• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maljković: Osećamo da pišemo istoriju

Autor mondo.rs

"Idemo ponosno u Tursku, ali cilj je Rio", rekla je Marina Maljković pred prvi nastup košarkašica Srbije na Svetskom prvenstvu.

 Maljković: Osećamo da pišemo istoriju Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Selektorka Srbije obećala je da će ekipa na takmičenju u Turskoj dati sve od sebe, a kao konačni cilj zacrtala je plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016.

Maljković je u intervjuu Tanjugu posebno naglasila da će reprezentacija prvi put nastupiti na šampionatu sveta pod imenom Srbija.

"Ne volimo poređenje sa 2002, kada smo u Nankingu igrali kao Jugoslavija. Insistiramo na tome da Srbija prvi put ide na SP. Osećamo da pišemo istoriju. Svesni smo da je ovo poseban trenutak i daćemo sve od sebe da u Turskoj prođemo što bolje".

Kao i muška "A" selekcija, košarkašice nemaju imperativ uspeha na Mundobasketu. Glavni cilj ove generacije je Evropsko prvenstvo 2015, koje je kvalifikaciono za Olimpijske igre.

"To je projekat koji je počeo pre tri godine i nastavlja se na EP u Mađarskoj i Rumuniji sledeće godine", objasnila je Marina Maljković.

12 SESTARA

"Uvek insistiram na timu, na 12 sestara, borbenosti. To nam je donelo rezultat na EP u Francuskoj i krasi nas poslednje tri godine. Idemo korak po korak, važno je da devojke budu hrabre, bore se na svakom meču i ponosno predstavljaju svoju zemlju", poručila je selektorka.

U Turskoj ćemo imati vrlo teške protivnike u D grupi - svetskog i olimpijskog prvaka, reprezentaciju SAD, zatim Kinu, kao treći tim Azije i Angolu, dvostrukog šampiona Afrike.

"Išli smo na jake turnire kako bismo upoznali i osetili rivale sa kojima ćemo se sastati na SP. Biće mnogo teško, to nam je (na dva prijateljska meča) najbolje pokazao Mozambik, kao predstavnik afričke košarke. Svi u hali bili su u šoku zbog njihove čvrstine u odbrani i fizičkih predispozicija. One su manje talentovane i tehnički obučene, ali jednostavno biju".

Srbija će otvoriti takmičenje duelom sa Angolom u subotu.

"Samo da ne bude kao prošle godine na EP, kada se stvorila lažna slika o ekipi Velike Britanije i onda su devojke izašle na teren sa velikim pritiskom i pokazale se u lošem svetlu. Tek kada su nas svi otpisali, odigrali smo dobro odlučujuću utakmicu protiv Letonije i kasnije došli do borbe za medalju".

U susretu sa SAD, naravno, devojke neće imati šta da izgube.

"Taj meč biće dobra reklama za nas - sa jedne strane mala Srbija, a sa druge Amerika. Ko zna kada ćemo ponovo imati priliku da igramo protiv njih. Želimo da uživamo u tom meču, odigramo bez kompleksa i ponosno, protiv najboljih na svetu", rekla je Maljkovićeva.

"Mnogi pitaju kolika je razlika između Amerikanki i ostatka sveta. Barem ista, a možda i veća u odnosu na mušku košarku".

U sastavu za Mundobasket su sledeće igračice:

Tamara Radočaj (Đer), Sanja Mandić (Radivoj Korać), Milica Dabović (Lion), Ana Dabović (Genčlik), Dajana Butulija (Salen), Saša Čađo (Čanik Beledeješi), Nevena Jovanović (Pakš), Marina Marković (Lion), Jovana Rad (Šarlevil), Jelena Milovanović (Dinamo Moskva), Sara Krnjić (Šopron) i Tijana Ajduković (Torun).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC