• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda bez šuta, a promašila pobedu!

Autor mondo.rs

Pobeda Žalgirisa u Kombank areni, 70:68. Crveno-beli nisu ubacili NIJEDNU trojku iz 19 šuteva, uključujući i pokušaj Markusa Vilijamsa uz zvuk sirene, za trijumf.

 Zvezda bez šuta, a promašila pobedu! Izvor: MN PRESS

Kako pobediti utakmicu sa 50 odsto šuta za dva poena (27/54) i NULA odsto za tri (0/19)? Još u Top 16 fazi Evrolige?

Da je u četvrtak uveče, u Kombank areni, pokušaj Markusa Vilijamsa sa osam metara, uz poslednji zvuk sirene, bio precizan - odgovor bi znali igrači i navijači Zvezde. Ali, ni tada lopta nije prošla kroz mrežicu.

Lopta se odbila o tablu, pa o obruč i završila u rukama igrača Žalgirisa, koji su pred 18.382 gledalaca vodili od početka do kraja (najviše deset razlike) i ostvarili drugi trijumf u Top 16 fazi. Bodovi osvojeni pred Delijama održaće u životu nadu prvaka Litvanije da će se boriti za četvrtfinale.

Zvezda je promašivala, grešila, ceo meč neuspešno jurila prednost gostiju i de facto se oprostila od borbe za mesto među najboljih osam. Borbenost nije bila dovoljna, kao ni 17 poena Bobana Marjanovića (10 sk) i njegov indeks korisnosti 35!

ZVEZDA - ŽALGIRIS 68:70 (13:20, 21:19, 15:14, 19:17)

Svi statistički parametri bili su na strani Zvezde, uključujući i veliku prednost u ofanzivnom skoku (17:7). Sve osim katastrofalnog šuta van linije 6,75, koji je prednost gostiju u najvećem delu utakmice činio većom od one koja je pisala na semaforu.

Žalgiris je dobio prvu četvrtinu, Zvezda naredne tri. Ipak, ritam je diktirao gostujući tim, a crveno-beli su u odlučujućim momentima imali problem da se bore sa sve jasnijim strahom od šuta sa daljine. Imali su veći broj skokova (38:36), manje izgubljenih lopti (8:17), više ukradenih lopti (10:2), više asistencija (16:10)...

Međutim...

Na prošloj utakmici na Novom Beogradu, protiv Galatasaraja, košarkaši Zvezde ubacili su tri trojke iz 15 pokušaja, a večeras su u situacijama u kojima su bili potpuno usamljeni (Blažič) u finišu kretali pod obruč, u gužvu, birajući lošije i komplikovanije rešenje.

Džejms Anderson pokazao je NBA kvalitet, ubacivši 22 poena i odgovarajući na "ofanzive" Beograđana. U naletima su nervozne crveno-bele pokretali Marjanović, Marko Tejić (2, 4 sk), Nikola Kalinić (7), Jaka Blažič (12), Markus Vilijams (9, 7 as), ali bi u odlučujućim napadima koncentracija domaćina padala...

Zvezda je odigrala meč praktično bez dvojice igrača, jer je Nemanja Dangubić u prvom poluvremenu zadobio povredu zbog koje je propustio celo drugo poluvreme. Stefan Jović nije ni bio u protokolu zbog povrede leđa.

Rasterećeni borbe za plasman u narednu rundu, igrači Dejana Radonjića posvetiće se u nastavku Top 16 faze sticanju iskustva za bitke na domaćim terenima. U borbu za četvrtfinale očigledno neće moći "iz prve", preskačući lekcije koje ove zime ne plaća skupo.

Naredna stanica: Panatinaikos u Atini, 13. februara.

ZVEZDA: Vilijams 9 (7 as, 4 ukr), Rebić, Dangubić, Mitrović 4 (7 sk), Lazić 5, Blažič 12, Kalinić 7, Marjanović 17 (10 sk), Kaplanović, Tejić 2 (4 sk), Dženkins 6, Cirbes 6.

ŽALGIRIS: Čeri 2, Lekavičijus 8 (5 sk), Gudaitis 10, Kariniuskas, Songaila 2, Jankunas 11 (8 sk), Javtokas 4, Milaknis 5, Anderson 22 (5 sk), Ulanovas 6 (5 sk).

REZULTATI 6. KOLA

GRUPA E

Galatasaraj - Makabi 94:97

Zvezda - Žalgiris 68:70

Real - Barselona 97:73

U petak:

Alba - Panatinaikos (20.00)

TABELA: Makabi 5-1, Real 5-1, PAO 3-2, Barselona 3-3, Alba 2-3, Galatasaraj 2-4, Žalgiris 2-4, Crvena zvezda 1-5.

KRAJ UTAKMICE, POBEDA ŽALGIRISA!

40' 68:70 Brzi napad Vilijamsa i Marjanovića. Žalgiris ne koristi napad, a Vilijams promašuje šut za pobedu, sa osam metara!

40' 66:70 Jankunas ubacuje slobodno bacanje. Do kraja je ostalo 37 sekundi. Zvezda ima loptu. Tajm-aut.

39' 66:69 Vilijams pogađa, a u situaciji kada trojkom može da izjednači, Blažić kreće pod prodor. Pogađa donji deo table i lopta je za Žalgiris. Zvezda je potpuno izgubila veru u šut za tri, čak i kada su njeni igrači potpuno usamljeni.

38' 64:69 Kalinić je promašio i 18. šut Zvezde za tri, a u međuvremenu je "proradio" ofanzivni skok Žalgirisa. U prošlom minutu je Gudaitis uhvatio loptu posle promašaja, sada je to uradio Ulanovas. Čeri je lako pogodio posle prodora.

37' 64:67 Vilijams ubacuje dodatno bacanje, ali je brzo Jankunas prevario Tejića, iznudio faul Užičanina i promašio dodatno bacanje. Međutim, Gudaitis je uhvatio loptu. Marjanović se vraća na teren.

36' 63:65 Vilijams pogrešno dodaje, pa se nepotrebno zatrčava u šumu igrača Žalgirisa. Zvezda propušta dva napada za izjednačenje, a Gudaitis zakucava. Potom ubacuje uz faul!

35' 61:63 Zvezda je opet u igri! Tejić snažno blokira šut Gudaitisa, a Kalinić pogađa zicer, uz faul Lekavičijusa. Žalgiris je tražio veliki tajm-aut.

34' 58:63 Tejić daje značajan doprinos u napadu, ali u odbrani plaća danak neiskustvu. U jednom napadu protivnika napravio je dve lične greške.

34' 57:63 I dalje prednost Žalgirisa od šest poena deluje bar duplo veća. Pogotovo u momentu u kojem šut za tri više i nije opcija u napadu. Još je više razloga za brigu crveno-belih to što je Anderson već ubacio 20 poena.

33' 53:59 Još jedan trzaj Zvezde. Cirbes, pa Blažič smanjuju razliku. Jankunas promašuje trojku, domaći opet kreću u napad. Na parketu je petorka Dženkins-Blažič-Lazić-Tejić-Cirbes.

31' 49:59 Konfuzan i nespretan početak četvrte četvrtine. Zvezda samu sebe pobeđuje u ovim momentima. Gudaitis ubacuje posle kontre, o tablu, a Radonjić posle manje od minuta igre traži veliki tajm-aut. Previše grešaka u manje od 60 sekundi.

31' 49:57 Poslednja četvrtina počinje poenima Džejmsa Andersona sa linije penala, zbog tehničke dosuđene klupi Zvezde. Anderson potom pogađa uz faul. Ubacio je već 17 poena. Žalgiris opet ima mirnu razliku i ide ka pobedi.

- Kraj treće četvrtine -

30' 49:53 Marjanović je održao Zvezdu u životu, a Kalinić posle kontre zakucao i opet raspevao dvoranu. Nervozni crveno-beli i dalje nemaju pogodak za tri (0/17!). Tajm-aut Žalgiris.

29' 45:53 Zvezda opet u seriji ofanzivnih grešaka. Kalinić je stao na aut liniju, Dženkins mu u kontri "dva na jedan" asistirao u noge i lopta odlazi u ruke igrača Žalgirisa.

28' 45:50 Seriju gostiju 7:0 prekida Boban Marjanović, zakucavanjem uz faul. Potom čisti sebi stranu i smanjuje razliku na pet poena.

27' 40:50 Dženkins pada, Anderson se ne osvrće, već ubacuje trojku, za najveću prednost gostiju, koji idu ka pobedi. Mučenje Zvezde u napadu se nastavlja. Mitrović promašuje 16. timski šut za tri.

26' 40:47 Javtokas lako koristi alej-up akciju i Žalgiris opet stiče sedam poena prednosti. Zvezda ponovo u seriji grešaka. Prišla je na tri poena, pa predala rivalu dva poseda.

25' 40:43 Vilijams budi dvoranu košem uz faul. Prethodno je Zvezda "basketaškom" akcijom i brzim autom iznenadila Žalgiris i odgovorila na prednost. Amerikanac promašuje dodatno bacanje. Zvezda je u igri, ali se prednost Žalgirisa od dva ili četiri poena celu utakmicu čini većom nego što realno jeste.

- Zvanična poseta je 18.382 gledaoca.

22' 36:43 Zvezda i dalje ima ogroman problem sa šutem. Vilijams je promašio dva puta sa poludistance. U međuvremenu je promašila još jednu trojku, 0/14. Žalgiris kažnjava i vraća "plus sedam".

- Zvezda za tri šutira 0%, a za dva 54 odsto, 12/42. "Bili smo spremni da igramo protiv čvrste ekipe, koja igra agresivno na svom terenu", rekao je trener Žalgirisa Gintaras Krapiskas. "Teško je igrati bez šuta spolja, moramo da počnemo da pogađamo trojke", rekao je pomoćni trener Zvezde Borko Radović.

- Kraj prvog dela. I u poslednjem napadu Zvezda promašuje šut za tri - nije pogodila nijedan od 12. Agresivnijom odbranom, zaustavila je Žalgiris u finišu prvog dela, ali je očigledno da Zvezda ne igra u ritmu u kojem je pobedila Albu.

Izvor: MONDO

Najefikasniji među gostima je Džejms Anderson sa devet poena, a među domaćima Jaka Blažič sa osam.

20' 34:39 Seriju Zvezde 6:0 prekida Lekavičijus poenima sa slobodnih bacanja, a Kalinić pravi treću ličnu grešku. Žalgiris penale šutira 10/10, a Zvezda 8/9.

20' 32:37 I dalje nema trojke Zvezde (0/11), ali čvrstvom odbranom domaći dva puta kradu loptu i smanjuju razliku. Posle Blažičevog zakucavanja, Žalgiris traži tajm-aut.



18' 28:37 Žalgiris podiže vođstvo, Anderson upisuje i svoj 9. poen, a Radonjić traži petorku koja će moći da pokrene njegov tim. U igru se vraća Blažič. Zvezda pokušava da se razmrda prvom trojkom, ali promašuje i promašuje. Trenutno šutira za tri 0/9.

17' 28:35 Rebić se vraća na klupu, a u igru ulazi Vilijams. Anderson pokazuje zašto je najbolji igrač Žalgirisa. Drugi put Litvanci vode sedam poena.

16' 26:32 Radonjić ubacuje u igru Nikolu Rebića, a on odmah greši. Loše je dodao loptu ka Dženkinsu, Anderson je presekao taj pas, dotrčao sam do Zvezdinog koša i zakucao. Tajm-aut Dejan Radonjić.

15' 23:26 Zvezda se i dalje muči sa šutem za tri poena. Lazić je završio lepu akciju dodavanjem za Dženkinsa, koji promašuje trojku za izjednačenje. 0/7 Zvezda za tri poena.

14' 21:26 Veća energija u igri Zvezde, ali Žalgiris i dalje vodi. Kalinić seda na klupu, vraća se Mitrović. Arturas Gudaitis koristi oba slobodna bacanja.

12' 17:20 Lazić pogađa posle prodora, Dženkins posle naskoka. Zvezda je zaigrala čvršću odbranu. Tajm-aut Žalgiris. U međuvremenu, pročitajte šta se dogodilo u Istanbulu!

10' 13:20 Najveća prednost Žalgirisa. Kraj prve četvrtine. Zvezdini centri Cirbes i Tejić su "zaspali", a Javtokas lako pokupio loptu i poentirao. Dejan Radonjić nije zadovoljan početkom utakmice.

- U prvoj četvrtini, Zvezda je šutirala za tri 0/6. Oslanjala se više na individualne akcije.



8' 10:14 Vilijams smanjuje razliku posle prodora. U igri je i Blažič i odmah unosi energiju u odbranu. U međuvremenu se upisao i Džejms Anderson, najbolji igrač i strelac Žalgirisa.

- Ludnica u Istanbulu! Makabi je pobedio Galatasaraj posle produžetka, trojkom Džeremija Parga uz zvuk sirene!

5' 4:10 Bolji početak gostiju. Lekavičijus pogađa sa distance, iz naskoka. Kalinić je u igri umesto Dangubića. "Ajde, igraj i bori se", peva Kombank arena. Tajm-aut.

3' 4:6 Zvezda u napadu insistira na igri pod obručem. Pogađaju Marjanović, pa Mitrović. Žalgiris precizan na početku. Gudaitis, Jankunas i Ulanovas pogađaju za vođstvo.

- Startna petorka Zvezde je: Vilijams, Dženkins, Dangubić, Mitrović, Marjanović.


20.45Haos u Istanbulu. Erceg promašuje slobodno bacanje za pobedu i utakmica Galatasareaj - Makabi odlazi u produžetak. Ove sezone do večeras nije promašio NIJEDNO slobodno bacanje u Istanbulu u Evroligi.

20.36
U dvorani je trenutno oko 15-16.000 gledalaca.

20.32
Igrači oba tima su uveliko na parketu i zagrevaju se za utakmicu.

Izvor: MN PRESS

20.26
Utakmica u Kombank areni biće 200. evroligaška za Paulijusa Jankunasa (31), krilnog centra gostiju. Žalgiris je došao u Beograd kao lider litvanske lige, sa skorom 23-1.

20.17 Crvena zvezda i Žalgiris odigrali su do večeras dva međusobna duela. Oba u sezoni 1998/99, u kojoj su se sastali u Evroligi. Žalgiris je te godine postao šampion Evrope.

Prvi duel, u hali Pionir, završen je na Božić 1999. pobedom crveno-belih. Rezultat je bio 77:69, a Zvezdin dres nosili su:

Dragoljub Vidačić, Luka Pavićević 2 (3 sk, 3 as), Igor Rakočević 8 (4/9 za dva), Stevan Peković, Jovo Stanojević, Zlatko Bolić 12 (3 sk), Vlade Divac 16 (8 sk), Oliver Popović 16 (3/8 za tri) , Milenko Topić 17 (9 sk), Nikola Jestratijević 6 (2 sk).


Drugi meč istih rivala te sezone završen je ubedljivom pobedom Žalgirisa, 91:65.

20.10 U okviru 6. kola Top 16 faze, na programu su utakmice:

u četvrtak:

Galatasaraj - Makabi
Zvezda - Žalgiris
Real - Barselona
Olimpijakos - CSKA

u petak:

Fenerbahče - Laboral Kuća
Alba - Panatinaikos
Unikaha - Nižnji Novgorod
Armani - Efes

20.05 Poput Zvezde, Žalgiris takođe ima jednu pobedu u prvih pet kola. U drugom je, kod kuće pobedio, Albu. U prošlom kolu poražen je od Barselone, uz blagu povredu svog najboljeg igrača Džejmsa Andersona.

Međutim, on će biti spreman da večeras nastupi u Beogradu.

19.55 Zvezda je tokom dana saopštila da još ima karata u prodaji i da će navijači moći da ih do početka utakmice kupe na blagajni. Očigledno je dolazak manje zvučnog imena od Reala i Galatasaraja uticao i na slabiju prodaju.

Sledeći evroligaški meč crveno-beli će igrati u Beogradu 5. marta, protiv Makabija. Četiri dana pre toga, na programu je derbi Partizan - Zvezda, u okviru 23. kola ABA lige.

19.50 U toku je prvo zagrevanje košarkaša. Radonjić je i večeras "skinuo" mladog krilnog centra Đorđa Kaplanovića, koji je u protokolu zauzeo mesto Jovića.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC