• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA izgubila, klubovi i savezi su slobodni!?

Autor mondo.rs

Regionalni sud u Minhenu prihvatio je žalbu 14 podnosilaca, uključujući kompaniju ECA, špansku i ABA ligu.

Bord FIBA Evrope 27. maja je sa zasedanja u Dablinu poručio da je zbog kooperativnosti nacionalnih saveza u borbi protiv kompanije ECA - koja upravlja Evroligom - ukinuta mera suspenzije sa Evropskog prvenstva 2017. godine, izrečena grupi od 14 reprezentacija, među kojima je bila i Srbija.

Sudeći po saopštenju na sajtu "Euroleague Basketball", pravi razlog promene kursa FIBA bilo je saznanje da će Regionalni sud u Minhenu prihvatiti žalbu grupe podnosilaca, koju čine ECA, klubovi (Fenerbahče, Real, Makabi, Olimpijakos...), španska ACB i regionalna ABA liga.

Tom žalbom zatraženo je da se suspenzije nacionalnih timova stave van snage, kao i da se klubovima omogući da slobodno, bez uslovljavanja, izaberu u kom evropskom takmičenju će igrati.

"Euroleague Basketball" prenosi da je sud usvojio žalbu po obe tačke, tako da FIBA i FIBA Evropa ne smeju ni da suspenduju reprezentacije, niti da na bilo koji način kažnjavaju nacionalne saveze, lige i klubove, zbog odluka o učešću u takmičenjima pod okriljem ECA, a to su Evroliga i Evrokup.

U slučaju kršenja sudske odluke, odgovornim licima u FIBA i FIBA Evropi pretila bi kazna u iznosu do 250.000 evra, kao i zatvorska kazna u trajanju do šest meseci.

Podnosioci žalbe tražili su da FIBA u sklopu sudske odluke javno saopšti da će korigovati svoj stav, ali je sudija to odbio, ocenivši da će biti dovoljno da odluka bude objavljena na sajtu "Euroleague Basketball".

Ostaje da se vidi da li će i na koji način reagovati krovna košarkaška organizacija, ili je odluka Regionalnog suda u Minhenu početak kraja iscrpljujuće krize u evropskoj košarci.

Do sada se pouzdano znalo samo da
će Evroliga od jeseni 2016. brojati 16 klubova, dok su Evrokup i FIBA "Liga šampiona" usvojili sistem takmičenja, ali je spisak učesnika u velikoj meri bio nedefinisan, pošto se čekao rasplet krize - za pregovaračkim stolom ili na sudu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC