• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan samog sebe porazio!

Autor mondo.rs

Crno-beli propustili veliku šansu da u Zagrebu dođu do prve pobede u gostima ove sezone...

Četvrto gostovanje ove jeseni i četvrti poraz novoformirane ekipe Partizana, koja do sada nije pokazala umeće da uči na svojim greškama.

Cibona je poslednjih šest minuta utakmice dobila rezultatom 17:7 i zasluženo napravila preokret, iako ni ona u većem delu tradicionalnog ex-YU derbija nije demonstrirala košarku na visokom nivou, pre svega u napadu.

Obe ekipe sada imaju skor 2-4 i naredno kolo ABA lige dočekaće na deobi poslednjeg mesta, sa Zadrom, Tajfunom i možda još nekim...

Cibona - Partizan 63:57 (18:15, 11:13, 14:18, 20:11)!

Filip Krušlin postigao je 22 poena (trojke 5/8) i bio jedini igrač sa dvocifrenim učinkom u pobedničkom timu.

Na drugoj strani su se izdvojili Čedomir Vitkovac sa 16 i Danilo Anđušić sa 11 poena. Najnoviji povratnik u redove crno-belih od toga je sedam poena dao krajem druge četvrtine, kada je sam smanjio vođstvo Cibone sa 29:21 na 29:28.

Vitkovac i Andreja Milutinović su sa po dve trojke u trećoj četvrtini bili najzaslužniji za preokret (43:48 u 31. minutu), ali je Partizan i u tom periodu imao neke neverovatne promašaje, za koje se moglo pretpostaviti da će ga kasnije skupo koštati.

Vitkovac i Milutinović jedan za drugim nisu ubacili čiste "zicere", pa umesto da bude bar 36:44, Cibona je smanjila na 41:42...

Nekadašnji šampioni Evrope, SFR Jugoslavije, kao i regionalnog takmičenja, odigrali su borbenu, ratničku utakmicu, ali uz mnoštvo velikih grešaka i promašenih zicera (uključujući zakucavanje potpuno samog Bože Đumića), koje između ostalog ukazuju i na ozbiljan manjak kvaliteta u njihovim sastavima.

Nezavidne finansijske situacije i Zagrepčana i Beograđana, mladost pojedinaca, sastavi koji se konstantno menjaju, neuigranost, psihološki pritisak zbog važnosti meča... Sve to mogu da budu opravdanja, ali samo donekle.

Kada bi sadašnje ekipe Partizana i Cibone igrale protiv svojih prethodnika sa ABA Fajnal fora u Beogradu 2013, nema sumnje da bi i jedni i drugi izgubili sa 20-30 poena razlike.

Ali, iz ove se kože ne može.

Crno-beli za sada uspevaju da "probiju led" samo u Pioniru, gde imaju 2-0 (MZT, Sutjeska), dok 0-4 u gostima (Metalac, Mega, Igokea) sa jedne strane pokazuje koliko još moraju da napreduju, a sa druge strane opominje na opšti nizak nivo kvaliteta.

Jer, ako je Partizan uprkos svim pobrojanim manama i hendikepima mogao da trijumfuje na tri od četiri gostovanja, i sa tim bodovima se nađe na deobi prvog mesta (imao bi skor 5-1), onda tu nešto fundamentalno nije u redu.

Čak i sa pojačanjima, kao što su Nebojša Joksimović kod domaćina i Anđušić kod crno-belih, utakmica u Draženovom domu bila je tek na mahove gledljiva i prihvatljiva za neutralnog ljubitelja košarke.

Malo koji igrač pokazao je da je svojim kvalitetom trenutno bar oko proseka, poredeći sa onim što je ABA liga postavila kao standard u prethodnih 15 godina.

Da li usled umora, dekoncentracije, straha ili košarkaške neinteligencije i neznanja, Partizan je u poslednjih nekoliko minuta ponudio Ciboni pobedu na poslužavniku i Cibona je prihvatila, mada ne bezuslovno. Jer je Partizan do 20 sekundi pre kraja bio u poziciji da priredi još jedan u nizu obrta i šokira zagrebačku publiku.

Prelomnom se pokazala trojka Dominika Mavre za 58:55 u 38. minutu, njegova druga uzastopna posle pet vezanih promašaja.

Ona je dala veru "cibosima" da mogu do trijumfa, pošto su se i oni sve vreme podjednako borili sa protivnikom i sa sopstvenim "demonima".

Partizan je u odlučujućim momentima tri od četiri napada završio izgubljenim loptama, a jedini koš dao je Vitkovac i to iz kontre, za 60:57.

Domaćin je pri tom rezultatu imao i skok u napadu, Mavra je ubacio jedno bacanje za 61:57, što je značilo da Božićev tim može da (pre)stiigne Cibonu iz dva poseda, a za to praktično nije bilo vremena. Još kada je Milutinović promašio polaganje 18 sekundi pre kraja...

CIBONA: Beriša 4, Krušlin 22, Hukić, Rozić 4 (6sk, 4as, 3izg), Jagodić Kuridža 8 (7sk, 2ukr), Mandić, Slavica 2, Mavra 9 (6sk, 3as), Joksimović 5 (5as), Andrija Žižić 2 (5sk), Ante Žižić 7 (3izg).

PARTIZAN: Cvetković 5 (4as, 4izg), Aranitović 3, Marinković 6, Vitkovac 16 (6sk), Đumić 4 (4sk), Koprivica, Perović, Magdevski 2, Milutinović 8 (10sk), Glišić, Vrabac 2, Anđušić 11 (3izg).


IZ MINUTA U MINUT

- Mavra pogađa jedno bacanje, Milutinović ide u solo prodor i promašuje... Do kraja 16 sekundi, dva bacanja za Cibonu. Beriša "overava" drugu pobedu Zagrepčana - 63:57.

- Beriša promašuje sa distance, Mavra pored Cvetkovića beleži skok u napadu i imaće dva bacanja...

- Nova izgubljena lopta crno-belih! Anđušić je odigrao "pik" sa Đumićem, snažni centar je neobjašnjivo i dodavanje je završilo u autu.

- Sada Vitkovac daje nadu Partizanu! Iskočio je na "pik", uzeo loptu Krušlinu i poentirao uz njegov faul. Međutim, promašuje bacanje - 60:57. Do kraja 1:20 minuta. Krušlin promašuje trojku.

- Dobra odbrana Mavre na Cvetkoviću, suđeni su koraci "pleju" Partizana.

- Greška Vitkovca, Beriša je fauliran i pogađa oba bacanja - 60:55 (39. minut). Serija 6:0.

- Vitkovac šutira trojku, jedva do prvog obruča... Mavra iz "pika" odmah za tri, pogađa - 58:55. Tajm-aut je uzeo Božić, do kraja dva minuta i "kusur"...

- Beriša je probio prvu liniju, asistirao Anti Žižiću pod košem, Vitkovac ne da lake poene... Dobar potez, Partizan prima samo jedan poen - 55:55.

- Trojka! Marinković preko ruke, sa krila - 51:53! Ali, Krušlin je raspoložen... 54:53! Šutira trojke 5/7 bek Cibone. Anđušić ne uspeva da uzvrati, ali Đumić se iskupio za neke ranije greške, udario je blokadu Žižiću na ziceru! Milutinović sa strane - 54:55.

- Partizan plaća ceh greškama u napadu. Ante Žižić iskače i krade loptu Đumiću, Krušlin pogađa trojku - 51:50 (36. minut)!

- "Cibosi" su "ušli" u koš sa loptom, ofanzivni skok Ante Žižića - 48:50. Marinković 0/4 za tri poena... Jagodić promašuje trojku. Partizan čuva vođstvo. Nekako.

- Vitkovac se bori kao lav. Promašuje, beleži skok i pogađa - 46:50 (34. minut). Potom Vitkovac brani Rozića i tera ga u aut... Napad za crno-bele. Milutinović promašuje trojku, pošto je udvojen bio Perović.

- Mavrina prva trojka - 46:48, Đumić sam na zakucavanju, ali nije imao odraz i promašio je... Joksimović žestoko promašuje u pokušaju da donese vođstvo Ciboni.

- Đumićev poluhorog izlazi iz koša... Rozić promašuje trojku.

- Ofanzivni skok Đumića i nesportski faul mladog Žižića! Đumić promašuje oba bacanja, Vrabac "polaže" - 43:48. Anđušić vrši pritisak na Joksimovića, koji vraća loptu na odbrambenu polovinu!

- Odlična odbrana Marinkovića i solo akcija Anđušića - 43:46.To je i rezultat na kraju treće četvrtine, posle faula u napadu Andrije Žižića (nepravilan blok) i promašaja Marinkovića iz trka.

- Anđušić gubi loptu, Krušlin bacanjima opet smanjuje na "minus jedan". Vitkovac još jednom promašuje zicer. Umor, valjda...?!

- Dva bacanja Anđušića (41:44), dva promašaja Cibone...

- Cvetković promašuje otvorenu trojku (mogao je i da uđe u reket), pa mu sude tehničku zbog simuliranja. Protestuje, ali ne vredi... Cibona postiže kazneno bacanje i koš posle ofanzivnog skoka - 41:42.

- Cibona je potpuno razbijena, ali Vitkovac i Milutinović promašuju zicere... Krušlin bacanjima prekida mini-seriju Beograđana - 38:42. Marinković promašuje.

- Druga trojka Milutinovića - 36:40 (26. minut)! Izgubljena lopta Joksimovića i solo prodor Cvetkovića, uz "livadu" Perovića, za ozbiljnih "plus šest" - 36:42!

- Jagodić Kuridža promašuje oba bacanja, ostaje 36:37. Prethodno komičan posed Partizana i dva puta izgubljena lopta Cvetkovića!?

- Ante Žižić bacanjima donosi izjednačenje - 34:34, a Vitkovac postiže drugu trojku - 34:37.

- Odličan prodor Cvetkovića pod koš i pas samom Vitkovcu, koji konačno pogađa trojku - 32:34. Potom i blokada Vitkovca Mavri... Anđušić ne toliko sjajan u drugom poluvremenu. Promašaj i dva pasa u aut.

- Bio je i napad za uvećanje prednosti, nesporazum Anđušića i Vitkovca. Kažnjava to Krušlin, trećom trojkom - 32:31.

- Dupli pas Milutinović - Cvetković, trojka ovog prvog i vođstvo Partizana posle dužeg vremena - 29:31 (21. minut)! Serija 0:10!

- Treća četvrtina počinje faulom u napadu Mavre.

- U nedostatku novih fotografija...

Izvor: MN PRESS


- Cvetković, Vitkovac i Marinković po 0/3 u šutu za tri poena. Na drugoj strani Mavra 0/4.

- Trojke: Cibona 3/10, Partizan 2/14. Slobodna bacanja: Cibona 0/0, Partizan 6/8. Asistencije: Cibona 11, Partizan 3.

- Strelci: Krušlin 8, Jagodić 6, Rozić 4 ... Anđušić 7, Vitkovac 6, Đumić 4, Marinković 3, Aranitović 3, Cvetković 3, Magdevski 2.

- Promašaj Krušlina, pa odličan ulaz Anđušića pored Jagodića i Partizan je samo na "minus jedan" - 29:28 (18:15, 11:13)! Sedam poena zaredom ovog povratnika iz inostranstva!

- Trojka Anđušića, sada bez dileme - 29:26! Jagodić promašuje zicer, a Cvetković u svom stilu pokušava da izjednači i ne uspeva...

- Koš Anđušića, i to iz driblinga, snimkom je utvrđeno da je nagazio liniju tri poena - 29:23 (18. minut). Koraci mlađeg Žižića.

- Klupa Cibone protestuje na sudijsku odluku i dobija tehničku. Pogođeno jedno bacanje i izgubljena lopta (Aranitović)...

- Muče se crno-beli u napadu. Perović je nekako iznudio slobodna bacanja i promašio oba... Vraćaju se Đumić i Vitkovac, kao danas (a i generalno ove sezone) bolja kombinacija od Vrapca i Perovića. Jagodić Kuridža - 29:21 (17. minut), rekordno vođstvo.

- Nova izgubljena lopta crno-belih, opet posle sudara (Perović i Krušlin) koji sudije nisu sankcionisale. Mavra šutira trojke 0/3 i najzaslužniji je što Cibona nema dvocifrenu prednost...

- Slavica je ostao na niskom postu sa Cvetkovićem i lako završio napad - 27:20 (16. minut). Potom ukradena lopta Krušlina, ali i gaženje aut linije...

- Posle promašaja Vitkovca, Partizan timski ima šut za tri poena 1/10.

- Koraci Vitkovca ("Mekelov roling" iz meča protiv Cedevite), pa trojka Joksimovića iz ugla - 23:17 (13. minut). Aranitovićev prvi pokušaj za tri neuspešan, ali već u sledećem napadu pogađa - 23:20.

- Lep koš Cvetkovića, iz trka sa šest metara, preko ruke - 20:17. Ne baš rezonski, ali takvi šutevi mu u poslednje vreme češće ulaze, nego što ih promašuje!

- Partizan treći put prima koš direktno posle izvođenja lopte pod košem - 20:15.

- Koševi Andrije Žižića i Magdevskog, Cibona dobija prvu četvrtinu 18:15, uz osam poena Krušlina. Kod crno-belih Vitkovac 6, Đumić 4, Marinković 3, Magdevski 2.

- Vitkovac je izborio dva faula pri obezbeđivanju pozicije za ofanzivni skok i ubacio 4/4 slobodna bacanja - 16:13.

- Koraci Vrapca, tri sekunde Đumića, Jagodić za 16:9... Serija 9:0!

- Vitkovac promašuje, Krušlin (8p) pogađa trojku - 14:9 (8. minut). Uzvratili su "cibosi" već drugom  njihovom serijom od 7:0!

- Vrabac je krenuo u prodor duž čeone linije, sudario se sa defanzivcem i izgubio loptu. U kontri Krušlin - 11:9 (7. minut).

- Dobra odbrana Vrapca na Roziću i "dupla" Ciboninog veterana. Klizav parket u dvorani Dražen Petrović...

- Cibona u seriji grešaka. Đumić na asistenciju Cvetkovića - 7:9 (5. minut). Serija 0:9!

- Dobra odbrana crno-belih, pa još malo sreće u napadu. Rozić je u kontri faulirao Marinkovića, izbio mu loptu iz ruku, ali je ona ušla u koš - 7:6 i dodatno bacanje posle tajm-auta... Nerešeno, 7:7.

- Vitkovac je imao sreću da ne izgubi loptu, a potom je poentirao - 7:4.

- Prvi koš za Partizan postiže u 4. minutu Božo Đumić, poluhorogom posle ofanzivnog skoka - 7:2.

- Ređaju se neuspešni napadi crno-belih. Na drugoj strani pas direktno iz auta, Žižić - 7:0 (3. minut).

- Cibona vodi 5:0. Prva uspešna akcija Anđušića - iznuđen faul u napadu Ante Žižića.

- Počelo je trojkom Krušlina - 3:0. Na parketu u crno-belim dresovima Magdevski, Anđušić, Vrabac, Vitkovac i Đumić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC