• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda pregazila Solnok, Radonjić ispunjavao želje

Autor mondo.rs

Crveno-beli ostvarili najubedljiviji trijumf ove sezone (90:47) i zaokružili "jadranski" skor na 20-0. Publika tražila od trenera da ubaci Kaplanovića, a on je poslušao.

"Uvedi ga, uvedi ga", pevalo je 4.000 posetilaca "Pionira"  trenerU Crvene zvezde Telekom DejanU Radonjiću u nedelju uveče.

U toku je bio 39. minut utakmice Zvezda - Solnok, na semaforu je pisalo ponižavajućih "90:45", a navijači crveno-belih pokazivali su prstom ka Đorđu Kaplanoviću, mladom centru koji je dobio šansu da sedi na klupi zbog odsustva Branka Lazića i Stefana Jovića.

Radonjić se podigao iz stolice, okrenuo ka Nikoli Rebiću i tražio od drugog najefikasnijeg strelca svog tima (12 p, 6 sk, 3 as) da napravi faul, kako bi njegov saigrač iz mlađih kategorija ušao u igru. Plejmejker je to i učinio, pa je debitant pozdravljen velikim aplauzom.

Iako Kaplanović nije uspeo da šutira u preostalom minutu, navijači su podjednako nasmejani napustili "Pionir". Njihovi ljubimci pružili su im dobru zabavu, pokazali im nekoliko sjajnih zakucavanja (Mitrović, Dangubić, Cirbes) i ostvarili najubedljiviji trijumf ove sezone.

CRVENA ZVEZDA TELEKOM - SOLNOK 90:47 (15:14, 21:8, 22:8, 32:17)

"Ajmo, ajmo", tražio je čvrstu odbranu Radonjić i u poslednjoj četvrtini, iako su u prethodne dve gosti postigli samo po osam poena. Konačan rezultat potvrda je da su crveno-beli čuli tu komandu i da nisu skidali nogu sa gasa sve do poslednjeg minuta.

Gosti su bili u igri četvrt časa igre - dok se igrači Zvezde nisu potpuno koncentrisali na zadatke i dok nisu ozbiljno shvatili opomenu "Mađara" - seriju 10:1, za vođstvo 13:14 u 10. minutu. U tom periodu crveno-beli izgubili su u napadu devet lopti, a do kraja utakmice samo još četiri.

Najubedljiviju pobedu u ABA ligi, Crvena zvezda ostvarila je 13. februara 2003, kada je pobedila Bosnu rezultatom 120:71.

Markus Vilijams ušao je u 10. minutu da ugasi plamičak, kome je ipak bilo potrebno čudo da raspali vatru na parketu Pionira. Amerikanac je za sedam minuta na terenu povezao crveno-bele i brzo se vratio na klupu, da bi nastavio svoj odmor za Žalgiris. Kada su ga navijači poslednji put videli na terenu, Zvezda je opet vodila mirnih devet razlike (31:22, 18. minut).

Nervoza zbog par sudijskih odluka i tehničke dosuđene Nikoli Kaliniću brzo je nestala. Dok je Zvezda konstantno podizala prednost do maksimalnih "plus 45" navijači su se zabavili, kao i igrači na klupi Zvezde. Luka Mitrović, Boban Marjanović, Vilijams i saigrači pevali su zajedno sa halom "MVP, MVP" Nikoli Rebiću, koji će pamtiti utakmicu u kojoj je na terenu proveo čak 27 minuta.

Maik Cirbes, Marjanović i Mitrović uspostavili su dominaciju pod oba koša, pa se plejmejker rođen 1995. rasterećeno "dizao" na šut za tri (3/7), siguran da će neko od viših saigrača "pokupiti" loptu ako promaši. To se najčešće i događalo, što potvrđuje i podatak da je Zvezda sakupila 13 ofanzivnih skokova. Ukupno 52!

Dvocifren broj poena postigli su još Cirbes (13), Tejić (11), Blažič, Kalinić, Dangubić i Dženkins (po deset). Crveno-beli su šutirali za tri 7/21, a za dva 25/42. Uz agresivnu igru na svom polju, to je bilo više nego dovoljno za poniženje rivala.

Navijači Zvezde ironično su aplaudirali svakom pogotku Solnoka u drugom poluvremenu. Aplauze je najčešće dobijao najefikasniji igrač utakmice, plejmejker Lazerik Džons (16p, 2/4 za tri). Strahinja Milošević ubacio je 11, ali je njihov doprinos bio nedovoljan da bi mađarski predstavnik izbegao težak poraz.

Crvena zvezda Telekom je pobedom zaokružila skor u ABA ligi na 20-0, sa odavno rezervisanom pol-pozicijom pred plej-of. U sledećem kolu gostovaće Krki.

ZVEZDA: Vilijams, Rebić 12 (3/7 za tri, 6 sk, 3 as), Dangubić 10 (6 sk, 3 as), Mitrović 9 (7 sk), Blažič 10 (2/4 za tri, 6 sk), Kalinić 10 (5 sk), Marjanović 5 (7 sk), Kaplanović, Tejić 11 (7 sk), Dženkins 10, Cirbes 13 (4 sk).

SOLNOK: Li 5 (7 sk), Keler 4, Vitmen 4 (4 as), Vojvoda 5, Džons 16, Bader 2, Somođi, Brkić, Pavlović, Milošević 11 (5 sk), Gipson.

REZULTATI 20. KOLA:

Olimpija - Zadar 82:60
Crvena zvezda Telekom - Solnok 90:47

u ponedeljak:

Igokea - Metalac 20.30

u subotu:

Levski - Cedevita 78:95
Mega Leks - Budućnost 96:84
Cibona - Krka 76:81
MZT Skoplje - Partizan 55:63

TABELA: Zvezda 20-0, Budućnost 15-5, Cedevita 14-6, Partizan 13-7, Olimpija 11-9, Krka 10-10, Zadar 10-10, Solnok 9-11, Cibona 9-11, Mega Leks 8-12, Metalac 8-11, MZT 6-14, Igokea 5-14, Levski 1-19. 

Parovi 21. kola: Solnok - Mega Leks, Budućnost - Zadar, Igokea - Olimpija, Krka - Crvena zvezda Telekom, Cedevita - Cibona, Partizan - Levski, Metalac - MZT.
KRAJ MEČA. Zvezda je ostvarila najubedljiviju pobedu ove sezone, 90:47!

40' 90:45 "Uvedi ga", traže navijači od Dejana Radonjića da uvede Đorđa Kaplanovića prvi put u igru. On joj odgovara uz osmeh.

38' 85:41 Tajm-aut Solnoka. "Ajmo", bodri Dejan Radonjić ekipu, dok neuobičajeno mirno i sasvim razumljivo sedi na stolici. Vilijams, Mitrović i Marjanović nasmejani aplaudiraju ekipi sa klupe.

37' 83:42 Trojka Rebića na trojku Strahinje Miloševića. Zvezdin najubedljiviji trijumf ove sezone bio je u Sofiji, protiv Levskog - "plus 41". Hoće li večeras biti ubedljivija?

35' 70:34 Crveno-beli ne smanjuju intenzitet igre u odbrani. "Ciljaju" što veću razliku. Rebić i Tejić su zajedno na parketu, uz Dangubića, Kalinića i Cirbesa.

32' 66:34 Zvezdina prednost raste i raste. Dženkins je polaganjem učinio maksimalnom, na šta je Dragan Aleksić tražio tajm-aut.

- Kraj treće četvrtine, u kojoj je Solnok - kao i u drugoj - ubacio samo osam poena.

30' 58:30 Li postiže retke poene za Solnok. Dobija ironičan aplauz dela navijača. Dženkins brzo sa linije penala vraća na nekoliko trenutaka razliku na 30 poena.

27' 56:26 Tehnička Dejanu Radonjiću, najverovatnije zbog prigovora. Aktivirala se i publika, sada zviždi pri svakom napadu Solnoka. Marjanović iza leđa asistira Kaliniću, a on polaže. Tajm-aut Solnok.

25' 52:26 Dangubić diže i publiku i saigrače na noge. Brzo su se opet čuli aplauzi, zbog trojke Nikole Rebića. Podsetimo da je u 15. minutu rezultat bio 21:18.

23' 43:24 Zvezdina prednost i dalje raste. Dangubić je nastavio trojkom, a Mitrović na asistenciju Marjanovića postavio novu maksimalnu razliku, "plus 19".

- POLUVREME -

U finišu poluvremena, Zvezda je serijom 12:0 i čvrstom odbranom uspostavila potpunu kontrolu nad utakmicom, koju je izgubila u nekoliko minuta, krajem prve i početkom druge četvrtine. U 15. minutu bilo je 21:18, a kada je zvuk sirene označio odmor na semaforu je pisalo 36:22.

Trener Beograđana Dejan Radonjić očekivano rotira igrače i pruža šansu Nikoli Rebiću i Marku Tejiću da steknu rutinu. Markus Vilijams kreirao je igru crveno-belih samo u nekoliko kriznih minuta, dok Zvezda nije odgovorila na seriju Solnoka 10:1 i njihovo prvo vođstvo, početkom 10, minuta.

I jedni i drugi sakupili su veliki broj izgubljenih lopti (9-8), a najefikasniji je plejmejker gostiju Lazerik Džons, sa osam poena. Među domaćina najefikasniji su Maik Cirbes i Marko Tejić, sa po čest poena. Nemac je ulio saigračima i rasterećnost pri šutu za tri, s obzirom na to da je snažniji od centara protivnika. Sva svoja tri skoka zabeležio je pod košem Solnoka.

20' 36:22 "Upisuje" se i Jaka Blažič, Zvezdina prednost raste. U drugoj četvrtini primila je samo osam poena. Slovenac nije uspeo i da završi poluvreme trojkom.

18' 31:22 Vilijams je opet na klupi, što je znak da Zvezda opet uzima meč u svoje ruke. Na momente prilično konfuzan meč (već 16 izgubljenih lopti). U igri je Rebić, a Cirbes i Dženkins ponovo donose domaćinu mirnu razliku. Dženkins pogađa slobodna bacanja, pa izlazi iz igre.

15' 24:18 Sada se igra u bučnijoj dvorani. Solnok gubi dve uzastopne lopte u napadu, a Marko Tejić trojkom primorava Solnok na tajm-aut.

14' 21:18 Tehnička Kaliniću zbog prigovora. Agresivno je čuvao Zvezdin krilni košarkaš plejmejkera gostiju Lazerika Džonsa i u devetoj sekundi napada ga faulirao na polovini terena. Insistirao je kod arbitara da Amerikanac nije prešao u polje domaćih za predviđenih osam sekundi, ali njegov prigovor nije usvojen. Naprotiv, kažnjen je tehničkom.

- Serijom 10:1 u trenutku najvećeg vođstva domaćina (12:4), Solnok je poručio Zvezdi da se ipak neće tek tako predati, ma koliko bio posmatran kao autsajder. Trojke Miloševića i Lija, uz šest izgubljenih lopti domaćina u napadu, primorale su Radonjića da pošalje u igru Markusa Vilijamsa u 10. minutu.

10' 15:14 Prva četvrtina završena je zakucavanjem Maika Cirbesa.

10' 13:14 Trojka Strahinje Miloševića, pa Lija za seriju gostiju 10:1. Zvezda gubi čak šestu loptu u napadu (drugi put zbog koraka), a Markus Vilijams ulazi u igru umesto Rebića.

6' 12:4 Miran meč u tihom i pristojno popunjenom "Pioniru". Dangubić krade loptu, pa diže zakucavanjem deo navijača na noge. Tajm-aut Solnok.

3' 6:3 Luki Mitroviću se igra. Zvezdin kapiten zakucao je snažno, pa i u sledećem napadu uzeo loptu i poentirao iz blizine.

- Radonjić je "skinuo" za utakmicu protiv Solnoka 11 igrača. Mesto u rotaciji dobio je Đorđe Kaplanović. Startna petorka Zvezde je Rebić, Dženkins, Dangubić, Mitrović, Marjanović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC