• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanci i Hercegovci Kestl, Domerkant, Rajt…

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Bosna i Hercegovina oduvijek je imala talentovane košarkaše, ali to nikada nije smetalo Savezu da "uveze" i ponekog Amerikanca. Od Kestla, preko Domerkanta, Rajta, Bremera i Kupera, do posljednjeg Aleksa Renfroa.

 Amerikanci u dresu Bosne i Hercegovine Izvor: MN PRESS

Još iz vremena bivše Jugoslavije, na prostoru Bosne i Hercegovine stasali su brojni talentovani košarkaši, kasnije reprezentativci bivše države.

Mirza Delibašić, Dražen Dalipagić, Zoran Savić, Predrag Danilović, Aleksandar Nikolić, Borislav Stanković… samo su neki od njih.

BIH NA EUROBASKETU

1993, Njemačka - 8. mjesto
1995, Grčka - bez učešća
1997, Španija - 15. mjesto
1999, Francuska - 15. mjesto
2001, Turska - 15. mjesto
2003, Švedska - 15. mjesto
2005, Srbija i Crna Gora - 15. mjesto
2007, Španija - bez učešća
2009, Poljska - bez učešća
2011, Litvanija - 19. mjesto
2013, Slovenija - 12. mjesto

Po završetku rata, osamostaljenjem BiH, pojavili su se neki novi klinci. Košarkaši Bosne i Hercegovine prvi su od svih reprezentativnih selekcija izašli na međunarodnu scenu i zaigrali na velikom takmičenju.

Košarkaški savez BiH od strane FIBA priznat je 1993. godine, a iste godine bh. reprezentacija učestvovala je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Osmo mjesto na tom šampionatu ujedno je do danas najbolji plasman BiH na prvenstvima Evrope.

Legendarni Sabahudin Bilalović, koji je sa sarajevskom Bosnom bio prvak Evrope 1979. godine, u Njemačkoj je bio najbolji strijelac prvenstva sa 24,6 poena prosječno po meču.

Dvije godine kasnije bosansko-hercegovačkih košarkaša nije bilo na Eurobasketu u Grčkoj, da bi nakon toga bh. tim bio redovan učesnik prvenstava Starog kontinenta sve do 2007. godine, kada "zmajevi" nisu uspjeli da se kvalifikuju na EP u Španiji.

Sjetimo se samo sjajnih nastupa Gordana Firića, Harisa Mujezinovića, Samira Lerića, Nenada Markovića, Jasmina Hukića, zatim generacije u kojoj su nastupali Elvir Ovčina, Bariša Krasić, Ivan Opačak, Goran Terzić, Kenan Bajramović i drugi.

Jasmin Hukić
Izvor: MN PRESS

TEREL KESTL

Od 2001. krenula je nešto drugačija politika Košarkaškog saveza BiH (KS BiH). Prvi put u dresu "zmajeva" zaigrali su naturalizovani Bosanci i Hercegovci, a led je probio plejmejker Terel Rej Kestl.

Sjajni nastupi u dresu tuzlanske Slobode "natjerali" su čelne ljude KS BiH da mu uruče poziv za nastup u dresu BiH, što je Amerikanac i prihvatio. Kasnije je nastupao za Igokeu i brojne evropske klubove, dok je član reprezentacije bio od 2001. do 2007. godine. Karijeru je okončao 2013. godine u švedskom Erebru.

HENRI DOMERKANT

Njegovim stopama krenuo je Henri Domerkant. Poslije nastupa u američkoj koledž ligi, odlučio je da se otisne "preko bare", a profesionalnu karijeru započeo je u Turskoj, u Karšijaki.

Tokom uspješne evropske karijere igrao je za velike ekipe poput Olimpijakosa, Montepaskija, Uniksa i drugih, što je bio dovoljan povod za poziv u državni tim BiH 2005. godine.

Naturalizovani Amerikanac, koji je uz Kestla ostavio najveći trag u dresu BiH, član reprezentacije bio je nepunih sedam godina. Tokom reprezentativne karijere nastupio je na dva Evropska prvenstva, 2005. u Srbiji i Crnog Gori, te 2011. godine u Litvaniji.

Domerkant je sa 34 godine i dalje aktivan igrač, a trenutno je član italijanske ekipe JuveKazerta Basket.

DŽEJ AR BREMER

Ernest Lenel, poznatiji kao Džej Ar Bremer, nastupao je u NBA ligi za Boston, Klivlend i Golden Stejt, nakon čega je u Evropi promijenio petnaestak klubova, među kojima je bila i sarajevska Bosna 2007. godine.

Bio je na spisku reprezentativaca za kvalifikacije za Eurobasket 2009. godine u Poljskoj, ali s obzirom da "zmajevi" tada nisu otišli na prvenstvo Evrope, njegova reprezentativna karijera nije dugo trajala. Član državnog tima bio je i tokom kvalifikacionog ciklusa za prvenstvo Starog kontinenta 2011. godine, ali se nije našao na spisku selektora Sabita Hadžića za završni turnir u Litvaniji.

Bremer je dugo bio u sporu sa Košarkaškim savezom BiH zbog neodazivanja selektoru, a sve se završilo tako što je Amerikanac platio FIBA-i 50.000 evra kako bi mu ukinuli suspenziju.

ZAKARI RAJT

Uz Mirzu Teletovića, Nihada Đedovića i Nemanju Gordića, nekadašnji košarkaš zagrebačke Cibone Zakari Rajt bio je udarna igla reprezentacije BiH u kvalifikacijama i na prošlom Evropskom prvenstvu u Sloveniji, koje je održano prije dvije godine.

Rajt je bh. državljanstvo stekao 2012. godine nakon sjajnih partija u dresu Cibone i osvojene titule u Hrvatskoj. Tadašnji selektor "zmajeva" Aleksandar Petović nije imao dilemu da li da uputi poziv odličnom plejmejkeru, koji se odužio sjajnim partijama u reprezentativnom dresu.

...
Izvor: YouTube

DI DŽEJ KUPER

U PAOK-u, klubu u kojem je nastupao i Bremer, igrao je i Di Džej Kuper. Većinom su u bh. Savezu državljanstvo nudili igračima na poziciji "jedinice" i "dvojke", a isti slučaj bio je i sa Kuperom.

Razmišljali su tada u krovnom savezu bh. košarke da li da angažuju njega ili nekadašnjeg igrača Igokee Kliforda Hemondsa, a odluka je pala na Kupera.

Ipak, "ljubav" KS BiH, reprezentacije BiH i Kupera nije dugo trajala. Zbog neslaganja sa selektorom Ivanovićem, Amerikanac sa bh. pasošem rekao je "zbogom" reprezentaciji.

ALEKS RENFRO

Posljednji u nizu naturalizovanih Amerikanaca koji će zaigrati za Bosnu i Hercegovinu je Aleks Renfro.

Košarkaš berlinske Albe nedavno je postao punopravan član reprezentacije BiH, nakon što je kompletirana procedura oko dobijanja bh. državljanstva.

Selektor Duško Ivanović tako će moći da računa na usluge plejmejkera rođenog u Tenesiju, koji od 2009. godine nastupa u Evropi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC