• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Od "nultog" do "pilot" modela Evrolige

Autor mondo.rs

Predsednik Crvene zvezde kaže da niko ne želi da ostavi region bivše Jugoslavije bez predstavnika u reformisanom elitnom takmičenju.

 Čović: Od "nultog" do "pilot" modela Evrolige Izvor: MN PRESS

Nova Evroliga, ili Evropska liga, trebalo bi da broji 16 klubova, koji će tokom sezone igrati po dvokružnom bod-sistemu i onda preći na plej-of i Fajnal for.

Tako su se pre osam dana u Barseloni dogovorili klubovi nosioci 11 "A" licenci u aktuelnoj Evroligi, što ne mora da znači da će se takmičenje u sezoni 2016/17 odvijati baš po takvom formatu, rekao je Nebojša Čović gostujući na TV Arena sport.

"Predstavnici domaćih liga imaće sastanak u Barseloni 2. decembra. Ovo što imamo sada je 'nulti' model Evrolige, koji će se još razvijati i o kome će se raspravljati. Španski klubovi imaju primedaba, ruski takođe... Biće još priče dok se ne iskristališe 'pilot' model, odnosno ono što ćemo imati u prvoj godini takmičenja", rekao je predsednik Crvene zvezde u emisiji "U obruču".

ŽEŠĆE NEGO PRE

Učesnici nove Evrolige moći će da računaju na značajnu (milionsku) novčanu premiju, što za klub iz ABA lige može da napravi veliku razliku u lokalnim okvirima.

"Nastup u Evroligi biće ogromna odskočna daska. Zato će borba za titulu u ABA ligi biti na mnogo višem nivou nego pre".

ABA liga do sada je imala dva garantovana mesta u Evroligi, a posle saopštenja sa sastanka u Barseloni, nije izvesno da će ubuduće imati ijednog.

Međutim, Čović ponavlja da nema razloga za brigu.

"Moji izvori, a imam pristojne kontakte sa ljudima iz Evrolige, daju mi za pravo da verujem da će ABA liga, kao minimum, imati prvaka direktno u Evroligi, drugog u kvalifikacijama, a preostala dva učesnika plej-ofa u Evrokupu. Malo ili mnogo? Istorijski je malo, jer je ovaj prostor nekada imao tri mesta, ali sada više nismo toliko interesantni. Gleda se komercijalni i finansijski element, a ne šta ste nekada postigli".

Osim 11 "fiksnih" učesnika, u Evroligi će biti mesta za osvajača Evrokupa, pobednika kvalifikacija, kao i za šampione tri domaće lige.

Koje će to lige biti, nije saopšteno, ali opšti je konsenzus da će među njima biti Nemačka i Francuska. Da li regionalna VTB liga, koja se igra na prostoru bivšeg SSSR može da ugrozi ABA ligu u borbi za treću "vizu"?

"VTB ima određenu argumentaciju, ali (nosioci 'A' licence - prim. aut) CSKA i Žalgiris su faktički direktni predstavnici tog regiona. Da, tamošnji klubovi ulažu ogroman novac, ali pitanje je održivosti takvog stanja. Može da dune vetar, pa..."

"Biće sučeljavanja određenih mišljenja, ali iz kontakata koje ja imam u Evroligi, niko nema nameru da ostavi prostor bivše Jugoslavije bez predstavnika u novom takmičenju. Ne bih isključio ni da bude još 'A' licenci, ni varijantu sa 18 klubova", poručio je Čović.

Potpredsednik ABA lige pričao je i o rokovima za donošenje konačne odluke.

"Očekujem da sve bude poznato u januaru ili februaru, mada to može da se razvuče sve do Fajnal fora... Ne mogu da garantujem, ali ovo što pričam, pričam sa visokim stepenom verovatnoće", ponovo se, na kraju, osvrnuo na status ABA lige u novoj košarkaškoj hijerarhiji "starog kontinenta".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC