• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dilema oko naturalizovanih igrača još traje

Pitanje broja stranaca u najboljim klubovima Srbije biće rješavano u hodu, a formalna odluka biće donijeta najverovatnije do proljećnog dijela SL.

 Dilema oko naturalizovanih igrača još traje Izvor: MONDO

Odredba člana Registracionog pravilnika Košarkaškog saveza Srbije, koja je prethodnih mjeseci, od donošenja izazvala mnoge polemike, da se naturalizovani igrači koji iako imaju srpski pasoš, ali nemaju pravo nastupa za reprezentaciju Srbije, tretiraju kao stranci je - neustavna!

Ovo je zaključak sportskog inspektora Ministarstva omladine i sporta koji je naložio KSS da privremeno obustavi odredbu Regsitracione komisije KSS iz 30. maja 2013. godine i usklade ih sa Zakonom o sportu, prenose "Novosti".

Naloženo je da u roku od 30 dana od prijema rješenja KSS usklađene odluke mora da dostavi Ministarstvu omladine i sporta.

U pomenutom rješenju Minsitarstva navodi se da KSS pravi razliku između igrača državljana Srbije i naturalizovanih igrača poslije 16. godine, iako Zakon o državljanstvu ne poznaje termin naturalizacije. Na ovaj način, kako stoji u obrazloženju rješenja, igrači koji su prijemom stekli državljastvo Srbije poslije 16. godine diskriminisani su u odnosu na ostale domaće igrače, čime je povrijeđeno ustavno načelo zabrane diskrimniacije zagarantovano Ustavom Srbije i pojedinim odredbama člana Zakona o sportu.

U istom rješenju ministarstva navodi se i da je odluka Registracione komisije KSS da igrači mlađi od 15 godina, mogu da vrše prelazak iz kluba u klub samo u regionu, a da se prelazak iz regiona u region uslovljava preseljenjem cijele porodice, je takođe u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

Na sjednici Upravnog odbora KSS, kojom je predsjedavao Dragan Đilas, glasalo se za formiranje Komisije za izradu formativnih akata, na čelu sa izmjenama Registracionog pravilnika i Statuta. Grupa koja će se baviti kvotom stranaca trebalo bi da broji 14 članova (po četiri iz KSS i KLS i jednog iz Udruženja trenera Srbije).

Formalna odluka o pitanju broja stranaca (četiri ili četiri plus dva) trebalo bi da bude donesena do finalnog turnira nacionalnog Kupa, odnosno prolječnog starta Superlige.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC