• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MVP lige i dalje se igra košarke

Autor mondo.rs

"Na parketu zamišljam da sam na basketu i da u gledalištu nema nikoga - ni skauta, ni drugih trenera, ni generalnih menadžera", kaže u razgovoru za MONDO Nikola Jokić.

 MVP lige i dalje se igra košarke Izvor: MN PRESS

Iako je rođen 1995. godine i iako praktično tek dve godine igra među seniorima, ime Nikole Jokića odavno je poznato mnogima koji prate košarku i van Srbije.

Talentovani Somborac, koji u ekipi Mega Leksa pokriva pozicije "četiri" i "pet",  prošle godine je nagovestio ogroman talenat, a ove potvrdio da je na dobrom putu, postavši MVP ABA lige.

Sa 15,4 poena i 9,3 skokova po meču, uz prosečan indeks korisnosti 22, Jokić je apsolutni statistički lider "Jadrana" i najkorisniji igrač takmičarske 2014/15.

Uzdanica Mege tako je stao u društvo nagrađivanih, među kojima ima zaista velikih igrača. Na spisku je lako primetiti da je najčešće nagrađivan baš Nikolin trener - Dejan Milojević, MVP "Jadrana" u sezonama 2004, 2005. i 2006.

MVP igrači ABA lige:

2002. Marino Baždarić
2003. Kenijan Viks
2004. Dejan Milojević
2005. Dejan Milojević
2006. Dejan Milojević
2007. Milan Gurović
2008. Tadija Dragićević
2009. Ante Tomić
2010. Čester Mejson
2011. Luka Žorić
2012. Dejvid Sajmon
2013. Aleksandar Ćapin
2014. Dario Šarić

"Pogledao sam spisak, znam da su na njemu i Milojević, Gurović, Dario Šarić od prošle godine... U principu, ovo nije ništa veliko, ali jeste priznanje, definitivno", rekao je Jokić za MONDO.

Sportski, zasluge za MVP titulu prebacuje na svoje saigrače i stručni štab.

"To jeste priznanje za mene, ali istakao sam se u timu u kojem imam i saigrače. Pogledajte, Miljenović i Musli su odmah iza mene na toj listi (indeksno najboljih igrača). Ceo tim me je izbacio u prvi plan", dodao je.

Jokićev šef dobro zna kako je biti najkorisniji igrač ABA lige.

"Deki je tri puta dobio tu nagradu, a sada mi je trener i od njega učim. Gurke je isto osvajao i on je sada isto trener, u FMP-u. Jako mi je drago što sam u takvom društvu", dodao je košarkaš Mege uz osmeh.

Tabela individualnih statistika čini ga zadovoljnim. Sa druge strane, ne prija mu potpuno pogled na konačan izgled tabele, na kojoj je Mega zauzela 10. poziciju, sa 11 pobeda i 15 poraza. Mladi centar misli da je njegov tim mogao više i da ima kapacitet za bolji rezultat.

"Zadovoljan sam na ličnom planu, pa i na timskom, iako konačna tabela baš i nije dobra, pogotovo s obzirom na to da smo u vrhu statističkih kolona. Prošli smo uspone i padove, pobedili i velike rivale, a imali smo i kikseve i gubili i od nekih timova koji su možda slabiji od nas", rekao je Jokić i podvukao:

"U suštini, mislim da igramo dobro".

Prošle godine, mnoge je iznenadio. Tokom leta boravio je u SAD, gde je radio na sebi i popravio fizičku spremu. Kako sada vidi svoju igru?

"U odnosu na prošlu sezonu, osećam se sigurnije. Imam iskustvo jedne seniorske godine i rada sa odličnim saigračima. Prošle godine imao sam u ekipi (Ratka) Vardu i Novicu (Veličkovića), sada su tu (Marko) Kešelj i (Dejan) Musli i osećam se sigurnije i pre svega opuštenije"

Već je predviđena velika borba Mege i Metalca u napadu na superligaško mesto "Broj 3". Jokić misli da će se pitati još neko.

"Mislim da nam rivali u borbi za ABA ligu neće biti samo timovi koji su je igrali i ove godine. Takve su startne pozicije, ali predviđam veliku borbu i protiv FMP-a, koji je ove sezone došao u Superligu kao lider i koji je jako, jako opasan".

Na pitanje šta bi trebalo da popravi u igri, odgovara - defanzivu.

"Što se tiče individualnog napretka, mislim da moram da se usavršavam u svim mogućim sferama. Odbrambeno, napadački, trkački... Moram da radim na tome da postanem agilniji. Ako bih izdvojio jedan segment koji bih hteo da popravim, onda bi to bila defanzivna igra, u kojoj mislim da ima dosta prostora da budem bolji", objašnjava Jokić.

Juniorski reprezentativac doživljava Megu kao idealnu sredinu za napredak i unapred odbacuje bilo kakvu priču o eventualnom odlasku.

Tako razmišlja za sada, iako je u minuloj ABA sezoni dolazak skauta i generalnih menadžera u Sremsku Mitrovicu bio redovna pojava.Perspektivni centar uverava da velika pažnja ne može da utiče na njega, što se često zaista može primetiti gledajući ga dok igra.

"Na parketu zamišljam kako sam na basketu i kako u gledalištu nema nikoga sa strane. Trudim se da se igram i na mene može da utiče samo to što me gledaju roditelji i familija. Skauti, ostali treneri i generalni menadžeri često su prisutni, ali to ne može da me poremeti i da mi skrene pažnju, iako je jako lepo znati da te gleda neko", podvukao je 41. pik sa prošlogodišnjeg NBA drafta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC