• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubjedljiv poraz "zmajeva" za oproštaj od EP

Autor mondo.ba

Košarkaši BiH oprostili su se od Eurobasketa ubjedljivim porazom od Rusije - 81:61.

Nakon što su izgubili šanse za plasman u osmini finala, u posljednjem kolu grupne faze košarkaši BiH igrali su protiv Rusije rezultatski nebitan meč.

Na kraju su doživjeli ubjedljiv poraz: Rusija - BiH 81:61 (12:22, 19:9, 24:19)

"Zmajevi" su porazom od Finske u srijedu i pobjedom Izraela nad Poljskom izgubili šanse za plasman u osminu finala iz Grupe A i meč sa Rusima bio je samo formalnost da se odredi ko će zauzeti peto, a ko šesto, posljednje mjesto u Grupi A.

Na kraju su slavili Rusi, kojima je ovo ujedno bio i prvi trijumf na Eurobasketu, ali i oni će kući kao i BiH.

Do pobjede su došli sasvim zasluženo jer su bolje kontrolisali meč, iako je bilo perioda kada je BiH uspjevala da napravi neku mini-seriju. Ipak mnogo više takvih serija uspjevala je da napravi ruska reprezentacija koja je praktično cijeli meč igrala bez klasičnog centra.

U takvoj situaciji Andrija Stipanović je imao prostora i koristio ga te na kraju bio najefikasniji igrač ne samo bh. selekcije već i cijelog meča, ali osim Kikanovića koji je postigao 14 ni ovaj meč nije bilo prave podrške.

Nešto niža postava Rusije igrala je dobro i dobro šutirala, a presudio je i bolji šut za tri poena, Rusi su ubacili 12 od 34 pokušaja za tri poena, dok je BiH ubacila dve trojke iz 17 pokušaja.

Ne treba ni zanemariti činjenicu da je bilo teško naći motivaciju, istina i jednim i drugima, u meču koji nije imao nikakvog rezultatskog značaja. U pojedinim trenucima to se osjetilo na terenu, a Rusi su ipak bili malo više željni pobjede, svoje prve na turniru.

To su na kraju i uspjeli da ostvare, prvenstveno zahvaljujući odličnim Zubkovu sa 17 i Fridzonu sa 16 poena, ali i Voroncevič je postigao samo poen manje, dok je antonov u prelomnim trenucima postigao sedam poena u nizu za ukupno 11 na meču.

BiH se vraća sa Eurobasketa na kojem je na kraju zauzela posljednje mjesto u grupi, ali sve u svemu, nije ni mnogo razočarala, posebno uzimajući sve okolnosti prije samog početka.

Svima je jasno da reprezentacija BiH bez Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića ne može biti ona ista iz kvalifikacija, niti je moguće očekivati neki dobar rezultat na Eurobasketu.

Nadali su se navijači BiH da "zmajevi" mogu u drugi krug, ali ipak ne trebaju biti razočarani što više neće gledati svoje ljubimce na Eurobasketu.

Oni su dali svoj maksimum, borili se u svakoj utakmici, ali ne treba očekivati da se praktično preko noći nadomjesti izostanak trojice najboljih igrača ili da se mlađim igračima poput Vrabca i Buze nametne značajna uloga u ekipi.

Duško Ivanović pokušao je da sa ovom reprezentacijom izvuče maksimum, nije odustajao od igre, akcija i savjeta ni na minus 15 na minut ili dva prije kraja, a možda će sa promjenom odnosa nekih igrača prema državnom dresu ili uigravanjem onih mlađih bh. tim već na sljedećem takmičenju ostvariti bolji rezultat.

Iako "spuštenih krila", bh. "zmajevi" ne trebaju da se vraćaju sa Eurobasketa spuštene glave!

TOK MEČA:

PRVA ČETVRTINA

Ekipa Duška Ivanovića loše je otvorila meč u Rusi su poveli sa 5:0, ali su "zmajevi" uzvratili serijom od 11:0 koju je prekinuo tek Kurbanov za 11:7.

Krenuo je i šut, sipali su Vrabac, Kikanović, Stipanović je bio dobar pod obručem i stigla je BiH do 21:7, da bi trojkom par sekundi prije kraja četvrtine Rusija smanjila na 22:12.

DRUGA ČETVRTINA

Katastrofalnih tri i po minuta u drugoj četvrtini odigrali su košarkaši BiH i dzovolili Rusima da izjednače, a potom i povedu 24:12.

Trojkom Voronceviča izjednačili su na 22:22, a potom sa linije slobodnih bacanja poveli 24:12. Serija 12:0 Rusa.

BiH konačno poslije pet minuta igre u drugoj četvrtini postiže poene. Sada je 24:24.

BiH postiže poene poslije tajm auta koji je zvao Duško Ivanović.

Poslije 20 minuta igre rezultat je 31:31.

TREĆA ČETVRTINA

Rusija je počela treću dionicu serijom 6:0, a ekipa Duška Ivanovića uzvratila je sa pet vezanih poena, da bi Fridzon trojkom povećao na 40:36.

Poslije pet minuta igre trećoj četvrtini rezultat je 44:42 za Rusiju.

I jedni i drugi pogađaju, a poslije trojke Rusije za 51:48, Stipanović smanjuje na 51:50. Ovo je njegov 19 poen.

Nova trojka Rusa, ukupno deveta na meču, za vođstvo 54:50.

Poenom sa penala, Rusi poveli sa 55:50, što je i rezultat na kraju treće četvrtine.

ČETVRTA ČETVRTINA:

Povećala je Rusija na 57:50, da bi Stipanović smanjio na 57:52. Nema mnogo rješenja BiH u napadu, Stipanović je jedini raspoložen.

Rusi odlični u ofanzivnom skoku i dolaze do 61:53, što je najveća njihova prednost na meču.

Antonov pogađa iz teške pozicije za 65:53. Na drugoj strani Stipanović ne pogađa preko upravo Antonova.

Sedam vezeanih poena Antonova, pogodio je trojku za vođstvo Rusije 70:54

Sve je gotovo, Rusi odlaze na +19, sada je 76:57.

Rusi su stigli na plus 20- 79:59, a meč je završen 81:61.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC