• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sparsi nisu vezali Bobija, sada kreće cenkanje!

Autor mondo.rs

San Antonio ponudio je takozvani "kvalifikacioni ugovor" srpskom centru, što je od njega napravilo delimično slobodnog agenta. Sada se čekaju ponude ostalih timova.

Kakav su potez San Antonio Sparsi, prema saznanjima jednog od vodećih NBA analitičara, Zaka Lova, povukli vezano za Bobana Marjanovića?

Pokušaćemo slikovito da vam opišemo – Sparsi su ponudili ne baš povoljne uslove saradnje srpskim centrom pod skromnim finansijskim uslovima za njega (godinu dana, 1,5 miliona dolara po sezoni), a ukoliko on bude to odbio, biće postavljen u izlog i onda će ostali NBA timovi početi sa "cenkanjem".

Kako bi ovo moglo da se završi?

Ili ostankom Marjanovića u Sparsima na još godinu dana, uz zaradu od milion i po dolara po sezoni, što je prilično niska plata za NBA standarde (ako Boban prihvati "qualiifying offer") ili njegovim prelaskom u neki od konkurenata voljnih da za njegove usluge plate više (ako odbije "qualiifying offer" i odluči da postane delimično slobodan agent).

Poslednju reč, tada, imao bi San Antonio, koji bi izjednačavanjem svake ponude sa strane dobijao pravo da zadrži Marjanovića, sve do trenutka kada bi ponuda zainteresovanog kluba ostala viša od one koju Boban ima na stolu od Sparsa.

Zvuči komplikovano, ali nije – Sparsi su iskoristili pravo da pod, za sebe, povoljnim uslovima zadrže Marjanovića (27), a on je opet dobio priliku da, ukoliko smatra da zaslužuje više i da će neko to platiti, iskoristi pregovaračke sposobnosti svog menadžera i izdejstvuje povišicu.

ŠTA JE "KVALIFIKACIONI UGOVOR"?

"Kvalifikacioni ugovor", koji od igrača pravi "delimično slobodnog agenta" mora da bude dostavljen košarkašu do 30. juna, uvek je u trajanju od godinu dana i neophodno je da zagarantovana zarada bude 125 odsto veća nego u prvoj godini saradnje.

Ako igrač prihvati takvu ponudu, jednogodišnji ugovor ostaje na snazi i on narednog leta postaje slobodan agent. Ako igrač odbije, tada automatski postaje "delimično slobodan agent", koji će čekati ponude drugih klubova i "odgovor" matičnog kluba na tu ponudu.

Matični klub ima tri dana da odluči da li će ili ne izjednačiti eventualnu ponudu zainteresovanog kluba.

ŠTA ĆE BOBAN URADITI?

Uz pretpostavku da se Marjanović nadao i dugoročnijem, i "masnijem" ugovoru, a da se Sparsi nisu baš pretrgli u tom smislu, pitanje je da li će ga imati u svom rosteru naredne sezone. Ipak, prvo je potrebno da se pojavi neko ko je spreman da plati više, da bismo videli koliko zaista Greg Popovič želi Marjanovića u svom timu i dokle je spreman da ide.

Hipotetički, ukoliko bi Dalas Meveriksi ili Boston Seltiksi ili bilo ko treći ponudili Marjanoviću pet miliona dolara po sezoni, Sparsi bi se pitali i ako ne bi izjednačili ponudu – 222 centimetara visoki centar bio bi slobodan da promeni sredinu.

Ako bi ostao u San Antoniju, Marjanović bi narednog leta postao definitivno slobodan agent, a ne ograničeni slobodan agent, odnosno bio bi slobodan da bira novu sredinu nezavisno od toga da li su Sparsi spremni da "izjednače ponudu".

Zbog ovih pregovora koji će svakako uslediti, Marjanović je nedavno poručio da nije spreman da igra za reprezentaciju Srbije na olimpijskim kvalifikacijama koje počinju 4, a završavaju se 9. jula u Beogradu.

NBA "free agency", odnosno fudbalski rečeno "prelazni rok za slobodne agente u NBA ligi" traje do 10. jula, do kada će svi igrači imati priliku da sebi obezbede što bolje ugovore.

I slobodni i delimično slobodni.

Marjanović je u prvoj sezoni beležio prosečno 5,5 poena, 3,6 skokva šutiravši iz igre sa 60 odsto uspešnosti.



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC