• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Majami oterao Vejda u Čikago

Autor mondo.rs

Nije trebalo, ali je izgleda moralo da se dogodi - posle 13 nezaboravnih godina na Floridi, došao je trenutak da se Di-Vejd vrati kući. Hit mu nije ostavio izbora...

Možda nije trebalo da se dogodi, ali je svakako moralo.

Majami Hit ne samo da je, možda, unizio svoju najveću zvezdu od osnivanja franšize 1988. godine, već jednostavno predsednik Pat Rajli nije dao "Di-Vejdu" drugu opciju – posle 13 nezaboravnih godina na Floridi i tri osvojene titule, od kojih je prva baš "njegova", legendarni Dvejn Vejd odlučio da je ode.

Tačnije, vrati se kući, u grad u kom je rođen 17. januara 1982. godine.

Isluženi veteran u kom i dalje ima žara, a klasu će imati zauvek, potpisao je dvogodišnji ugovor sa Čikago Bulsima na 47 miliona dolara, što je – pazite ovo – trećina novca koju je zaradio igrajući za Majami tokom 13 sezona!

Vejd je prvo pristao da, na vrhuncu snage, igra za 16 miliona dolara po sezoni kako bi bio deo "Big 3" projekta sa Lebronom Džejmsom i Krisom Bošom, da pi potom prošle sezone potpisao jednogodišnji ugovor sa Hitom na 20 miliona dolara sa opcijom za produženje saradnje u sezoni 2016/17, tokom koje bi mu pripalo punih 30 miliona.

Vejd je za Majami odigrao 1.021 meč, 855 u ligaškom delu sezone (23,7 poena prosečno, 30,2 u sezoni 08/09) i 166 u plej-of duelima (22,8 poena prosečno, 33,2 u sezoni 09/10).

Međutim, Majami nije želeo da iskoristi tu opciju, već je odlučio da maksimalni ugovor ponudi Goranu Dragiću, a pred Vejda je stavljen uslov – ukoliko želiš da ostaneš, moraš da prihvatiš da igraš za svega 10 miliona dolara po sezoni.

To je, nakon sveta što je postigao u dresu Hita, a u vreme kada NBA ligaši gađaju novcem daleko manje i nevažnije košarkaše od njega, dovelo Vejda u poziciju da potraži novi dom, pregovarao je u hotelskoj sobi u Njujorku i sa Denver Nagetsima i sa Klivlend Kavalirsima, čak je bilo nagoveštaja da će se pridružiti Džejmsu u "njegovim" Kavsima, ali je na kraju odabrao da se vrati kući i potpiše za Bulse, koji će morati dobro da porade na čišćenju "selari kepa".

Hit je od Vejda očekivao da igra za manje novca od, recimo, Kenta Bejzmora, Kortnija Lija ili Erika Gordona, što je uprkos njegovim godinama (napunio je 34) i istrošenim hrskavicama u kolenima – ipak svojevrsna uvreda.

Vejd se emotivnim pismom oprostio od Majamija i Floride, a navijači Hita nikada neće zaboraviti 2006. godinu i finale plejofa sa Dalas Meveriksima, kada je Vejd igrao kao mahnit i prosekom od preko 33 poena po meču odveo relativno mladu franšizu do prve titule prvaka.

"Odluka nije bila laka, ali verujem da sam napravio pravi potez. Kao dečak gledao sam Čikago i sanjao da jednog dana zaigram za njega. Nikada nisam zaboravio odakle sam", rekao je Vejd.

Vejd je od 2003. do 2016, brojnim ustupcima, došao do sume od 156 miliona dolara zarađenih na ime ugovora sa Majamijem, dok je recimo prošle nedelje Majkl Konli potpisao petogodišnji ugovor sa Memfis Grizlisima vredan 153 miliona dolara.

Ovaj legendarni košarkaš, 12 puta selektiran za Ol-star, MVP finala iz 2006. i trostruki NBA šampion zaradiće u Bulsima za dve sezone skoro trećinu novca koju je dobio od Majamija za 13 sezona.

Njega je hit izabrao kao petog pika na nezaboravnom draftu 2003. godine, kada je Džejms bio prvi, Darko Miličić drugi, Karmelo Entoni treći, a Boš četvrti pik.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC