• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA ruši ABA ligu, ne priznaje ni Evroligu?

Autor mondo.rs

Posle nekoliko godina pasivnosti, FIBA kreće u akciju, a prva žrtva trebalo bi da bude ABA liga. Takmičenje paralelno Evroligi moglo bi da počne već naredne sezone.

FIBA se pre 15 godina prilično lako pomirila sa gubitkom najkvalitetnijeg klupskog košarkaškog takmičenja koje je imala.

Tada, 2000. godine, oformljena je ULEB Evroliga, sačinjena od klubova koji su "dezertirali" iz FIBA Evrolige i do danas to takmičenje dominira na Starom kontinentu kada je košarka u pitanju.

Naši klubovi, sticajem raznih okolnosti, u situaciji su da prolaz u Evroligu mogu da ostvare samo i isključivo kroz regionalnu, ABA ligu, čime je domaća Superliga svrstana u domen revijalnih takmičenja gde titula znači isključivo stvar prestiža.

Da li je FIBA upravo zbog toga "pikirala" projekat ABA lige kao slabu tačku ULEB sistema, pitanje je, uglavnom postoji mogućnost da na najavljenom sastanku 8. ili 9. marta u Minhenu bude raspravljano i o sudbini regionalne košarke na prostorima bivše Jugoslavije, piše "Blic".

"FIBA planira da već od naredne sezone formira sopstvenu Evroligu, pandan aktuelnoj ULEB-ovoj. Rat između FIBA i ULEB, bar što se tiče ABA lige, doživeće kulminaciju na sastanku u Minhenu 8. ili 9. marta. Kako “Blic” saznaje, FIBA će poništiti priznanje ABA lige, što je prvi veliki korak ka rušenju regionalnog takmičenja", navodi obvaj list i dodaje:

"Akcenat će se dati na povratku klubova u nacionalne lige uz prohodnost u Evropu. FIBA planira da već od oktobra 2015, sa početkom nove sezone, formira sopstvenu Evroligu, pandan aktuelnoj ULEB-ovoj. U takvom rasporedu snaga Jadranska liga postaje višak, nepotrebno takmičenje, pa i sudije, recimo, više neće moći da dele pravdu na mečevima ABA lige, jer oni sude i na Svetskim i Evropskim prvenstvima koji se igraju pod patronatom FIBA".

Najavljeni sastanak biće održan za manje od mesec dana. Ukoliko sve ove najave i obistine, biće zanimljivo videti kako će se ovog puta pozicionirati KSS i da li će srpska košarka u toku ovih novih potresa uspeti da reuspostavi međunarodni uticaj koji je imala decenijama i koji već dugo nema.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC