• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda opet ispustila PAO!

Autor mondo.rs

Crveno-beli gubili u Atini 22 razlike, pa poveli u finišu, ali još jednom nisu "dokrajčili" šampiona Grčke.

 Zvezda opet ispustila PAO! Izvor: MN PRESS

Počeli su u nokdaunu, podigli se, uzvratili udarac favoritu i umalo ga oborili na patos. Međutim...

Košarkaši Zvezde gubili su od Panatinaikosa 22 poena razlike na početku druge četvrtine (28:6) i na kraju ispustili pobedu!

Posle katastrofalnog starta, vratili su se u igru, pa četiri minuta pre kraja poveli 65:60 i imali posed. Međutim, od tog momenta pa do kraja meča nijednom nisu pogodili iz igre.

Markus Vilijams bacio je loptu iz auta u ruke domaćinu i tako je započeta serija Panatinaikosa, kojom je rešeno pitanje pobednika. Dijamantidis je ubacio trojku, Janković uhvatio važan ofanzivni skok, a crveno-beli do kraja postigli još samo četiri poena.

Iako su PAO dočekao poslednji minut sa pet poena prednosti (70:65), Vilijams je imao šansu da teškim šutem odvede meč u produžetak. Međutim, kao i prošle nedelje, protiv Žalgirisa, nije pogodio uz zvuk sirene...

PANATINAIKOS - ZVEZDA 74:69 (26:6, 11:23, 15:22, 22:18)

Neuspehom u dvorani OAKA, pred nekoliko okačenih hrvatskih zastava, tim Dejana Radonjića praktično je izgubio šansu za plasman u četvrtfinale Evrolige. Sada ima skor 1-6.Sa druge strane, Panatinaikos je još jednom odbranio domaći teren i završio "prvi krug" Top 16 runde sa pet pobeda i dva poraza.

Činjenica da su odigrali egal utakmicu protiv šestostrukog prvaka kontinenta, da su pokazali zube i karakter, biće večeras nedovoljna uteha crveno-belima. Potrošili su ogromnu energiju da nadoknade sve što su propustili u prvoj četvrtini (šest poena, devet izgubljenih lopti, šut za tri 0/10), a potom stali nadomak velike pobede.

U prvih deset minuta, nistu postojali ni na jednoj strani terena. U drugoj deonici, Čarls Dženkins (17 p) pokazao je da se neće pomiriti sa katastrofom, a saigrači su na njegovu energiju reagovali čvršćom odbranom. Serijom 17:2, Zvezda se pred pauzu primakla na samo "minus četiri" (33:29).

U trećoj deonici, na parket je posle četvrtine odmora istrčao Boban Marjanović (17 p) i potvrdio zašto je jedan od najdominantnijih igrača Evrope. Teško je prebrojati koliko je puta zakucao i "odvukao" Zvezdu u neizvestan finiš.

U poslednjih deset minuta, crveno-beli su se nekoliko minuta mučili izjednače i to su uspeli pet minuta pre kraja. Dženkins je igrao utakmicu sezone i teškim pogocima nagovestio pobedu Zvezde, koje su se tri minuta (60:65) pre kraja uplašili svi u uveliko tihoj dvorani.

Međutim, tada je Dimitris Dijamantidis još jednom pokazao veličinu, preuzeo odgovornost i trojkom za izjednačenje (65:65) sačuvao ekipu. Dejan Radonjić gestikulirao je igračima da se smire i da igraju sa manje tenzije, ali...

Zvezda je još jednom ostala bez šampionskog skalpa.

Crveno-beli su nastupili bez povređenih Jovića i Dangobića i još jednom nadskočili protivnika (47:31). Istovremeno izgubili su čak 20 lopti (PAO 8) i ukrali samo četiri (PAO čak 16!).

Ni u petak uveče Zvezda nije imala dobro šutersko veče (3/18 za tri), ali je bar Markus VIlijams u drugoj četvrtini prekinuo niz od čak 29 uzastopnih evroligaških promašaja crveno-belih van linije 6,75.

Porazom u Atini, ekipa Dejana Radonjića produžila je svoj najduži niz poraza ove sezone na tri utakmice (Žalgiris, Krka, PAO). Sledeće nedelje neće igrati evroligaški meč zbog završnice Kupa Radivoja Koraća, a u sledećem kolu Top 16 faze gostovaće Realu, 26. februara.

PAO: Haralampopulos, Sloter 16, Bokoridis, Janković 6 (4 sk), Focis 3 (5 sk), Nelson 7, Mavrokefalidis 6, Dijamantidis 11 (3/8 za tri, 10 as), Gist 12 (5 sk), Batista 13, Blums, Papajanis.

ZVEZDA: Vilijams 10 (2/7 za tri, 7 izg), Rebić, Dangubić, Mitrović 8 (9 sk), Lazić 2, Blažič 2, Kalinić 2 (4 as), Marjanović 17 (10 sk), Tejić 7, Dženkins 17, Jović, Cirbes 4 (9 sk).

Pratite meč u tekstualnom prenosu na MONDU.

40' 74:69 Vilijams za malo promašuje trojku za produžetak, Panatinaikos istrčava kontru i pobeđuje. Velika šteta!

40' 72:69 Jankovićodmah faulira Vilijamsa i šalje ga na liniju penala. Do kraja 47 sekundi.

40' 72:67 Janković ofanzivnim skokom možda i rešava utakmicu! Lazić ga je faulirao nakon što je uhvatio loptu, a sin Zvezdine legende potom iskoristio oba slobodna bacanja. Minut do kraja.

39' 70:67 Dženkins čuva nadu Zvezde, još jednom. Ubacio je dva bacanja. Do kraja minut i 18 sekundi.

39' 70:65 Sloter kažnjava grešku i Panatinaikos serijom 8:0 opet preuzima vođstvo. Sada se i Dijamantidis razigrao. Kažnjava nesigurnost Zvezde. Minut i po do kraja. Pre dva minuta Zvezda je vodila pet poena i imala loptu.

38' 65:65 Dijamantidis ubacuje trojku i kažnjava sada zbunjene goste. Radonjić smiruje ekipu, pa traži tajm-aut.

37' 62:65 Jeftina greška Zvezde. Vilijams je predao Panatinaikosu loptu posle auta, a Sloter pogodio posle kontre, uz faul Kalinića. Kao da panika hvata crveno-bele i strah od velike pobede.

37' 60:65 Kalinić pogađa sa vrha kapice, za najveću prednost Zvezde! PAO odmah gubi loptu,  Janković faulira Kalinića. To je njegova četvrta lična greška. "Zeleni" su ispunili bonus.

36' 60:63 Dženkins igra partiju sezone! Pogodio je polaganje uz faul, pa ubacio dodatno slobodno bacanje. Postigao je 15 poena. Tajm-aut. Marjanović se vraća u igru posle pet minuta odmora.

35' 60:60 Dženkins je opet pronašao ritam! Sada pogađa trojku preko ruke čuvara, za novo vođstvo Zvezde. Na drugoj strani, Focis pogađa trojku o gornji deo table (!?). Imaju li Beograđani snagu za borbu do kraja?

33' 57:55 Nelson pogađa uz faul, pa koristi slobodno bacanje. Tejić seda na klupu, a opet je u igri Mitrović.

32' 52:53 Zvezda vodi! Tejić zakucava posle kontre! Odmah potom i Dženkins ubacuje težak šut, u poslednjem sekundu, za 54:55!

31' 52:51 Zvezda u velikom problemu sa faulovima. Mitrović i Tejić imaju po četiri lične.

- Kraj treće četvrtine. I ovu je Zvezda dobila, 22:15. I ova je završena šutem Demarkusa Nelsona uz zvuk sirene, ali je ovog puta promašio. Marjanović je drugu presedeo, a drugu odigrao perfektno i predvodio ekipu u praktično svakom napadu. Ubacio je 17 poena, uz devet skokova.

Zvezda je u drugoj i trećoj četvrtini primila zbirno poena kao u prvoj - 26.

30' 52:51 Lazić pod faulom zaglavljuje loptu pri polaganju, uz nedosuđeni faul. Potom Marjanović ne koristi bacanja za izjednačenje. Ubacuje drugo.

28' 50:48 Zvezda propušta i drugi napad za izjednačenje ili vođstvo. Potom Mitrović faulira Mavrokefalidisa i seda na klupu zbog četiri lične. Lazić potom asistira Marjanoviću za zakucavanje.

27' 47:46 Nastavlja se serija Zvezde! PAO ne može da zaustavi Marjanovića u ovim momentima. Imali su crveno-beli i napad za vođstvo, ali su domaći "skupili" odbranu oko centra, a njegovo dodavanje ka Kaliniću je presekao Nelson. Serija Zvezde 14:1.

27' 47:44 Zvezda se primakla na tri poena zaostatka! Marjanović "popravlja" promašaj Kalinića i primorava Duška Ivanovića da traži tajm-aut. Ovako blizu rivalu Zvezda nije bila od drugog minuta.

26' 47:42 Kakvu odbranu igra Panatinaikos. Perfektno je skautirala rivala. Uprkos greškama Blažiča, Zvezda uspeva da priđe na "minus sedam". Marjanović potom zakucava za "minus pet". Crveno-beli počeli su da pogađaju iz reketa.

23' 45:32 Janković ubacuje prve poene na utakmici, trojku posle neshvatljive greške Jake Blažiča. PAO opet vodi dvocifrenom razlikom, a Radonjić traži tajm-aut. Njegov tim izgubio je na početku drugog poluvremena već tri lopte. Kao na startu prvog.

22' 42:32 Vilijams ubacuje drugu trojku na utakmici i opet smanjuje razliku na ispod deset poena (41:32). Na drugoj strani, Janković se muči da sačuva Kalinića i pravi treću ličnu grešku.

21' Drugo poluvreme za Zvezdu počinju Vilijams, Blažič, Kalinić, Mitrović i Marjanović. Tejić je na klupi zbog tri lične greške.

Kolika razlika između dve četvrtine! PAO je prvu dobio 26:6, a Zvezda drugu 23:11. U drugoj deonici, crveno-beli nisu izgubili NIJEDNU loptu, a u prvoj čak DEVET. U drugih deset minuta ubacili su i trojku, posle čak 29 evroligaških promašaja. To je uradio Markus Vilijams.

Na početku druge četvrtine, Gist je pogodio za "plus 22" (28:6), a devet minuta kasnije, Jaka Blažič ubacio posle kontre za samo "minus četiri" (33:29). U međuvremenu, Zvezda je u jednom trenutku kreirala seriju 17:2. Kako se vratila u meč? Bez Bobana Marjanovića u igri i agresivnom odbranom petorke Vilijams - Dženkins - Lazić - Tejić - Cirbes.

Čak i u poslednja dva napada Zvezda nije mogla da odigra bolju odbranu, ali su Nelson i Batista ipak pogodili.

Najefikasniji u oba tima je Džejms Gist, strelac 11 poena. Goste je trgao iz letargije Čarls Dženkins, sa sedam poena.

Domaći šutiraju za tri 4/13, a gosti 1/12. Zvezda je završila poluvreme sa većim brojem skokova (23:18) i čak šest izgubljenih lopti više (9:3).

- Poluvreme -

20' 37:29 Sada se bore oba tima. Cirbes je posle ofanzivnog skoka izbacio loptu u aut. U poslednjoj sekundi poluvremena, Nelson preko dva para ruku (Mitrović, Kalinić) pogađa uz zvuk sirene za dva.

19' 33:29 Jaka Blažič pogađa posle kontre i smanjuje razliku na samo četiri poena! Duško Ivanović traži tajm-aut.

17' 30:23 Trojka! Markus Vilijams prekida seriju od 29 uzastopnih promašaja za tri. Tejić mu pomaže i sada je razlika mnogo prihvatljivijih sedam poena. Petorka Vilijams - Dženkins - Lazić - Tejić - Cirbes zaigrala je čvrstu odbranu i vratila se u meč. Zvezda je kreiurala seriju 17:2.

15' 30:18 Dženkins budi Zvezdu. Uz pomoć Cirbesa smanjuje razliku na "minus 14". Tajm-aut Duško Ivanović. Posle pauze, Vilijams koristi dva slobodna bacanja.

14' 30:13 Otpor domaćinu pruža Čarls Dženkins. Poenima uz faul zaokružio je mini-seriju Zvezde 7:0. Prekida je Demarkus Nelson, koji je u međuvremenu prvi put zaigrao protiv svog prethodnog kluba.

11' 28:8 Gist ubacuje svoj 11. poen, za "plus 22" (28:6). Marjanović je na klupi, Cirbes u igri. Radonjić u neverici gleda ka klupi. Dženkins ubacuje polaganje, a on širi ruke.

10' 26:6 Kraj prve četvrtine. Rezultat jednostavno oslikava šta se događa na parketu. To samo potvrđuju i brojke. Zvezda šutira za tri 0/8 (26. uzastopnih promašaja u Evroligi) i već je izgubila devet lopti.

9 26:6 Tajm-aut Radonjić.

8' 23:6 I večeras protivnička "četvorka" igra sjajno protiv Zvezde. Gist je ubacio trojku. To je njegov deveti poen. U međuvremenu, za Zvezdu su pogodili Marjanović i Dženkin, koji je brzo još jednom poklonio loptu rivalu.

7' 18:2 Zvezda je oterana od koša i potpuno dezorijentisana. Sloter je kaznio trojkom, a ona u sledećem napadu izgubila i sedmu loptu u napadu.

6' 13:2 Gist još jednom pogađa. Zvezda je u prošlom kolu šutirala za tri 0/19, a večeras je počela sa 0/6! Radonjić rotira igrače. Izvodi Vilijamsa, pa ga brzo vraća u igru.

5' 9:2 Luka Mitrović teškom mukom ubacuje prve poene za Zvezdu. Promašio je polaganje, pa ubacio posle ofanzivnog skoka. Crveno-beli su već izgubili šest lopti.

4' 7:0 Dijamantidis ubacuje trojku i Dejan Radonjić traži tajm-aut. Zvezda je potpuno zbunjena. Nije stvorila nijednu akciju za šut, a posle pauze niije uspela ni da izvede loptu. Tejić je izašao, Mitrović ušao.

3' 4:0 Gist "otvara" utakmicu zakucavanjem i polaganjem. Zvezda igra konfuzno u napadu na početku. Za tri minuta izgubila je tri lopte.

' Greške na početku na obe strane. Marjanović poklanja loptu, a Kalinić je krade Dijamantidisu. Zanimljivo je da će ga on čuvati.

Kao i prošle sezone, Evroliga je i u 2015. spojila Panatinaikos i Crvenu zvezdu Telekom. U petak uveče, u Atini odigraće poslednji meč 7. kola Top 16 faze.

Na istom mestu, u hali OAKA, ekipa Dejana Radonjića pokazala je u decembru 2013.  "zube" šampionu Grčke i propustila šansu da pobedi. Veliku priliku da obori na pleća šestostrukog prvaka Evrope, crveno-beli propustili su i mesec ranije, kada se Demarkus Nelsonokliznuo u odlučujućem napadu.

Moguće je izvući nekoliko paralela između tih mečeva i večerašnjeg duela.

Nelson je prošlog leta "naplatio" dobre igre i reputaciju koju je stekao u dresu Zvezde, prešavši baš u PAO. Sada je jedan od najvažnijih igrača ekipe, o čemu je u razgovoru za MONDO govorio i njegov saigrač Vladimir Janković, sin pokojne legende Crvene zvezde, Slobodana Jankovića.

Pretprošle kalendarske godine, Zvezda je porazom od Panatinaikosa izgubila šansu da se plasira u Top 16 fazu. Sada je deo tog, elitnog društva, ali je skor 1-5 dovodi u sličnu situaciju, da bi trijumfom mogla da zadrži bar teoretske šanse za plasman.

Zadatak crveno-belih otežali su i problemi sa povredama. U Atinu su otputovali bez Stefana Jovića i Nemanje Dangubića, koji su propustili i prošlo kolo ABA lige, u kojem je Zvezda doživela prvi "jadranski" poraz, od Krke.

"Ne mogu sada da im menjam filozofiju. Spremamo se takmičarski, bez obzira na to protiv koga igramo", rekao je Dejan Radonjić pred put u Atinu.

Šta mislite, ko će pobediti?


Pratite meč u tekstualnom prenosu na MONDU.

20.44 Malo je iznenađenje i boravak Nemanje Dangubića na klupi. Da li će zaigrati?

20.42 Dejan Radonjić uvrstio je u startnu petorku Marka Tejića, umesto kapitena Luke Mitrovića. Utakmicu će početi: Vilijams, Blažič, Kalinić, Tejić, Marjanović. Starteri Panatinaikosa su: Dijamantidis, Sloter, Janković, Gist i Batista.

20.33 Ovo će biti poslednji meč 7. kola u Grupi E. Sedmicu je definitivno obeležio senzacionalni trijumf Albe na gostovanju Makabiju. Real je kod kuće savladao Žalgiris njegovim oružjem.

20.27 Prošli meč dva tima u Atini obeležili su incidenti. Navijači Panatinaikosa dočekali su goste ustaškim parolama i raširenim majicama navijačke grupe "Delije Sever".

20.21 Zvezda i Panatinaikos odigrali su osam međusobnih mečeva. Beogradski crveno-beli pobedili su samo jednom, u sezoni 1969/70.

20.15 Bratski odnosi navijačkih grupa Zvezde i Olimpijakosa, povećali su bezbednosni rizik utakmice. Beogradski klub saopštio je dva puta da neće voditi svoje pristalice, a domaćin je očigledno takođe ozbiljno shvatio zadatak.

Iza Zvezdine klupe raširena je velika sigurnosna mreža, kao kada Panatinaikosu gostuje Olimpijakos, najljući rival.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC