• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pionir ga ne pamti, Kinezi ga slave

Autor mondo.rs

"Kada sam pogodio prvih četiri, pet šuteva, pa završio prvu četvrtinu sa 22 poena, pomislio sam: 'OK, ovo će biti moj dan'. Na kraju sam ubacio 82", kaže novi rekorder kineske lige.

 Pionir ga ne pamti, Kinezi ga slave  Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Pre godinu dana, Erik Mekalum (27, 188 cm) igrao je u Beogradu protiv Zvezde. Nosio je dres Panioniosa i bio praćen komentarima ljubitelja NBA lige:

"To je stariji brat Si-Džej Mekaluma".

Iako je u Grčkoj već izgradio reputaciju i iako je prošle sezone bio najbolji strelac Evrokupa (20,1 poen po meču), podjednako se o njemu govorilo kao starijem bratu perspektivnog beka Portlanda i desetog pika sa NBA drafta.

U Pioniru je glatko izgubio i završio utakmicu sa samo 11 poena, a ubrzo se oprostio od Evrokupa, pa na kraju sezone i od Panioniosa. Potom je pokušao da izbori NBA ugovor na Letnjoj ligi, ali u dresu Denvera nije zadovoljio, već se opet spremio za sellidbu.

Sa četvorogodišnjim iskustvom igranja u Evropi (Baran Netanja, Hapoel Kfar Saba, Apolon Patras i Panionios) otišao je u Kinu i potpisao ugovor za Čeđang. Krajem januara, skrenuo je pažnju celog sveta, pa i novinara u SAD, iako je njegov tim tog dana izgubio od favorita, 119:129.

Erik Mekalum ubacio je te večeri 82 poena u jednoj utakmici, uz 10 skokova i četiri asistencije. Tako je oborio rekord kineske lige!

Kako je to uspeo?

"Bila je to normalna utakmica. Jednostavno sam dobro počeo, pronašao pravi ritam i krenuo kako sam zamislio. Saigrači su me 'hranili' loptama i stvarali mi dobre situacije da pogađam. Bilo je neizvesno i nije se primećivalo da sam toliko pogađao sve dok nisam u četvrtoj četvrtini potpuno preuzeo odgovornost i šutirao, šutirao... Saigrači su mi pružili priliku da imam posebno veče", ostao je skroman Mekalum.

Da li je tokom utakmice brojao?

"Na početku sam bio svestan da igram dobro i da uživam. Samo to. Znao sam da moram da igram više od drugih jer je drugi Amerikanac u ekipi - Čarls Gejns, bio povređen. Zato sam bio spreman da pokažem sve što znam. To je bilo potrebno jer smo igrali protiv lidera, Guandonga. Ubacio sam prvih četiri, pet šuteva, završio prvu četrtinu sa 22 poena i pomislio: 'OK, ovo bi mogao da bude moj dan'. Nisam pomišljao da bih mogao da postignem 82, samo to"

Mekolum
Izvor: YouTube

Šta su mu saigrači govorili?

"U jednom trenutku, sredinom treće četvrtine, počeli su da mi dovikuju: 'Samo nastavi, samo nastavi'. U četvrtoj su mi rekli da bih mogao da oborim klupski rekord. U tom trenutku samo možeš da se koncentrišeš i da igraš. Ne razmišljaš o rekordima i podvizima, već samo o tome da pobediš".

Kakav je osećaj ubaciti 82 poena, a ipak izgubiti?

"Pomešane su emocije. 'Iskidan' si jer si hteo da pobediš. Zato si i tu gde si. Deo mene je bio tužan, jer tokom meča nismo ni pomišljali da igramo protiv snažnijeg rivala. Sa druge strane sam srećan, jer sam imao zaista posebno veče. Bio sam ponosan na trud".

Kako se u Kini igraju odbrane kada je moguće na jednoj utakmici postići toliki broj poena?

"Postoji predrasuda da se ovde ne igra odbrana, ali zapravo se igra. Stvar je u tome da Amerikanci dobijaju više slobode nego u Evropi. Utakmica u Evropi traje 40 minuta, u Kini 48 i to je velika razlika. Igra u Kini je brža, ima više poseda, više prilika", objasnio je Mekalum.

Uz osmeh je odgovorio na poređenje sa rekordom Kobija Brajanta, koji je u jednoj utakmici ubacio najviše 81 poen.

"Ha, on mi je definitivno jedan od omiljenih igrača uz čije sam poteze odrastao. Džordan i on, to su mi omiljeni igrači".

I dalje mu je san da se vrati u NBA ligu.

"Nadam se da će se to dogoditi. Uživam u Kini mislim da je dobro mesto za mene. Razmotriću šta je najbolje za mene i moju karijeru, pa ću videti".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC