• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA ŠAMPION ABA LIGE!

Autor mondo.rs

Crveno-beli savladali Cedevitu u Zagrebu 89:79 i osvojili prvu "jadransku" titulu u klupskoj istoriji!

Dugo, za navijače predugo, Crvena zvezda Telekom čekala je titulu ABA lige i osvojila je ovog četvrtka, u Zagrebu!

Nakon 17 godina od podizanja poslednjeg velikog pehara (čast uspesima u Kupu Radivoja Koraća), u klupske vitrine na Malom Kalemegdanu ponovo stiže šampionski trofej.

Poslednjeg dana aprila, sa pobedničkim prstenjem na rukama, igrači Dejana Radonjića okončali su u zagrebačkom Domu sportova najuspešniju ABA sezonu u klupskoj istoriji.

Trijumfom nad Cedevitom, trećim i završnim u finalnoj seriji, Zvezda je zaokružila dominaciju Jadranom i potvrdila da je ove godine definitivno najbolja u regionu.

Plasmanom u finale, ostvarila je primarni ovosezonski cilj. Trijumfom u borbama za trofej, stavila je jagodu na vrh crveno-bele torte i postala osmi šampion ABA lige!

CEDEVITA - ZVEZDA 79:89 (25:30, 10:22, 23:17, 21:20)

Prošle godine, Zvezdu je u napadu na titulu zaustavila Cibona, ispisavši na Fajnal-foru svoju beogradsku bajku. Ove sezone, Cedevita je zapretila da bi i ona mogla da iznenadi, pa da po holivudskom scenariju i polufinalnu i finalnu seriju odvede u majstoricu posle početnih 0:2.

Međutim, šampion Hrvatske moraće da se zadovolji "samo" plasmanom u Evroligu i jednom pobedom u finalu.

U sredu uveče, Cedevita je rutinski savladala Zvezdu, koja je odigrala najlošiji meč ove sezone i po svemu sudeći dobro shvatila taj šamar. Manje od 24 časa kasnije, ojačana za injekcijama osposobljenog Maika Cirbesa, reagovala je bolje i završila meč u majicama sa porukama:

"Mi smo taj tim!"

Pevali su košarkaši Zvezde šampionske pesme na parketu, dok su sa svojim navijačima proslavili istorijski uspeh. Do trijumfa koji će dugo pamtiti vodili su ih Čarls Dženkins sa 17 poena, Luka Mitrović sa 14, Boban Marjanović i Nikola Kalinić sa po 12...

Sjajnom igrom u drugoj deonici (22:10), pre svega defanzivnom, Beograđani su "slomili" otpor rivala, koji je iscrpeo veliku energiju da bi se u završnici vratio na "minus pet" na čelu sa Tomislavom Zubčićem (15 p).

Maksimalna prednost gostiju bila je i 19 poena, ali su Zagrepčani našli način da se vrate i da razbude 3.000 gledalaca. Međutim, kada je bilo najvažnije, Čarls Dženkins je dva minuta pre kraja ubacio odlučujuću trojku, posle koje je nagovešteno da će titula definitivno u Beograd.

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ! ZVEZDA JE ŠAMPION!

40' 76:88 Kalinić zakucava posle ofanzivnog skoka... Cedeviti treba čudo...

39' 76:84 Čarls Dženkins odgovara trojkom, prekida seriju, pa hvata jako važan defanzivni skok! Odmah potom, Cirbes zakucava i umalo sklapa konstrukciju koša, uz faul...

39' 76:81 Stanko Barać postiže jako važnu troku!

38' 73:81 Zubčić na brzinu ubacuje trojku, a Zvezda ne uspeva da prenese loptu na polovinu protivnika. Očekuje nas turbulentan kraj, po svemu sudeći. Cedevita posle mnogo vremena prilazi na manje od deset poena razlike. Serija domaćina 11:3. Tajm-aut Dejan Radonjić.

37' 68:81 Vilijams ubacuje trojku, a Zubčić još jednoom održava Cedevitu u životu, posle ofanzivnog skoka.

35' 66:78 Kalinić "lupa" visoku rampu, ali lopta ne dolazi u ruke njegovih saigrača, već posle nekoliko dodavanja do Zubčića, koji još jednom trojkom iz ćoška ponovo donosi nadu Zagrepčanima. Tajm-aut Dejan Radonjić.

34' 62:78 I Kalinić pogađa svoju prvu trojku u Zagrebu, za 60:76. To je bila Zvezdina deveta trojka večeras. Na drugoj strani, Bilan pogađa, Cirbes brani prodor Gordića, a Kalinić zakucava za "plus 16"! Tajm-aut Jasmin Repeša.

33' 58:73 Vilijams pogađa posle ofanzivnog skoka, a Marjanović pravi četvrtu ličnu grešku i odlazi na klupu. Cirbes ulazi i poentira preko Bilana.

30' 58:69 Zubčić pogađa trojku iz ćoška i donosi Cedeviti nadu pred poslednju četvrtinu. Zagrepčani su rešili treću deonicu u svoju korist, 23:17. Trenutno su u seriji 8:1.

29' 53:68 Zvezda vodi, Cedevita ne odustaje od žestoke borbe. Čarls Dženkins izašao je iz igre zbog četiri lične greške.

26' 46:64 Dangubić poenima sa distance, a Mitrović drugom trojkom, odbijaju napad Cedevite na vođstvo. Dženkins trči kontru i biva fauliran pod košem. Gordić ga je ostavio na parketu, ali se Amerikanac brzo pridigao i ubacio oba slobodna bacanja.

24' 40:57 Trojka Babić, trojka Jović...

22' 37:54 Miran početak drugog poluvremena. Zvezdu budi Maik Cirbes, blokadom, a potpuno je razbužuje Nemanja Dangubić, fenomenalnim zakucavanjem posle ofanzivnog skoka! Uz to je i fauliran!

- POLUVREME - 35:52

Odlična druga četvrtina crveno-belih. Rešili su je u svoju korist, rezultatom 22:10, dopustivši protivniku samo dva poena za uvodnih sedam minuta.

U prvoj četvrtini, "vukao" je Boban Marjanović (12 poena), koji ima pomoć osposobljenog Maika Cirbesa. U drugoj, ofanzivno se istakao Čarls Dženkins, sa takođe 12 poena.

20' 33:52 Serija prekršaja i slobodnih bacanja u završnici druge četvrtine. Nema lakih poena na obe strane. Dženkins 12. poenom donosi Zvezdi najveću prednost do sada. 41 sekund do pauze. Dangubić se vratio na parket.

18' 30:48 Još jedna trojka Dženkinsa. Marjanović je izašao iz igre zbog treće lične greške. Pao je na Frana Pilepića i morao nazad na klupu.

17' 27:45 Marjanović ne uspeva iz prve, pa iz druge, pa uspeva iz treće! "Plus 18"! Raspevani su Zvezdini navijači u Domu sportova.

16' 27:43 Tejićev prodor, pa Vilijamsova trojka, pa Bobanovo polaganje! Zvezda povećava razliku. Ponavljamo, sjajnom igrom u odbrani. Sada je Kalinić ukrao loptu Baraću u ranoj fazi napada.

15' 27:36 Vilijams gubi loptu trčeći pored Cirbesovog bloka, a Ramljak zakucava posle kontre. To su prvi poeni Cedevite u drugoj četvrtini. Tajm-aut Dejan Radonjić.

13' 25:36 Zvezda u drugoj četvrtini igra najčvršću odbranu od kada se serija preselila u Zagreb. To joj, kao i cele sezone, donosi rezultat i to je ono što joj je u sredu nedostajalo. Novom kontrom, Dženkins opet povećava vođstvo posle kontre. Radonjić traži pritisak.

12' 25:34 Upisuje se i Cirbes, poenima iz okreta. Tajm-aut Jasmin Repeša.

12' 25:32 Jović "prodaje" loptu lošim dodavanjem, pa je polaže posle kontre i postavlja za sada maksimalno vođstvo Zvezde. Na terenu je petorka crveno-belih Jović, Dženkins, Kalinić, Tejić, Cirbes.

10' 25:30 Kakav kraj četvrtine!

Tomas je nagazio aut liniju, pa pogodio uz zvuk sirene sa oko 10 metara, preko dvojice. To bi bila treća uzastopna trojka domaćih, da je sudije nisu opravdano poništile i dodelile loptu Beograđanima.

Sat je vraćen, Jović je dodao loptu Dženkinsu, a on je za dve sekunde dotrčao do osam metara od koša i pogodio daleku, takođe spektakularnu trojku!

Zanimljivo je da oba tima za sada šutiraju za tri sa 50 odsto uspešnosti. Zvezda 4/8, a Cedevita 3/6.

10' 19:25 Jović trojkom donosi Zvezdi najveću prednost, a Mitrović ga dodatno povećava. Prva osetnija prednost Beograđana.

8' 17:18 Još jedna trojka Zvezde. Ovaj put, pogodio je Luka Mitrović. U igri je Nikola Kalinić i odmah falira Tomasa, koji pogađa oba slobodna bacanja. Ravnopravan meč, u mirnoj atmosferi Doma sportova.

6' 11:11 Bilan je iznudio drugi Marjanovićev faul, a Cirbes prvi put ulazi u igru.

4' 9:11 Međutim, Bobi je takođe dobro napadački ušao u utakmicu. Opet pogađa uz faul i koristi slobodno bacanje. To je njegov osmi poen. Dangubić sve vreme pritiska Ukića. Tajm-aut.

4' 9:8 Lazić ubacuje prvu trojku na utakmici i vraća Zvezdi vođstvo (8:7). Međutim, BIlan se razigrao protiv Marjanovića...

3' 5:5 Mitrović i Marjanović kombinuju pod obručem. Na drugoj strani, Dangubić igra jako agresivnu odbranu na Roku Ukiću, plejmejkeru Zagrepčana.

1' 2:3 Marjanović na početku pogađa uz faul, Žganec odgovara. U hali je oko 80 navijača Zvezde.

Startne petorke su:

Vilijams, Dangubić, Lazić, Mitrović, Marjanović

Ukić, Pilepić, Tomas, Žganec, Bilan

Crvena zvezda Telekom uradila je sve da osposobi Maika Cirbesa i da svom raspoloživom snagom pokuša da večeras postane šampion ABA lige.

U hali Pionir, prošlog vikenda, stekla je vođstvo u finalnoj seriji 2-0 i tri meč lopte za titulu.

Prvu, u sredu uveče, u Zagrebu nije iskoristila, već je Cedevita potpuno nadigrala i apsolutno zasluženo smanjila na 1:2.

Večeras će biti odigran četvrti meč serije, u kojem bi nemački centar mogao da se nađe u ekipi i da pruži više nego neophodnu pomoć Bobanu Marjanoviću, koga su centri Cedevite Bilan i Barać u trećoj utakmici neutralisali, uz pomoć ostatka ekipe.

Prema saznanjima MONDA, Cirbes će pre utakmice primiti injekcije protiv bolova i ipak zaigrati. U 20.00 časova, košarkaši dva tima istrčali su na zvanično zagrevanje, a Nemac je bio među njima.

Posle jučerašnje, treće utakmice, dve teme izdvojile su se kao najzanimljivije. Na konferenciji se pričalo o odbrani Cedevite od Bobana Marjanovića i sudijskom kriterijumu, a u medijima obe zemlje o navijačima Crvene zvezde koji su doputovali u Zagreb.

Dan kasnije, hrvatski mediji objavili su da je jedan od gostujućih navijača napadnut i povređen u Zagrebu.

U četvrtak uveče, na tribinama Doma sportova manje je pristalica gostiju nego dan ranije. U delu namenjenom gostujućim navijačima, trenutno sedi i stoji oko 100 ljudi.

Ostanite uz MONDO i pratite live tekstualni prenos utakmice.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pobjeda

Samo pobjeda. Naprijed Cedevita! Dosta više i zvezde i partizana, poludiće narod od ovih klubova i kožu im oguliše beogradksi vječiti da bi bilo za njih i kriminalne navijačke klanove na tribinama koje finansiriju da bi voljeli klub i navijali za njega.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC