• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda marširala Istanbulom!

Autor mondo.rs

Demonstracija sile crveno-belih u hali "Abdi Ipekči", za pobedu nad Galatom 91:68 i treći trijumf u Top 16 fazi!

 Zvezda marširala Istanbulom! Izvor: MN PRESS

Zvezdin san o plasmanu u četvrtfinale Evrolige i dalje je živ, iako i dalje jako maglovit!

Ekipa Dejana Radonjića popravila je u četvrtak evroligaški skor na 3-7, praktično rutinskom pobedom nad Galatasarajem.

Dugo iščekivana utakmica, odigrana na mestu gde je jesenas ubijen navijač crveno-belih Marko Ivković Jagoda, podsetila je svojim tokom na mnoge "jadranske" mečeve Zvezde ove sezone.

Pitanje pobednika praktično se nije ni postavljalo!

GALATASARAJ - CRVENA ZVEZDA 68:91 (16:21, 19:31, 16:15, 17:24)

Blef Ergina Atamana nije upalio. Nije ni mogao da upali, iako je trener domaćina - suprotno svojoj najavi - izveo na teren najjači tim od početka, uključujući i Sinana Gulera. Naspram sebe, igrači Galate imali su raspoložene i još jednom potpuno koncentrisane košarkaše Zvezde, koji nisu dozvolili da budu iznenađeni.

Kontrolom utakmice od početka do kraja, još jednom odličnom ofanzivnom predstavom (28/45 za dva, 9/20 za tri), crveno-beli dali su konkretnu potvrdu reči svog trenera, koji je nekoliko puta najavio da će njegov tim biti spreman kada bude najvažnije, misleći na april.

I zaista, dok mart odmiče - Zvezda zaista izgleda sve bolje. Trijumfom u Istanbulu prvi put je osvojila evroligaške bodove "na strani" od početka decembra i gostovanja Valensiji. Treći put ove sezone!

Konstantno borbeni Jaka Blažić postigao je u Istanbulu najviše poena (19, 3/3 za tri) protiv brojčano limitiranog domaćina, ali je teško konstatovati da je samo Slovenac bio lider tima.

Na početku su više od drugih "povukli" Markus Vilijams (5 as) i Boban Marjanović (14 p, 9 sk), zatim su ih odmorili i sjajno odmenili Maik Cirbes (12 p) i Stefan Jović (1 p, 8 as), uz odličnu i konstantnu igru takođe dvocifrenih Mitrovića (12 p), Kalinića (11 p) i Dženkinsa (14), koji je u jednom trenutku dobio snažan udarac u nos.

Zvezda je "otvorila" meč sjajnom igrom u reketu, pogodivši čak šest od prvih osam šuteva. Kada je Galata pokušala da zaustavi igru Beograđana pod obručem, oni su kažnjavali zonsku odbranu "rešetajući" rivala iz daljine. Primera radi, Dženkins je promašio tek četvrti pokušaj za tri!



Galatasaraj je samo u nekoliko navrata nagovestio da bi mogao da izbegne neizbežno. Međutim, kada je bilo najvažnije, Radonićev tim je "stezao" odbranu i ofanzivnim skokovima (10) nalazio način da obuzda rivala i sačuva prednost.

Upravo tako - ofanzivnim skokom - Luka Mitrović je obuzdao poslednji nalet domaćina, uhvativši loptu posle promašaja snalažljivog Dženkinsa i položivši je u obruč za 62:51. U toku je bio 29. minut i razlika do kraja nije spuštena na manje od "plus 11".

Naprotiv, rasla je i do "plus 26", kada se (u 34. minutu) Blažičevim zakucavanjem učinilo da će domaćin biti rezultatski ponižen slično kao i prošle nedelje. Međutim, i gosti su do kraja "skinuli nogu sa gasa", pa su Pocijus (13 p), Erceg (11 p) i saigrači uspeli da ublaže poraz.

Navijači Galate pevali su u finišu i pokazali da su uz ekipu i kada je teško. A, večeras im je definitivno bilo teško, jer je neizbežno reći i da je ovaj meč - kao i prethodni - za veliki deo navijača bio više od košarke. I Zvezda je pobedila.

Drugim trijumfom nad Atamanovim timom, u četvrtom ovosezonskom duelu, crveno-beli su sačuvali pravo da razmišljaju o pokušaju da se domognu plasmana među najboljih osam. Ostvarenje tog plana i dalje je jako teško, zavisi i od drugih ekipa i trenutno ne bi trebalo da bude u prvom planu.

Za razliku od priče o kalkulacijama, lakše je sigurno konstatovati da je pred Zvezdom i njenim navijačima slatkih mesec dana, tokom kojih će odigrati četiri sigurne evroligaške utakmice.

Prva sledeća zakazana je za 19. mart, u Kombank areni, protiv Barselone.

GALATASARAJ: Karter 7 (4 sk), Jang 10 (5 sk), Micov 7 (1/2 za dva), Erceg 11 (2/6 za tri), Gonlum 2, Pocijus 13, Nikolov 6 (4 sk), Guler 6, Arar 4, Ural 2.

TIMSKI: Šut za dva 19/40, šut za tri 7/18, 27 skokova (8 of. - 19 def), 11 asistencija, 6 ukradenih i 15 izgubljenih lopti.

ZVEZDA: Vilijams (4 sk, 5 as), Rebić, Dangubić 8, Mitrović 12 (7 sk), Blažič 19 (3/3 za tri), Kalinić 11, Marjanović 14 (9 sk), Kaplanović, Tejić, Dženkins 14 (4/6 za tri), Jović 1 (8 as), Cirbes 12.

TIMSKI: Šut za dva 28/45, šut za tri 9/20, 34 skoka (24 def, 10 of), 25 asistencija, 10 ukradenih lopti, 11 izgubljenih.



IZ MINUTA U MINUT:

- KRAJ UTAKMICE, UBEDLJIVA POBEDA ZVEZDE - 68:91!

39' 65:89 Dangubić pogađa još jednu trojku za Beograđane. Preostalih minut i po brzo će isteći.

38' 65:86 Pobeda srpskog tima odavno je osigurana. Navijači Galate sada pevaju himnu i pokazuju da su uz tim i u ovakvim, jako teškim situacijama.

37' 60:84 Još jedna trojka Dženkinsa i još jedno polaganje Blažiča posle ukradene lopte.

35' 58:79 Serija poena Pocijusa, pa pogodak iz naskoka Nemanje Dangubića. Među domaćima se upisuje i Ege Arar. Ataman je sada izveo najjaču postavu iz igre. Tajm-aut.

34' 51:77 Blažič zakucava posle kontre i utišava dvoranu. Sve ide u Zvezdinu korist u ovim trenucima.

33' 51:75 Blažič je u seriji! Pogodio je i dvojku, posle perfektnih šuteva za tri poena (3/3). Odmah potom, Dangubić je pogodio uz faul, a zatim i sa linije penala. Nova maksimalna prednost.

31' 51:70  Mitrović odlučan u odbrani, Blažič odličan u šutu za tri poena. Zvezda opet vodi mirnih 19 razlike!

- KRAJ TREĆE ČETVRTINE - 51:67

Ipak značajna razlika u korist crveno-belih, iako je domaćin u jednom momentu prišao na "samo" devet poena zaostatka.

30' 51:67 Nakon kraće pauze zbog Dženkinsovog izlaska, Jović u poslednjem napadu proigrava Blažiča, a on iz ćoška ubacuje trojku, uz zvuk sirene! Izuzetno važan pogodak!

30' 51:64 Žestok i nehajni udarac Janga. Dženkins je morao da izađe iz igre jer mu krvari nos.

29' 51:62 Srećno i spretno Zvezda čuva dvocifrenu prednost. Dženkins prihvata ničiju loptu, a njegov promašaj uz zvuk sirene "kupi" Luka Mitrović i pogađa. Potom Dangubić krade loptu Galati, a Micov pravi četvrti faul.

28' 49:58 Stala je Zvezda u napadu. Posle četvrtine u kojoj je postigla čak 31 poen, sada sve teže pronalazi rešenje. Erceg i Jang dovode domaćina na jednocifren zaostatak. Marjanović je fauliran i odlazi na liniju penala.

25' 47:58 Galata je istrčala na drugi deo utakmice sa željom da se pre svega bori. To i radi i sada prilazi trojkom Zorana Ercega na "minus 11". Tajm-aut Dejan Radonjić. Serija domaćih 9:2.

24' 40:56 Vilijams "steže" u odbrani i baca "tačdaun" dodavanje ka Mitroviću, čiji promašaj "popravlja" Blažič, za 56:38. Zvezdin prvi plejmejker izlazi iz igre, na parketu je Jović.

22' 38:54 Drugo poluvreme poenima otvara Zoran Erceg, dalekom trojkom. Na drugoj strani, odmah poentira Luka Mitrović. Kapiten Zvezde još nije promašio večeras (5/5 za dva).

- POLUVREME -  35:52 -



Cifre večeras odlično pokazuju kako su crveno-beli odigrali prvi deo: Otvorili su utakmicu šutem za dva 6/8, Čarls Dženkins "povezao" je tri trojke i promašio tek četvrti pokušaj.

U prvoj četvrtini, ekipu je nosio duo Vilijams (5 as) - Marjanović (8, 4 sk), a kada su seli na klupu odmenili su ih Jović (1 p, 4 as) i Maik Cirbes (8 p, 1 sk). Galata na početku nije uspevala da brani reket (7 ofanzivnih skokova Zvezde), a kada je tome posvetila veću pažnju - ostavila je "brisan" prostor oko linije 6,75, što su Beograđani kažnjavali (5/10 za tri).

U prvih 20 minuta, Zvezda je sakupila 16 asistencija, naspram samo pet Galatsaraja. Pad je doživela samo krajem prve i početkom druge deonice, ali je već od 12. minuta počela da podiže razliku do maksimalnih "plus 20", u 19. minutu.

Galatasaraj je počeo meč u najjačem sastavu, uprkos najavama Ergina Atamana da neće biti tako. Dejan Radonjić je održavao ritam čestim izmenama, a njegovi napadački najubotiji igrači su Dženkins i Kalinić, sa po 11 poena.

Među domaćima, po osam su ubacili Patrik Jang i Martinas Pocijus.

20' 35:52 Prvi deo završava se odličnom odbranom Beograđana. Igrači su otišli na odmor, posle poluvremena koje je Zvezda odigrala skoro perfektno.

20' 35:52 Posle tajm-auta - nova trojka Zvezde! Marjanović pronalazi pod košem Vilijamsa, a on je šalje u ćošak, gde je precizni Kalinić. On i Dženkins najbolji su strelci, sa po 11 poena. Crveno-beli za tri šutiraju 4/9. Tajm-aut Ergin Ataman.

20' 35:49 Opuštanje Zvezde domaćin kažnjava serijom, kojom smanjuje razliku na 14 poena. Jang je naskočio u reketu, pogodio, a Dejan Radonjić tražio tajm-aut na manje od 40 sekundi do pauze.

19' 27:47 "Plus 20"! Vilijams se igra u Istanbulu! Asistirao je Mitroviću za fenomenalno zakucavanje iz trka! I Amerikanac je sakupio četiri asistencije, kao i Jović.

18' 27:45 Dženkins krade loptu, pa pogađa uz faul. Kalinić zatim sa linije penala postavlja novu maksimalnu razliku, "plus 18".

17' 27:41 Pocijus sa linije penala prekida seriju Zvezde, na kratko. Na drugoj strani odmah pogađa Mitrović. Na terenu su opet Vilijams i Marjanović, a na zasluženi odmor otišli su Jović i Cirbes.

16' 25:39 Serija Zvezde 7:0, a Jovićeva četvrta asistencija. Praktično uzastopna. Ovog puta, dodao je Kaliniću za koš. Nova najveća prednost. Tajm-aut Ergin Ataman.

14' 25:37 Dženkins pogađa i treću trojku iz isto toliko pokušaja! Sada je pogodio iz ćoška. I ova Zvezdina postava nalazi ritam. Jović opet dodaje do Cirbesa, a on snažno zakucava, za novu najveću prednost.

13' 23:32 Još jedna trojka Dženkinsa. Galatasaraj kombinuje odbranu, a Amerikanac je to kaznio. Odmah potom, domaćin ne uspeva da za osam sekundi prenese loptu i lopta pripada Zvezdi. Cirbes takođe "ulazi u meč".

12' 21:27 Jović pronalazi ritam. Pogodio je slobodno bacanje, pa poslao loptu kroz odbranu Galate za Cirbesa. Nemac snažno zakucava. Dangubić izlazi iz igre, a ulazi Kalinić.

11' 19:24 Džastin Karter ubacuje trojku, Čarls Dženkins odgovara. Na momenat je razlika bila dva poena.

- Kraj prve četvrtine - 16:21

Zvezda je odlično počela i stekla dvocifrenu prednost, pre nego što su VIlijams i Marjanović seli na klupu. Te izmene su se osetile i na semaforu, na kojem je Galatasaraj počeo da "topi" za sada maksimalnih "plus 11" u korist Beograđana.

U dvorani je mirna atmosfera - ispunjena je oko 50 odsto ukupnog kapaciteta od 12.000 mesta.

U prvih 10 minuta, Zvezda je o"tvorila" utakmicu šutem za dva 6/8 i sa čak šest ofanzivnih skokova.

10' 16:21 Galata koristi odsustvo Vilijamsa i Marjanovića. Serijom 7:2 približila se na pet poena razlike. Na terenu je i Dangubić, a za domaće je zaigrao Pocijus.

- brza utakmica, sa malo prekršaja. Zvezda je napravila tri, a Galatasaraj nijedan.

8' 13:21 Galata se probudila i prišla na 13:19.. Erceg pogađa prvu trojku. Jović i Cirbs su na parketu, VIlijams i Marjanović na klupi. Nemac pogađa u "buketu" protivnika i primiruje nalet domaćina. Izašao je i Blažič, ušao Dženkins.

6' 10:19 Zakuvalo se i igra se jako brzo. Blažič je krenuo na polaganje, a Jang ga zaustavio snažnom blokadom. Lopta je brzo došla u Zvezdin reket, gde je Erceg položio u obruč. Prvi tajm-aut.

6' 6:17 Zvezda ubacuje i prvu trojku, iz prvog pokušaja crveno-belih. Pogodio je Jaka Blažič, za 15:4. Na drugoj strani ponovo pogađa Guler, ubacio je svih šest poena za domaće.

4' 4:12 Lepa prednost Zvezde. Marjanović pogađa iz odbojke, pa Kalinić ostaje potpuno usamljen. U hali je oko 5-6 hiljada ljudi. Mitrović je izašao zbog dva faula, ušao je Tejić.

3' 2:8 Dobar početak Zvezde. Posle dve kontre stiče vođstvo 6:0. Na drugoj strani odgovara Guler ulazom.

1' 0:2 Prve poene beleži Luka Mitrović.

- UTAKMICA POČINJE

18.57 Za Zvezdu počinju VIlijams, Blažič, Kalinić, Mitrović, Kalinić.

18.55 Dakle, Ataman definitivno nije govorio istinu u sredu. Njegov tim igraće u najjačem sastavu, što je i očekivano - Guler, Karter, Micov, Erceg, Jang.

18.45 Kadrovi tokom zagrevanja ekipa ne ukazuju na to da će tribine biti pune. Za sada je u hali mirno.

18.40 Sudeći prema snimku "okačenom" na zvanični Twitter profil Galatasaraja, turski tim istrčao je na zagrevanje u najjačem sastavu. Dakle, i sa Gulerom, koji nije bio najavljen za utakmicu.




Zvezda je pre nedelju dana savladala Makabi - prvaka Evrope, a Galatasaraj je u ponedeljak herojski pobedio svog najvećeg rivala - Fenerbahčea. I to sa samo šestoricom igrača.

U danima pre utakmice, Ataman je rekao da njegovom timu Evroliga više nije prioritet posle šest "vezanih" poraza i da će svu energiju usmeriti ka domaćem prvenstvu, u kojem zauzima peto mesto. Rekao je i da kapiten Sinan Guler neće igrati, a ostaje da se vidi da li će oporavljeni Martinas Pocijus i Ender Arslan takođe biti deo tima.

"Činjenica je da imamo mali roster, a sa upravom kluba je 'pao' dogovor da nam fokus bude na turskom šampionatu. Ne smemo da rizikujemo da se bilo ko povredi, a morao i da se štedimo za iskušenja u ovom takmičenju", rekao je Vladimir Micov, srpski igrač u dresu Galate za dnevni list "Sport".

On je najavio da će crveno-belima biti suprotstavljen "šareni" tim.

"Sigurno će večeras protiv Zvezde više minuta dobiti mladi igrači i juniori koji rade sa nama. Jednostavno je to tako. Imamo mnogo problema, posle odlaska Aroja praktično i nemamo plejmejkera. Naravno, to ne znači da se predajemo unapred, ali ponavljam - naš prioritet do kraja sezone je rezultat u prvenstvu Turske", dodao je Micov.

Iako i u Zvezdi govore da nisu opterećni borbom za plasman u četvrtfinale (u kojoj i dalje imaju teoretsku šansu) i iako je Dejan Radonjić najavio da će crveno-beli igrati Evroligu do kraja za navijače, nema dileme da će Beograđani pokušati da iskoriste svaku priliku.

Trenutno, tabela Grupe E Top 16 faze Evrolige izgleda ovako: GRUPA E: Real 8-1, Barselona 6-3, Makabi 6-3, PAO 5-4, Alba 4-5, Žalgiris 3-6, Zvezda 2-7, Galatasaraj 2-7.



Crveno-beli otputovali su u Istanbul bez Branka Lazića, koji je praktično van treninga još od sredine februara. Ostatak ekipe je spreman i doputovao je u dvoranu, uz velike mere opreza policije.

Prema informacijama iz Turske, ovog puta je Zvezdina ekspedicija zvanično dočekana i na aerodromu, a sve vreme borabka u tamošnjem najvećem gradu ima pratnju i obezbeđenje policije.

Nema dileme, organi reda moraće da budu na oprezu i u hali, gde će Beograđani sigurno biti dočekani uvredama i provokacijama. Galata je ove zime dočekana u Kombank areni ubacivanjem nekoliko svinjskih papaka, ali su dobar rad "bezbednjaka" i samokontrola  Zvezdinih navijača omogućili da utakmica protekne u apsolutno sportskom tonu.

Da li će tako biti u Abdi Ipekči?

"Što se tiče onoga što beogradski klub očekuje u dvorani - verujem da će sve biti maksimalno sportski, fer i korektno. Naravno, sigurno će biti nekih pogrdnjih skandiranja, ali na to ne može da se utiče. Najbitnije je da ne bude incidenata i siguran sam da neće. Raspitivali smo se po klubu oko organizacije i niko ne želi da se ponovi tragedija kakva se dogodila prošlog vikenda", rekao je Micov, uz poruku:

"Čelnici su nam rekli da su u stalnom kontaktu sa policijom, ali i Vladom Turske, kao i sa Crvenom zvezdom. Verujem da su naučili nešto iz sopstvenih propusta".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC