• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms: Kako sam se pomirio sa Vejdom...

Ako volite košarku i NBA ligu, dopašće vam se ova priča.

"Za sada" ili "trenutno" omiljen je termin velikom broju sportista, ne samo košarkaša i ne samo NBA košarkaša.

Ovu "kvačicu" ubacio je ovog utorka, po završetku Ol-stara, i zvanični MVP lige, Lebron Džejms, koji od ove sezone pa do isteka ugovora sa Majami Hitom 2016. godine ima nešto što se zove "player option", odnosno mogućnost odlaska iz kluba i raskida ugovora.

Poput Džejmsa, istu (tj. sličnu) zaradu i istu opciju (early termination option) imaju i ostali članovi "Big 3" grupe, Dvejn Vejd i Kris Boš. Bilo ko od njih, da je nezadovoljan ili zainteresovan za pregovore sa drugom franšizom, može već ovog ljeta da napusti Floridu. Moći će i naredne sezone, prije nego što uđu u posljednju godinu ugovora.

U intervjuu za NBA TV, "King" Džejms je odbacio tu mogućnost. On u Majamiju igra od 2010. godine, nije propustio nijedno NBA finale od tada, s tim da je prvo izgubio od Dalas Meveriksa i Dirka Novickog, a potom pobjeđivao Oklahoma Siti Tander i Kevina Durenta, odnosno San Antonio Sparse i njihov "Big 3", Tim Dankan/Toni Parker/Manuel Đinobili.

"U ovom trenutku, ne mogu...", odgovorio je Džejms (29) na pitanje može li da zamisli da u julu aktivira opciju koja mu stoji u ugovoru.

"U ovom trenutku, ne mogu...", ponovio je i dodao: "Ne možemo da znamo šta će se dogoditi između danas i jula, tako da mi ostaje da radim samo ono što i jesam radio do sada, od početka sezone, da brinem o stvarima koje se trenutno tiču mene, a to je osvajanje nove titule prvaka. Nadam se da ću sebe do kraja sezone odvesti do pozicije u kojoj ću opet držati taj trofej Lerija O'Brajana i tek tada, na miru, odlučiti šta će biti moj sljedeći potez u budućnosti".

Ovako, "na prvo čitanje", Džejms nije isključio mogućnost da napusti Majami već narednog ljeta. Boš i Vejd o tome nisu još govorili. Čini se da će mnogo toga zavisiti od ishoda ove sezone. Napravi li Majami "Three-peat" (sleng za tri titule u nizu - "tri", "ponovo"), "Big 3" će vjerovatno ostati na okupu, svjestan da stvar i dalje funkcioniše i da neće na drugom mjestu imati više šansi za sakupljanje šampionskog prstenja.

Ali...

Ne treba odbacivati opciju novca, jer prema aktuelnim ugovorima, zbog poštovanja "selari kepa", ni Džejms, ni Vejd, ni Boš nisu u grupi najplaćenijih igrača NBA lige. To je bilo odricanje koje su morali i željeli da naprave, kada su se okupljali 2010. godine.

Niko ne može da tvrdi da jedan od njih trojice (ili više njih) u nekom trenutku kaže sebi: "OK, bio sam šampion, ulazim u tridesete, idem negdje da 'zakoljem' neku franšizu za 27, 30 miliona dolara".

Najviše u tom smislu trenutno gubi Džejms, koji svakako može da dobije jače ugovore od ostale dvojice, ali i od aktuelnog u Majamiju.



Međutim, tokom pomenutog intervjua, Džejms nije nijednog trenutka pomenuo novac. Možda zbog toga što je 2013. godine bio košarkaš sa najvećom zaradom van terena, čime je kompenzovao činjenicu da ispred sebe ima sedmoricu igrača u NBA ligi koji imaju jače ugovore. "King" je bio samokritičan i rekao da i dalje misli da može da napreduje, istakao je da je pun motiva i da ih pronalazi u porodici, fanovima, ali i konkurenciji, što aktivnoj, što pasivnoj (mislio je na igrače koji su prestali da igraju, a s kojim će ga upoređivati jednog dana kada i on prestane).

Džejms je pričao i o svojoj prvoj sezoni u Majamiju, tokom koje nisu stvari baš sjajno funkcionisale, jer ga je pratio bijes navijača Klivlend Kavalirsa. Sve je završeno porazom u finalu, od Dalasa (2:4), nakon što je Majami imao vođstvo od 2:1...

Džejms je poslije toga otišao u dvonedjeljnu izolaciju, tokom koje se nikome nije javljao. Potom je otkrio kako je počelo njegovo sučeljavanje sa porazom i ko mu je u tome najviše pomogao - Dvejn Vejd! Njih dvojica su se svađala tokom prve zajedničke sezone (2010/11) koja je više ličila na prevlast dvojice alfa mužjaka u čoporu, nego na timsku igru.

Dok je Novicki dizao i MVP i šampionski trofej, njih dvojica razišla su se bez riječi, a poslije dvije nedjelje ignorisanja, Vejd je pozvao Džejmsa da mu se pridruži na ljetovanju na Bahamima, gdje je započelo jedno od najboljih partnerstava u novijoj istoriji košarke.

Džejms i Vejd su danas jako dobri prijatelji.

"Imali smo nekoliko sjajnih razgovora tamo. D-Vejd je bio u fazonu: 'Čovječe, ako želimo da budemo sjajni zajedno, ti moraš da budeš taj", rekao je Džejms i otkrio da je na tu rečenicu odreagovao sa nevjericom.

"Dvejn traži od mene da budem lider?",
pomislio je u sebi tada, a ispričao nepune tri godine kasnije.

Potom je gledaocima objasnio koliko je to bilo srdačno s Vejdove strane.

"Ljudi, mi ovdje pričamo o Vejdovom gradu. Pričamo o čovjeku ko je osvojio titulu ovdje (2006. godine, protiv Dalasa, sa Šakilom O'Nilom, prim. aut). Pričamo o čovjeku koji je odigrao šest Ol-star sezona u Majamiju. I taj čovjek je pružio ruku i 'dao meni ključeve' da vozim. Pitao sam ga: 'Da li si siguran?'. Odgovorio je: 'Apsolutno!'"

Džejms je rekao da je poslije tog razgovora jedan, lošiji dio njega, ostao na Bahamima, da je zaboravio nezadovoljstvo na aerodromu, da se pozdravio sa Vejdom, sjeo na avion i otišao svojoj kući da trenira. Sam!

Šta se potom dogodilo?

Osvojili su dvije uzastopne titule prvaka i favoriti su, uprkos svim problemima sa kojima se suočavaju (naročito hronični bolovi koje Vejd osjeća u koljenima), za treću u nizu.

Za kraj, razbio je i mit o novcu.

"Ne igram za ono za šta ljudi misle i očekuju. Ne više... Igram da postanem najbolji svih vremena i to mi je u glavi", rekao je na kraju intervjua.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Chip Somodevilla, Guliver/Getty Images/Rich Schultz)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC