• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpija moli ABA ligu: Primite nas! Šansa za FMP?

Autor mondo.rs

Pročitajte pismo koje je Olimpija poslala čelnicima ABA lige u kojem apeluje da ne dođe do smanjenja učesnika na 12. To je ujedno šansa za FMP da igra.

Ljubljanska Olimpija, prvi osvajač ABA lige, klub koji godinama beleži ispod prosečne rezultate i u regionalnoj i u slovenačkoj ligi, moli ABA čelnike da je prime u svoje okrilje naredne sezone.

A, to konkretno znači, da bi ABA jtd trebalo da odustane od ideje da smanji broj učesnika na 12 i, zbog Olimpije, proširi ligu na 14 klubova, zapravo ostavi je onakvom kakva je bila prošle i prethodnih sezona.

Olimpija nije izborila plasman u ABA ligu kroz slovenačko prvenstvo i tako je izgubila pravo da se takmiči u Evrokupu, za koji se prijavila, tako da u Ljubljani time obrazlažu molbu koju su u pisanoj formi dostavili aktuelnom predsedniku ABA lige i prvom čoveku podgoričke Budućnosti, Draganu Bokanu, kao i direktoru lige Krešimiru Novoselu.

Zanimljivo je osvrnuti se i na to ko bi, ako Olimpiji izađu u susret, bio 14. klub koji bi se pravo niotkud obreo u regionalnoj ligi – ako bi bilo odlučivano po koeficijentu uspešnosti iz sezone 2015/16, a srpski klubovi bili su drugi iza crnogorskih, pozvan bi bio četvrtoplasirani tim srpske Superlige, FMP Železnik.

U članu 2.1 propozicija za prošlu sezonu ABA lige, piše: "U takmičarskoj sezoni 2016/17 i ABA ligi učestvovaće 12 klubova". U istom članu navedeno je da je 2015/16 "ABA ligu igralo 14 klubova (12+2)", uz napomenu "da su Olimpija i pobednik kvalifikacija (nisu održane, pa je to bila Sutjeska) platili pozivnicu po 150.000 evra".

"Sa tim dopisom KK Olimpija Ljubljana, jednog od osnivača ABA lige j.t.d., obraćamo se na vas sa molbom, da se do slijedeće Skupštine razmatra prijedlog o proširenju lige ABA j.t.d. na najmanje 14 učesnika i da se o tome odluči u najkraćem mogućem vremenskom roku", navodi se u pismu Olimpije i dodaje:

"Posle zadnjih raspleta u europskoj klupskoj košarci, vjerujemo, da je proširenje lige u tom trenutku dobro rešenje, za klupsku košarku u regiji i za ligu ABA j.t.d. samu, zbog:

- Osiguravanja dodatnog mesta ABA ligi u Eurocupu, kojeg u danoj situaciji garantira Olimpija
- Podrške ideje igranja sa najmanje 14 klubova i sa strane ECA
- Pozicioniranja ABA lige j.t.d. na mapi najjačih evropskih regionalnih liga
- Regularnosti i zanimljivosti takmičenja sa više učesnika
- Marketinškog interesa sponzora lige i klubova i imidža lige
- Postavljanja platforme za 2. ABA ligu za sezonu 2017-2018
- Postavljanja platforme za organizaciju juniorskih turnira ABA lige za sezonu 2017-2018", obrazložili su Ljubljančani svoju molbu.

Međutim, znatno konkretniji razlog je – Evrokup!

"Union Olimpija već je primila pozivnicu ECA, da u sljedećoj sezoni nastupa u takmičenju Eurocup. Jedan od uvjeta za to je nastupanje kluba u ABA ligi. Činjenica je, da se Olimpija u takmičenje nije plasirala kroz nacionalno prvenstvo Slovenije. Naš stav je, da je u takvim situacijama ipak treba poštovati i europsku tradiciju kluba, koji jedini zastupa slovensku klupsku košarku u Eurocupu ili Euroligi i uraditi sve što je moguće da uz pomoć Olimpije i ABA liga j.t.d. zadrži jedno mesto više u Eurocupu i aplicirati model i za druge klubove, kad se snađu u sličnim situacijama. Smatramo, da je Olimpija i u prošlim 3 sezonama odlično zastupala regionalnu košarku i ligi ABA j.t.d. sa plasmanom u drugi krug Eurocupa, što je bilo odlično za promociju igrača naše škole i regije", piše u pismu.

Navodi se i...

"Ne zaboravimo, da smo prije manje od godine dana transformirali pravno lice lige ABA i ispunili zahtjeve FIBA i nacionalnih saveza, koji su ligu priznali. Klubovi smo postali vlasnici lige. Svjesni smo mogućih poteškoća sa organizacijom termina dodatnih utakmica, ali sigurni smo, da se i za to može naći dobar dogovor sa Eurocupom i nacionalnim prvenstvima kao i u prošlim sezonama. Posle razgovora i sa nekim drugim klubovima iz regije ABA, znamo da ima prijedlog jaku podršku i kod mnogih ostalih", stoji u pismu koje je potpisao Jani Moderndorfer.

Biće zanimljivo videti odgovor ABA lige...


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC