• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atina opet "gori": Burusis u Panatinaikosu!

Autor mondo.rs

Nakon što je pet sezona nosio dres AEK, pa još pet Olimpijakosa, sjajni centar postao je tek 16. Grk koji je igrao za dva najveća kluba iz prestonice, Oli i PAO.

 Atina opet "gori": Burusis u Panatinaikosu! Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Bum!

Rivalitet između Panatinaikosa i Olimpijakosa star je 91 godinu, kada su u Pireju osnovani crveno-beli kako bi bili kontra moćnim zelenima, a u tom periodu samo 24 košarkaša nastupalo je za oba kluba, od čega 15 Grka.

Janis Burusis produžio je taj niz, s tim da je on specifičan utoliko što je karijeru počeo u trećem najvećem grčkom klubu, AEK, za koji je igrao od 2001. do 2006. godine.

Najbolji centar Evrolige prošle sezone, koji je igrao maestralno u dresu Laboral Kuće, potpisao je dvogodišnji ugovor sa Panatinaikosom, s opcijom da na leto 2017. ode u NBA, što je malo verovatno jer već ima 32 godine.

Burusis je pet godina bio igrač žuto-crnih, potom je igrao za Barselonu kratko 2006. godine, da bi se iste vratio u Atinu i postao član crveno-belih, za koje je nastupao narednih pet sezona. Ovaj snažni centar odličnog šuta prešao je 2011. u Armani Džins iz Milana, a 2013. obukao dres Reala, s kojim je u sezoni 2014/15 osvojio prvu i za sada jedinu titulu prvaka Evrope, posle koje je usledio novi transfer i prelazak u Laboral Kuću.

Olimpijakos je neuporedivo uspešniji u fudbalu, ali Panatinaikos i dalje drži primat u košarci - 6:3 u titulama prvaka Evrope, 34:12 u titulama prvaka Grčke, 17:9 u Kupovima, 140:113 u pobedama.

Dvanaest meseci kasnije odlučio je da se vrati u Atinu i uzburka strasti koje su svojevremeno talasali mnogi, između ostalih i Žarko Paspalj, ali niko kao Vasilis Spanulis, koji je 2010. godine, posredstvom našeg menadžera Miška Ražnatovića, prešao direktno iz Panatinaikosa u Olimpijakos i potom odveo crveno-bele do druge i treće titule prvaka Evrope u istoriji, uz još dva plasmana u finale Evrolige.

Burusis je prošle sezone beležio prosečno 14,5 poena i 8,7 skokova na 29 mečeva u Evroligi, što ga je svrstalo drugi put u karijeri u najbolju petorku takmičenja. Pomogao je klubu iz Vitorije da zabeleži prvi plasman na F4 od 2008. godine i to "čisteći" Panatinaikos rezultatom 3:0 u četvrtfinalnoj seriji.

Burusis je naročito impresivan bio u martu, kada je titulu MVP meseca zaradio prosekom od 18,4 poena, 9,2 skoka, 2,8 asistencija i 1,3 ukradene lopte na pet mečeva.

Burusis je drugi najbolji skakač u istoriji Evrolige sa 1.444 skoka i peti po indeksu uspešnosti, 2.922.

On ima zlato i sa Evrobasketa 2005. u Beogradu, kao i bronzu 2009. u Katovicama, Poljska.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC