• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatno leto traje: Srbija prvak Evrope u košarci!

Autor mondo.rs

"Orlići" Vlade Đokića u dramatičnom finalu pobedili su Španiju! Bravo momci!

Dva najbolja košarkaška tima sastala su se u finalu Evropskog prvenstva za mlade u Italiji. Dva sastava koja su se kroz turnir prošetala sa po devet pobeda i bez poraza.

Ali, naši momci će oproštaj od tinejdžerskih dana pamtiti po zlatu, njihovi vršnjaci po srebru!

Bolja od dve ekipe sastavljene od budućih zvezda evropske košarke bila je naša, ekipa Vlade Đokića – Srbija je šampion Evrope za košarkaše stare 20 godina i mlađe, i to peti put u istoriji!

BRAVO MAJSTORI!

U finalu Evrobasketa, u Linjano Sabijadoru: Srbija – Španija 70:64 (20:21,16:15, 16:9, 17:19)!

"Orlići" su, posle rezultatske klackalice duge 35 minuta, tokom kojih nisu imali ni zaostatak ni prednost veću od tri poena (osim početnih 4:12 za Španiju), počeli da cepaju mrežicu koša crvene ekipe sa svih pozicija! Španci bukvalno nisu znali šta se događa od rezultata 47:45, na minut do kraja treće četvrtine, do rezultata 67:54, na četiri i po minuta pre kraja finala.





Posle greške Aleksandra Bursaća, koji je izgubio loptu u kontri "četiri na dva", krenula je rekontra na drugu stranu, a završena je NBA rampom Dragana Apića, "iks faktora" utakmice, snažnog košarkaša koji je iskoračio posle vesti o tome da Marko Tejić neće moći da igra finale. Njegova rampa katapultirala je naš tim u orbitu: trojka Nikole Rebića, pa Nemanje Jaramaza na pet sekundi pre kraja treće četvrtine donela nam je "instant" prednost od 53:45, a onda su Đokićevi momci "otvorili" poslednju deonicu na još spektakularniji način...

Trojka Marka Gudurića, pa trojka Radeta Zagorca, pa promašaj Zagorca za tri, ali ofanzivni skog Ognjena Jaramaza i poeni zbog kojih su se umalo međusobno posvađali španski košarkaši. I to nije bilo sve... Još po trojku postigli su sjajni Jaramaz i Zagorac u razmaku od 30 sekundi za, ispostaviće se, nedostižnih 67:54, 13 poena razlike.

Ali... Umalo da nas stignu!



ZLATNI "ORLIĆI" SU...


Zlatnu medalju za Srbiju osvojili su: Božidar Babović (Spartak Subotica), Ognjen Jaramaz (Mega Leks), Rade Zagorac (Mega Leks), Nikola Rebić (Crvena zvezda Telekom), Marko Tejić (Crvena zvezda Telekom), Đorđe Kaplanović (Crvena zvezda Telekom), Dejan Davidovac (FMP), Marko Gudurić (FMP), Dragan Apić (FMP) Aleksandar Bursać (Vojvodina Srbijagas), Petar Rakićević (Metalac Valjevo) i Đoko Šalić (Spars, BIH).

Da li su se naši momci tada malo uplašili pobede ili počeli prerano da slave po terenu koji je bio klizav poput zbog kondenzacije u dvorani, tek Španci su se, malo po malo, vratili u meč. Trojkom Ernangomeza, njegovim 18. poenom, "furija" je prišna na 67:64, na svega 56 sekundi pre kraja, kada je naš selektor Đokić morao da zatraži tajm-aut i – našao rešenje!

Finale je rešio Marko Gudurić u poslednjoj sekundi napada, na 15 sekundi pre kraja, za 69:64! I taj koš, posle minijature našeg mladog asa, došao je posle neizgrađene akcije, promašaja naših i – skoka u napadu!

Uspeh Đokićevih momaka koji smo čekali od Letonije 2009. godine, veći je utoliko što je Srbija u polufinalnoj pobedi nad Turskom izgubila startera, Marka Tejića, koji je finiš tog meča igrao sa polomljenim prstom.

Kada se ruka ohladila – Tejić, vlasnik proseka od deset poena i pet skokova na turniru, završio je u bolnici sa gipsom na ruci, ali su njegovi saigrači srčano i složno nadoknadili njegov statistički učinak, koji nije bio mali.

SVA NAŠA ZLATA

Italija 1998: Jugoslavija – Slovenija 92:73
Turska 2006: Srbija i Crna Gora – Turska 64:58
Slovenija/Italija 2007: Srbija – Španija 87:78
Letonija 2008: Srbija – Litvanija 96:89
Italija 2015: Srbija – Španija 70:64


Pogledajte još neke od poteza "orlića".

Pogledajte atraktivan potez MVP igrača Evrobasketa - Marka Gudurića!
Izvor: Youtube/RTS



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC