembra) počeli odlično, pobjedom nad finalistom, Litvanijom. Uvodne mečeve šampionata odigrali su u bučnoj, akustičnoj i uvijek punoj dvorani u Jesenicama.

Do odlaska u ljubljansku tišinu bilo je živopisno i uzbudljivo...

Hronološki gledano, neizbježno je sabirati utiske bez ukazivanja na velike greške sudija u uvodnim mečevima. Makedonci su sa pravom govorili da su oštećeni.

Tačno je, Milko Bjelica jeste povukao mrežicu svog obruča pri posljednjem napadu Makedonije u prvom kolu. Tačno je, Mantas Kalnietis u drugom nije trebalo da šutira četiri bacanja poslije faula Teodora Gečevskog, pa tehničke Pere Antića, jer Makedonci u momentu prekršaja "na zemlji" nisu ispunili bonus. Tačno je, na tom meču je zakazao je i "play by play" prenos, pa je Antić na kraju ušao na teren, iako je online statistika pokazivala da ne bi smio.

Isto tako, tačno je da su Makedonci dan kasnije, u trećem kolu, protiv Srbije izveli čak 17 slobodnih bacanja u prvoj četvrtini (!?).

Na početku takmičenja pričalo se o suđenju, a pri kraju prve faze o Mirzi Teletoviću, predvodniku reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Kapiten ekipe Aleksandra Petrovića umalo je sam izbacio Litvance već u uvodnoj rundi Eurobasketa. Njegov tim je "jurio" pobjedu od deset i više poena razlike, ali je nije ostvario. Igrač Bruklina pogađao je "sa suprotne polovine, iz svlačionice, sa parkinga...".

POGLEDAJTE

"Na tom meču nismo igrali košarku, već smo brojali poene", rekao je nekoliko dana poslije toga selektor Litvanije Jonas Kazlauskas, dok je Linas Kleiza, član najbolje petorke turnira, isticao da nikada nije vidio nastup sličan Mirzinom te večeri.

Teletović je u Jesenicama nekoliko puta govorio o tome da je u NBA ligi za godinu dana odigrao samo 53 utakmice, prosječno po 9,4 minuta i uz 3,5 poena po utakmici.

"Ljudi moraju znati da sam ipak za godinu dana odigrao 35 utakmica, po devet minuta. Devet minuta po utakmici! Poslije godinu dana gledanja košarke, nije bilo realno da u veoma brzom roku uđem u maksimalnu formu", izjavio je igrač Bruklina. (VIDEO)

Hrvati su, istovremeno, prvi put pobijedili Slovence od Evropskog prvenstva u Grčkoj, održanog 1995. godine. Izabranici Jasmina Repeše počeli su u Celju seriju pobjeda, koja ih je odvela u polufinale, takođe prvi put od navedenog takmičenja.

Tamo su stali, u duelu sa Litvancima, ali su EP završili kao najuspješnija od šest bivših jugoslovenskih selekcija. Slovenci su na kraju zauzeli peto mjesto, Srbi sedmo, Bosanci 13, Crnogorci 17, dok su Makedonci sa Izraelom, Rusijom i Poljskom podijelili posljednju, 21. poziciju.

Izabranici Aleša Pipana prije dvije godine su igrali polufinale.

Selidba u ljubljansku dvoranu Stožice donijela nam je pobjede "orlova" nad Belgijom i Francuskom, kao i iznenađujući poraz od Ukrajine. Hala je uglavnom zvrjala prazna, osim kada su u njoj igrali domaći igrači.

Mimo eliminacije Srbije u četvrtfinalu, pa pobjede u meču za sedmo mjesto protiv Italije, utakmice u Stožicama zapamtićemo po bravurama MVP-a Tonija Parkera, "finalu prije finala" Španaca i Francuza, pa konačnog trijumfa "trikolora" u borbi za trofej.

Šansa da bi "orlovi" mogli da se plasiraju u polufinale razbijena je u okršaju sa "furijom". Izgubili smo 30 poena razlike, najviše zahvaljujući Serhiju Rodrigezu (22 poena) i Rudiju Fernandezu (19).

Španci su potom, susretu sa Francuzima, dozvolili sebi da za poluvrijeme ispuste 14 poena prednosti i u produžetku izgube. I finale i titulu.

Evropa je dobila novog vladara, koji priča francuskim jezikom i igra onako kako zamisli Toni Parker. Iskusni plejmejker apsolutno je obilježio drugi dio i završnicu takmičenja, pa potpuno očekivano dobio nagradu za najkorisnijeg igrača.

Izlazio je na zagrijavanje sat i po prije početka utakmica, predvodio svoj tim, slušao skandiranja navijača "MVP, MVP, MVP...", preuzimao odgovornost i prosječno postizao po 19 poena, uz 3,3 asistencije.

VIDEO

Sa druge strane, i izabranici Huana Orenge nastavili su niz osvajanja medalja, popevši se na najniže mjesto pobjedničkog postolja. Finale ćemo pamtiti i po Litvancima, koji su bili u igri za trofej dok Linas Kleiza nije prvi put sjeo na klupu, u drugoj četvrtini.

"Orlovi" su dan prije posljednje utakmice na EP osigurali plasman na Svjetski kup. Da li će ih i tamo na terenu predvoditi Nenad Krstić? Ko će birati i trenirati taj tim? Saznaćemo u narednom periodu.

Priča o Eurobasketu 2013 i reprezentacijama ostaje za nama. Vrijeme je za klupsku sezonu...

(Mladen Šolak, MONDO, foto: Foto: Beta/AP/Darko Bandić, Screenshot)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC