• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selektor srećan i ponosan: Medalja? Borićemo se!

Autor mondo.rs

Posle 12 godina pauze, Srbija će ponovo imati predstavnika na olimpijskom turniru u košarci. I to u obe konkurencije!

Posle dama, koje su izvadile vizu kao šampionke Evrope, muška reprezentacija osvojila je kvalifikacioni turnir u Beogradu i nasmejana dobila na terenu kartu za put u Brazil.

"Šta reći posle ovakve partije? Prvo sve čestitke momcima, velika zahvalnost članovima stručnog štaba, Gradu Beogradu, Srbiji, na finansijskom trudu kojim su nam omogućili da odigramo ovaj turnir ovde. Mislim da smo na pravi način vratili svima", rekao je selektor Aleksandar Đorđević posle pobede.

O igri svog tima u polufinalu i finalu nije morao da previše troši reči. Sve je funkcionisalo praktično perfektno i ni u jednom trenutku eliminacionih utakmica pitanje pobednika nije se postavljalo.

"Što se tiče utakmice, mislim da smo maksimalno spremni, ozbiljni, muški, u velikom zajedništvu izašli na teren i odigrali jako dobro prvo poluvreme i utakmicu. Mislim da od početka do kraja nije bilo govora da ćemo imalo spustiti gard. Bez obzira na konačnu razliku, mogu da kažem da sam samo ponosan na igrače koje treniram, na njihovom odnosu... Možda ne izgledam tako, ali sam izuzetno srećan i ponosan".

"Orlovi" su u prvoj četvrtini stekli čak 30 poena prednosti, a Đorđević je na konferenciji za novinare upitan da li je to bila najbolja deonica njegovog tima od kada je selektor.

"Mislim da jeste najbolja... Momci su na ove pripreme dolazili umorni, istrošeni, tela im nisu bila maksimalno spremna i pametno smo fizički odradili treninge. To je velika zasluga našeg kondicionog trenera Mladena Mihajlovića, koji je mlad trener i tu je sa nama treću godinu. Prvu godinu bio je sa Sarićem, kao što znate. Igrači imaju respekt i to je ključ. To je bio veliki ključ, taj naš fizički odgovor na zahtev utakmica".

ŽREB POSLE MANILE

FIBA će posle meča Francuska - Kanada u nedelju rasporediti pobednike tri kvalifikaciona turnira u ranije izvučene grupe. Grupu A u Riju činiće SAD, Venecuela, Kina, Australija i dva kvalifikanta, a grupu B Argentina, Španija, Brazil, Litvanija, Nigerija i treći kvalifikant.

Da li je pre 20 godina, dok je učestvovao na Igrama u Atlanti, pomišljao da bi dve decenije kasnije mogao da vodi našu reprezentaciju na olimpijskoj smotri?

"Pa...", nasmejao se Đorđević.

"Nisam razmišljao. Pričali smo o tome između nas. To su lepe stvari, najlepše u mojoj karijeri. To je velika čast. Ne znam da li sam rekao, ali kada idete po svetu i kada vas negde predstavljaju, posebno u SAD, i kada kažu da je neko olimpijac, onda je to za svakog sportistu san koji se ostvario. Za mene kao trenera velika čast i velika obaveza", dodao je selektor.

Koji će biti ciljevi u Riju?

"Znate me, kad se sledeći put budemo sreli zacrtaćemo ciljeve, stavićemo ih pred igrače i pred svih nas. Jer bez ciljeva bismo samo igrali košarku, a hoćemo da igramo i da pobedimo".

Pre konkretne priče o ambicijama, pred "orlovima" je pet dana odmora, pa pripreme na Kopaoniku od 15. jula.

"Igrači će dobiti pet dana slobodno. Krećemo 15. pre podne za Kopaonik. Tih pet dana bili su u planu i pre svega ovoga. Napravili smo plan treninga i za Kopaonik i to je jedino što nas sada čeka".

Potvrdivši da će na pripreme krenuti i Zagorac i Gudurić ("da povuku malo"), Đorđević je govorio i o stanju povređenih Bjelice i Mačvana.

"Bjelica je počeo da trenira izuzetno jako. U ponedeljak ide na poslednje preglede i ako dobije dozvolu, priključiće se. Mačvan je dobio dozvolu da počne da trči tek 15. jula. Krenuo je da radi, sa nama je stalno i ići će na Kopaonik, bez obzira na kratko vreme i povredu koja je takva kakva je. Bez obzira na to, on je glavom apsolutno naš i siguran sam da će dugo godina biti deo ove ekipe. Na pravi način je ušao, doneo je svežinu razmišljanja o košarci, zrelost izuzetnog sportiste i čoveka, bez obzira na to što smo on i ja imali kontakte, ali nije bio sa nama. Sve nas je pozitivno iznenadio".

Upitan za period koji je sada za "orlovima" a koji je počeo nervoznom konferencijom za novinare zbog otkaza Bobana Marjanovića, Đorđević je govorio i o "slučaju" srpskog NBA centra koji nije u reprezentaciji, iako nije pomenuo njegovo ime.

O ŠTIMCU

"To srce Štimca, to ne postoji. To je dokaz i meni, koji ga nisam poveo na EP prošle godine dok je radio fenomenalno. Taj aplauz kad nešto uradi, on je to zaslužio radom. To je ono što cenim i volim i to je ono što potenciram i tražim. Na druge stvari ne mogu da utičem".

U sklopu odgovora na to pitanje, selektor je potvrdio da će ovih 16 igrača konkurisati za put u Brazil.

"Znate kako... Pripremamo se sa određenim imenima za tu konferenciju i 16 sati pre konferencije to se naglo promeni i niko, ni mi, ni vi, nije bio spreman za taj početak. Jednostavno su uletela ta pitanja, ne mogu da kažem da su bila maliciozna, ali nisam bio spreman. Žao mi je što se to desilo, desilo se na pogrešan način od strane igrača prema celoj grupi, koja se za nešto bori i u nekom mom ličnom shvatanju života i košarke to ne postoji. To su pogrešne stvari. Nisu došle sa naše strane, naša vrata bila su širom otvorena, ali smo naišli na potpuno pogrešan način otkaza".

"Svaki otkaz je potpuno legimitan, ali kada dođe u vreme kada treba da dođe, pre spiska od 16, dok pričamo sa igračima telefonom, a ne da nas uveravaju da su spremni, željni, da vole, da samo to postoji, a onda da se desi da pred sam početak mi stojimo pred svima vama, a ne znamo šta se promenilo".

Nakon priprema u Srbiji, "orlovi" će uoči odlaska u Brazil otići i na pripremni turnir u Argentinu.

"Imamo tri utakmice u Argentini, da se malo adaptiramo na vremensku zonu, uslove. Tamošnja federacija nam je organizovala tri utakmice, a onda idemo u olimpijsko selo 3. avgusta", objasnio je Đorđević, pa podvukao:

"Gradimo svest o kvalitetu i zašto i kako želimo da igramo. Da li ćemo uspeti - videćemo, ali nećemo bežati od igre i borbe za medalju. Nemam razmišljanja ni o sastavu grupe, niti pravim kalkulacije".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC