• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda se okliznula!

Damarkus Nelson imao je šut za pobjedu Zvezde nad Makabijem, ali se u odsudnom trenutku okliznuo - 76:78! Zvezda se vratila sa "munus 18", ali...

  Zvezda se okliznula! Izvor: MONDO

Kakav način da se izgubi možda i najvažnija utakmica u Evroligi!?

Crvena zvezda dala je sebi jednačinu sa 18 nepoznatih katastrofalnom igrom u trećoj četvrtini utakmice sa Makabijem (46:64) i umalo je nije riješila u preostalih devet minuta igre.

Međutim...

Kada je Demarkus Nelson trebalo da upiše konačno rješenje ove jednačine, za pobjedu 78:77 i vjerovatno najveći "kambek" u Evroligi ove sezone - okliznuo se!

Do tog trenutka sjani američki plejmejker preuzeo je odgovornost u posljednjem napadu Zvezde na meču, za koji je bilo 11,4 sekunde na raspolaganju, uvukao se pod koš i kada je krenuo da se odrazi na polaganje, proklizale su mu noge. Uspio je da se podigne, probao da pogodi koš, ali je dao dovoljno vremena čuvarima da ga stignu i izblokiraju.

U preostalih sekund i po, faulirani David Blu ubacio je jedno, namjerno promašio drugo slobodno bacanje i postavio konačnih: Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 76:78 (22:18, 11:17, 13:27, 30:16), u utakmici 7. kola Grupe D.

Tačno je da je Nelson ispustio priliku da postane junak crveno-bijelog dijela Srbije, ali je Crvena zvezda ovu utakmicu izgubila u trećoj dionici, koju je Makabi riješio u svoju korist rezultatom 27:13, dok niko ni na klupi crveno-bijelih, ni na terenu, nije imao ideju kako da se taj sunovrat zaustavi.

Poslije svega, velika šteta što je konačan "kambek" izostao. Zvezda sada čeka rasplet poslije 7. kola, kada će u petak uveče meč odigrati Laboral Kuća i Panatinaikos. Jedan od ta dva tima imaće dvije pobjede više od crveno-bijelih.

U narednom kolu, Radonjićev tim gostuje u Atini, Panatinaikosu.

VIDEO

"Pionir" je cijeli sat prije početka utakmice bio pun i uveliko "grmio" (ništa se u tom smislu nije mijenjalo do četvrtka u 20:45 i posljednje sirene) a podršku s tribina imali su i žuto-plavi iz Tel Aviva, koje je bodrila mala, ali žestoko obezbijeđena grupa navijača.

Makabi se ovog četvrtka uveče vratio na mjesto gdje je 1977. godine osvojio prvu od pet titula prvaka Evrope. Upravo u "Pioniru", Izraelci su u dramatičnom finalu pobijedili slavni italijanski Vareze rezultatom 78:77, CSKA je bio treći, a Real Madrid četvrti. Posljednju titulu, Makabi je osvojio 2005. godine, u Moskvi, kada je u finalu pobijedio TAU Keramiku, današnju Laboral Kuću, rezultatom 90:78.

Crvena zvezda i Makabi sreli su se deveti put, a srpski tim doživio je i četvrti poraz u četiri evroligaška meča. Prethodni put, ova dva tima srela su se u najjačem evropskom takmičenju 1999. godine i "Ponos Izraela" dobio je oba duela.

U svim takmičenjima, skor je 2-9.

Ove sezone, u "Nokia Areni", bilo je 96:82, u utakmici u kojoj je Šon Džejms postigao 13 poena uz četiri skoka i na to trener Makabija Dejvid Blat nije mogao da računa, jer je Džejms zbog povrede posmatrao utakmicu u "civilu".

Tokom zagrijavanja, navijači Zvezde iskoristili su izlazak pomoćnog trenera na klupi Makabija, Nikole Vujčića da mu se obrate sa: "Nikola, Srbine", što je bivši hrvatski reprezentativac sa osmijehom prihvatio.

Prije utakmice, kapiten Crvene zvezde Marko Simonović pročitao je apel da se navija fer i sportski i to je u svakom smislu ispoštovano! To je Zvezdi, kao klubu, veoma bitno jer je već kažnjavana ove sezone za izgrede navijača i dobila upozorenje da bi naredna kazna mogla da bude mnogo, mnogo oštrija. U prvom meču u Tel Avivu navijači Makabija istakli su transparent: "We are Maccabi, who the f*ck are you", što je razljutilo i navijače Crvene zvezde i ljude iz kluba, pa na Malom Kalemegdanu priželjkivali da odgovor fanova srpskog kluba ne bude povod za novi disciplinski postupak.

I nije bio.

Delije su odgovorile na najbolji mogući način: pjesmom i dlanovima.



TOK UTAKMICE

PRVA ČETVRTINA

- Počelo je spuštenih gardova. Marjanović je zakucao, Nelson i Šilb pogodili po trojku, zakucao i Mitrović, a onda i Lazić pogodio za tri poena, ali su i gosti pokazali da ih buka ne remeti. Iako je Zvezda sjajno otvorila meč, Skorcanitis, Pnini i Ingls učinili su da bude samo 13:12 za crveno-bijele poslije pet minuta igre.

Da umije i zna kako protiv višeg Marjanovića, Skorcanitis je pokazao sa još dva koša iz duela "1 na 1" sa Zvezdinim gorostasom, tako da je trener crveno-bijelih Dejan Radonjić na 15:16 morao da zatraži prvi minut odmora.

Radonjić je na parket vratio Katića da zaustavi Skorcanitisa, ušao je i Blažič i odmah isporučio svoju prvu, a Zvezdinu četvrtu na meču, međutim tada je zglob izvrnuo Katić i sa bolnom grimasom na licu morao nazad na klupu. Zamijenio ga je roviti Radenović, pa je Zvezda pokušala da ubrza igru petorkom sa dva krilna centra, jer je na terenu bio i Mitrović.

Bilo je jasno da će Radenović i Mitrović imati problema da zaustave teškog Skorcanitisa, ali su mu "nabili" dvije lične u roku od 30 sekundi, na ulasku u posljednji minut prve četvrtine, pa je Blat morao da povuče svoju tešku artiljeriju na klupu. U tom trenutku tamnoputi Grk imao je već deset poena na kontu, od kojih je osam ubacio Marjanoviću.

Na kraju prve četvrtine, na terenu nije bio nijedan od četvorice prvih opcija pod košem dvojice trenera: Marjanović, Katić, Skorcanitis, Džejms.

Kolektivno "ijaooooooo", začulo se u dvorani uz zvuk sirene za kraj prve četvrtine, kada je Dženkins ukrao loptu Rajsu na centru i probao da pogodi koš, ali se lopta nećkala i... izašla - 22:18!

DRUGA ČETVRTINA

Zvezda, tj. Dragič, agresivno je otvorila drugu četvrtinu, ali i platila za to. U pomalo haotičnoj igri na obje strane terena, gdje je bilo više izgubljenih lopti nego poena, bolje se snašao Makabi, koji je trojkom Devina Smita prišao na 24:23, u 24. minutu. Radonjić je vratio Marjanovića na terenu koristeći to što je Skorcanitis i dalje bio na klupi, a Lazić je vještim postavljanjem u odbrani natjerao Inglsa na ofanzivni faul (3) i vratio ga na klupu u ekspresnom roku.

Ono što Zvezda za 13 minuta igre nije uspjela da nametne je unutrašnja igra, niti pozicioni napad. Većina poena dolazila je iz požrtvovanosti i igre "1 na 1", prije svih bekova.

Marjanović se mučio i protiv Smita, zablježio je promašaj i faul u napadu u istoj akciji, pa je Radonjić morao ponovo da ga "vadi" napolje, s tim da je u međuvremenu intervencija na zglobu Katića, obavljena u svlačionici, osposobila temperamentnog centra da se vrati na klupu, pa u igru i u duel sa Skorcanitisom.

U 17. minutu, rezultat je bio 28:27 za Zvezdu, zahvaljujući ukradenoj lopti Nelsona i kontri koju je istrčao Mitrović.

Djelovalo je da bi Zvezda trebalo da nastavi da "gura" tempo, jer ni Katić nije mogao da zaustavi Skorcanitisa: napravio je dva faula nad centrom Makabija, s tim da je u drugom pokušaju Grk ubacio koš (28:30).

Skorcanitisova dominacija malo je utišala atmosferu u "Pioniru", ali je proključalo ponovo kada je u Dženkins tri i po minuta prije poluvremena ubacio trojku, uz faul Pninija, a potom i dodao jedan poen sa penala za 32:30 - tajm-aut, Blat!

Taman se Dženkins zaleteo bio na zakucavanje, poslije nove ukradene lopte, ali je sudijska trojka dosudila nesportsku ličnu njegovom čuvaru i umjesto "posterizacije" i dizanja hale na noge za 34:30, Amerikanac je ubacio jedno slobodno bacanje, a Nelson promašio ulaz, pa je Zvezda inkasirala samo poen.

Da ni Katić, poput Marjanovića, nema svoje veče vidjelo se u 19. minutu. Katić je za 60 sekundi dobio dve rampe pod košem i zabilježio izgubljenu loptu na pas Mitrovića, što je Hikman kaznio trojkom iz tranzicije za 33:35. Ni Radonjićev tajm-aut nije pomogao, to je bio rezultat na poluvremenu.

POLUVRIJEME: Mitrović 6 (3/4), 7 skokova, Blažič, Dženkins i Nelson po 5, Marjanović 4 (2/4), tri skoka, Katić bez poena. Niko u ekipi nema problema sa faulovima, što bi Radonjić mogao da iskoristi za nešto grublju odbranu. Kod Makabija, Skorcanitis 13 (6/7) za 8,5 minuta u igri, ali i dva faula. Ingls 3 faula, 2 poena, Pnini 5 poena, Smit 6 (2/3 za tri).

TREĆA ČETVRTINA

Nije bilo ni počelo drugo poluvrijeme, a na semaforu je pisalo 33:42, a Radonjić je morao da traži tajm-aut poslije 127 sekundi. Faul Marjanovića nad Skorcanitisom, uz koš Grka, pa "flouter" Ohajona poslije promašenog zicera Zvezdinog centra na drugoj strani, i onda skok u napadu Marjanovića i izgubljena lopta, kažnjena novim "flouterom" Pninija - 0:7!

Zvezda nije mogla gore da otvori treću četvrtinu. Radonjić je ritam pokušao da razbije novom rokadom na centru, zaigrao je Katić, a Zvezda do prvih poena stigla sa penala, koševima Blažiča.

Skorcanitis je postigao nove poene, Ohajon pogodio uz faul, a Zvezda ušla u bonus poslije tri minuta igre u 3. četvrtini. Tajm-aut i 3. lična Skorcanitisa nisu zaustavile talas iz Izraela - 4:17 za drugi prekid sa Zvezdine klupe u prvoj polovini treće dionice!

Makabi je imao dvocifrenu prednost - 37:52!

Sunovrat je zaustavio Dženkins trojkom, ali je to bio samo uvod u revolveraški okršaj na obje strane: trojka Inglsa, trojka Simonovića, alej-ap Rajs/Tajus, drugi u tri munuta (43:57), dok je Blažič ispustio loptu u kontri i drugi put na meču promašio oba slobodna bacanja.

Jednostavno, Zvezda nije uspijevala da pronađe raspoloženog igrača u napadu, sve dok Simonović nije ubacio drugu trojku za 46:57, što je raspalilo publiku, ali ju je utišao odmah u narednom napadu - Ingls. Ovaj ljevoruki krilni igrač "vratio" dvije trojke za kratko vrijeme: prvo Dženkinsu, pa Simonoviću (46:60), na ulasku u posljednji minut treće dionice.

Posljednu riječ u trećoj četvrtini imao je Rajs, koji je probio odbranu Zvezde i položio lagano za 46:62!

Crvena zvezda ima deset minuta da ispravi veliku štetu koju je napravila u trećoj četvrtini, koja je nekako proletjela pored nje (13:27)!?

ČETVRTA ČETVRTINA

Makabi je imao posljednji napad u trećoj i prvi u četvrtoj četvrtini koji je poenima sa penala okončao...

...Skorcanitis. Dok su mu navijači skandirali nešto na grčkom jeziku, on je ubacio 20. poen za, u tom trekutnu, maksimalnih 46:64. U narednom napadu 100 i kusur kilograma teški centar Makabija završio je podno zapisničkog stola u namjeri da se domogne jedne ničije lopte.

Ali...

Zvezda je odlučila da se ne preda i vratila se u meč praktično u jednom napadu. Poslije serije 4:0, Nelson je pogodio trojku u trenutku kada je Makabio napravio faul pod košem, pa je lopta bila opet za crveno-bijele. Radenović je iznudio faul Skorcanitisa, četvrti, i poslao ga na klupu, a novu trojku ubacio Šilb za veliku buku u "Pioniru" - 56:64 i serija 10:0.

Međutim, tada se probudio prilično "nevidljivi" Rajs koji je ubacio trojku, uz lagano polaganje u narednom napadu i Makabi je ponovo mogao da dođe do vazduka (59:71).

Ali, Blat nije imao kud nego da zatraži veliki tajm-aut kada je Nelson vezao četiri poena, uz ukradenu loptu, za apsolutno aktivnih 68:73! Računajući od Makabijevih 46:64, poslije prvog napada u četvrtoj dionici, Zvezda je za šest minuta napravila 22:9!

A, do kraja je imala još tri i po minuta za veliki, možda i najveći preokret u Evroligi ove sezone. Taj pritisak natjerao je Skorcanitisa da promaši oba bacanja, a onda...

BUKA!

Simonović je pogodio treću trojku u drugom poluvremenu za 71:73! Samo "minus 2". Uz to, Zvezda je imala i kontru za izjednačenje, ali se Nelson spetljao pod košem na dva i po minuta prije kraja.

Makabi je morao da potraži hitno rješenje nakon što je Simonović promašio trojku za vođstvo i pronašao ga u Skorcanitisu, ali što nije Simonović, jeste Radenović - trojka za 74:75!

GRUPA D

PAROVI 7. KOLA:
Lijetuvos Ritas - Lokomotiva Kuban 53:84
Crvena zvezda - Makabi Elektra 76:78

U petak:

Laboral Kuća - Panatinaikos (20.30)

1. Lokomotiva Kuban 6-1
2. Makabi Elektra 5-2
3. Panatinaikos 3-3
4. Laboral Kuća 3-3
5. Crvena zvezda 2-5
6. Lijetuvos Ritas 1-6

Parovi 8. kola: Makabi - Lokomotiva, Laboral - Lijetuvos, Panatinaikos - Crvena zvezda.

(M. Šolak - MONDO, foto: MONDO, Tanjug/AP/Darko Vojinović )

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC